ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

Υποχρεωτική εκπαίδευση στα προνήπια

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018 – 2019, και στον Δήμο Κιλελέρ όπως συμφώνησαν σε συνάντησή τους ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, με τα μέλη της τριμερούς Επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για την εφαρμογή του προγράμματος στον νομό Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και κ. Δημήτρη Παπαποστόλου πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων/νος Κούμας».

Στη σύσκεψη, που έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής-Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αχιλλέας Χατζούλης.

Σήμερα Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν εκ νέου με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ Καλογιάννη και την ερχόμενη Δευτέρα με τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παν. Σαρχώση. Με βάση τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας υπάρχουν οι υποδομές για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το σχολικό έτος 2018-2019.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της τριμερούς επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το σχολικό έτος 2018 – 2019, στις σχολικές υποδομές του.

Η επιτροπή, που απαρτίζεται από τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικόλαο Ευαγγέλου, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη και την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, συνεδρίασε χθες, με σκοπό να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον δήμο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο δήμαρχος κ. Ευαγγέλλου κατέθεσε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην πορεία του έργου στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά κατέληξαν ότι ο Δήμος Ελασσόνας διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για τη δημιουργία τμημάτων προνηπίων και ψήφισαν ομόφωνα την αποδοχή του προγράμματος.

Όπως δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου: «Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και να σταθεί δίπλα στους Δήμους, όπου χρειάζεται». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου 4521/2018, για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον Δήμο Ελασσόνας, από το σχολικό 2018-2019, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Να εγγράφονται και να φοιτούν υποχρεωτικά όλα τα προνήπια χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε όλα τα προνήπια στα νηπιαγωγεία μας.

Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής αποτελεί μια ουσιαστική «επένδυση» στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Χωρίς να υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τους παιδικούς σταθμούς, τονίζουμε πως υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικοί θεσμοί που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών από βρέφη έως 6 ετών: οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν παιδιά από βρέφη έως 4 ετών και παρέχουν αγωγή και φροντίδα, και τα νηπιαγωγεία, που καλύπτουν τις ηλικίες 4-6 ετών και παρέχουν εκπαίδευση και αγωγή. Συνεπώς, υπάρχουν διακριτά όρια και «πινακίδες» μεταξύ των δύο θεσμών. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι μόνο τα νηπιαγωγεία έχουν Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, βάσει του οποίου οργανώνεται η διδασκαλία, έχουν δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με στόχο την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση καθώς και θεσμούς, δομές και υπηρεσίες αρμόδιες για την παιδαγωγική - συμβουλευτική καθοδήγηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Ως εκπαιδευτικοί και ενεργοί πολίτες προτάσσουμε τα επιστημονικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη προς όφελος των παιδιών μας.

Ο ρόλος του δημόσιου νηπιαγωγείου είναι σημαντικότατος για τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων των παιδιών σε ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, φύλο, φυλή, εθνότητα ή αναπηρία. Η θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης ήταν παιδαγωγικά απαραίτητη κα κοινωνικά επιβεβλημένη. Προκειμένου η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης να μην καταστεί κενή περιεχομένου, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή αυτής (χωρίς αμφισβητήσεις, παρερμηνείες, εξαιρέσεις και ασάφειες)».

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass