ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ – ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2018 15:33

Η γραφιστική ορίζεται ως η δημιουργία της έντυπης και ηλεκτρονικής σχεδίασης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, στόχος του Τμήματος Γραφιστικής είναι η κατάρτιση στελεχών με άρτιο τεχνικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες μιας ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενης αγοράς, που εκτείνεται από τον πολύμορφο τομέα των γραφικών τεχνών, της διαφήμισης - ενημέρωσης, της διαμόρφωσης καταναλωτικών προϊόντων μέχρι το έντυπο και τον εκδοτικό τομέα γενικότερα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα σποδών του τμήματος χωρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς: α) Γραφιστικής, β) Εικαστικής Παιδείας και γ) Παραστατικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας.

Μερικά ενδεικτικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών είναι τα ακόλουθα:

Τυπογραφία στη Γραφιστική Σύνθεση, Γραφιστική Απεικόνιση Μηνυμάτων, Βασικές έννοιες Γραφιστικής – Γραμματογραφία, Αρχές Γραφιστικής Γλώσσας, Γράμματα – Τυπογραφία, Εικονογράφηση στη Γραφιστική Επικοινωνία, Ανατομία - Δομή της Συσκευασίας, Προωθητική Καμπάνια, Ιστορία Γραφιστικής (Σύγχρονη περίοδος), Εμπορική Συσκευασία, Σχεδιασμός Λογοτεχνικού Βιβλίου – Πολυμέσα, Διαχείριση - Δεοντολογία Σχεδιασμού, Πολυμέσα, Οπτική Επικοινωνία, Ιστορία Γραφιστικής (Πρώιμη Περίοδος), Βασικό Σχέδιο, Χρώμα - Ελεύθερο Σχέδιο, Η Τέχνη στην προϊστορική εποχή έως τον 19ο αιώνα, Χρώμα – Σύνθεση Χρώμα - Σκίτσο Κίνηση, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γραφιστικής ορίζονται βάσει του Φ.Ε.Κ.: 160/16 - 06-1989 - Π.Δ. 357 - Άρθρο 3.

Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της γραφιστικής δημιουργίας και ειδικότερα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

1. Eκδόσεις: Bιβλία, περιοδικά, εφημερίδες (εξώφυλλα, εικονογράφηση, σελιδοποίηση).

2. Στη διαφήμιση: Αφίσα εμπορική, πολιτική και πολιτιστική. Καταχώρηση περιοδικού και εφημερίδας. Διακριτικά σήματα επιχειρήσεων και οργανισμών, επιστολόχαρτα, φακέλους κ.λπ.

3. Στην επικοινωνία: Όλα τα πρότυπα εντύπων επικοινωνίας και συναλλαγής, μηχανογραφικά έντυπα επιχειρήσεων, λογιστικά, τραπεζογραμμάτια, σήματα οδικής κυκλοφορίας, σήματα σταθμών λεωφορείων και αεροδρομίων.

4. Στη συσκευασία: Μελέτη και σχεδιασμός παρουσίασης όλων των βιομηχανικών προϊόντων. Κουτιά, ετικέτες, σακούλες, χαρτιά περιτυλίγματος. Κουβερτούρες και συσκευασία δίσκων.

5. Τηλεόραση και κινηματογράφο: Σχεδίαση των τίτλων της αρχής των ταινιών. Σχεδίαση και επιμέλεια τίτλων και στατιστικών πινάκων, καθώς και όλων των γραφιστικών έργων που βοηθούν στην καλύτερη παρουσίαση των ειδήσεων και των εκπομπών καθώς και με τη γραφιστική μπορεί επίσης να γίνει το design και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας (web design).

6. Iδιωτικός τομέας: Oι απόφοιτοι γραφίστες μπορούν να εργαστούν στις διαφημιστικές εταιρίες, στους εκδοτικούς οίκους, στις επιχειρήσεις γραφικών τεχνών και εφημερίδες όπου διαθέτουν ατελιέ. Στον δημόσιο τομέα, σε Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωνικοποιημένο τομέα, σε επιχειρήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, σε όσους οργανισμούς διαθέτουν ατελιέ σχεδιασμού και επιμέλεια εντύπου.

7. Στην εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι.): Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όπου διδάσκεται το μάθημα της γραφιστικής ή γενικά μαθήματα σχεδίασης και επιμέλεια εντύπου. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων, σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας, στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων τους.

8. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (κυρίως γραφίστες).

Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18.01, Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, Διακοσμητικής (Κωδικός Π.Ε. 18.26 Γραφιστικής) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι έχουν Πτυχίο Γραφιστικής ΤΕΙ - ΚΑΤΕΕ της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στο Τμήμα Γραφιστικής θα πρέπει να εξεταστούν και στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου. Το ειδικό μάθημα για τα τμήματα έχει συντελεστή 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200). Ως βαθμός ειδικού μαθήματος υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών στα δύο ειδικά μαθήματα.

* Οι γραφίστες δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργαστεί ως γραφίστας και κάποιος που έχει σπουδάσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. ή σε κάποια άλλη σχολή.

* Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, Τηλ.: 210 36.10.819, Ηλ. Διεύθυνση: www.ggda.gr

* International Council of Design, Ηλ.Διευθυνση: http://www.ico-d.org/

* Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, Ηλ.Διεθυνση: www.greekfontsociety.org

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα Γραφιστικής - Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 396 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass