ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2018 15:50

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχουν σκοπό να προσφέρουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις της γαλλικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, και του γαλλικού πολιτισμού, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της μετάφρασης, της επικοινωνίας καθώς και της γλωσσολογικής έρευνας, σε εξειδικευμένο προσωπικό.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικότερα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα εξής:

Γαλλική Γλώσσα, Προφορικός Λόγος, Γραπτός Λόγος, Τεχνικές Ανάλυσης Λογοτεχνικών Κειμένων, Ιστορία και Πολιτισμός της Γαλλίας, Ανάλυση και Παραγωγή Λόγου στην Ελληνική Γλώσσα, Ψηφιακός Γραμματισμός, Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στη Διδακτική των Ξένων Γλωσσών, Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στη Γαλλική Γλώσσα, Παραγωγή του Κριτικού Λόγου, Σύγχρονος Γαλλικός Πολιτισμός και Θεσμοί της Γαλλικής Κοινωνίας, Τεχνικές Κατανόησης της Μετάφρασης, Φωνητική-Φωνολογία, Επίπεδα Γαλλικής Ανάλυσης, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως καθηγητές γαλλικών, στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 05, Γαλλικής Γλώσσας. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ως διερμηνείς ή μεταφραστές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τις επίσημες μεταφράσεις (μεταφράσεις, δηλαδή, που γίνονται δεκτές από δημόσιους φορείς) μπορούν να πιστοποιούν μόνο: α) οι δικηγόροι, β) οι απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γ) η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι και 2014 δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι κάποιος κάτοχος πτυχίου Γαλλικής Φιλολογίας για να εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών (αρκούσε η αποδεδειγμένη άριστη γνώση της γλώσσας ύστερα από την απόκτηση της σχετικής επάρκειας). Από το 2014 και έπειτα όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Γ΄ Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας και Εποπτείας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, στο διάστημα από 26/3/2014 έως την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού κριτηρίων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι οι μόνοι οι οποίοι αποκτούν αυτόματα την άδεια διδασκαλίας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 324, 8-2-2017, Τεύχος Β', οι πτυχιούχοι των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μετά την αναγνώριση των πτυχίων τους, διαθέτουν επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία της γλώσσας στα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στα εξής:

* Σε τράπεζες, οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς.

* Στην ευρύτερη εκπαίδευση και την κατάρτιση, ιδιωτική και δημόσια.

* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μεταφραστές / διερμηνείς).

* Σε επιχειρήσεις και, γενικά, σε θέσεις που χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις της γαλλικής γλώσσας.

* Στον τουρισμό και τη δημοσιογραφία.

* Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητές κειμένων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ειδικό μάθημα (γαλλικά) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200).

* Στο Π.Ε. 05, καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας μπαίνουν οι απόφοιτοι που κατέχουν Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

* Οι απόφοιτοι του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους εισαγωγής 2013− 2014 και εφεξής, διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, εφόσον για την απόκτηση του πτυχίου τους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς στα διδακτικά αντικείμενα - μαθήματα, όπως αυτά αναγράφονται σε πίνακα που επισυνάπτεται στο πρακτικό της υπ’ αριθ. 28/29−05−2014 (θέμα 21ο) συνεδρίας της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (ΦΕΚ 2977, Β’/04-11-2014)

* Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Απόφοιτων Πανεπιστημίου (APELF), Λεωφόρος Στρατού 2 (Γαλλικό Ινστιτούτο), Τ.Κ. 54 640, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 844911, E-mail: info@aplf.gr

* ΜΕΤΕΓΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 130 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass