Βατό το θέμα της Εκθεσης

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2018 22:17

Με χαμόγελα αισιοδοξίας βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, χθες πρώτη ημέρα-για εκείνους- των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με ένα κείμενο από σημειώματα περί Παιδείας του διακεκριμένου φιλόλογου Δημήτρη Μαρωνίτη (1929-2016) στο «Βήμα της Κυριακής», άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Το προσαρμοσμένο, για τις ανάγκες της αξιολόγησης, κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι είχε γραφτεί από τον Δ.Ν. Μαρωνίτη στη στήλη του «Απολίτιστα Μονοτονικά» στη συγκεκριμένη εφημερίδα, την 1η και την 8η Μαρτίου 2009. Το θέμα ήταν «Παιδεία και Εκπαίδευση» και οι υποψήφιοι κλήθηκαν μεταξύ άλλων να γράψουν ένα δικό τους κείμενο για σχολική εφημερίδα με το οποίο να υποστηρίζουν την άποψη ότι το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και παιδευτική λειτουργία, και να προτείνουν, αιτιολογημένα, τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού ρόλου του σχολείου.

Στη Λάρισα η διαδικασία και στα 26 εξεταστικά κέντρα κύλησε ομαλά δίχως απρόοπτα και σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι ήταν αρκετά βατό και ένα ζήτημα το οποίο είναι διαχρονικό, επίκαιρο και συζητιέται πολύ μέσα στις σχολικές τάξεις. «Εύχομαι τα παιδιά να τα πήγαν καλά» σημείωσε ενώ για την αποχή είπε ότι κυμάνθηκε στο 1 με 2%.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος αναφέρει για τα θέματα στα οποία οι διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ: «Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων χαρακτηρίζονται εξαιρετικά απλά, χωρίς καμία πρωτοτυπία τόσο στο επίπεδο των ερωτήσεων όσο και στο επίπεδο της παραγωγής λόγου, όπου ζητήθηκε από τους υποψηφίους να συντάξουν ένα άρθρο για τη σχολική εφημερίδα αναπτύσσοντας τις απόψεις τους για τον εκπαιδευτικό και παιδευτικό ρόλο του σχολείου και τη συμβολή εκπαιδευτικών και μαθητών / μαθητριών στην αναβάθμιση του δεύτερου ρόλου».

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το γεγονός ότι το θέμα που έπεσε χθες στην Εκθεση ήταν βατό, φαίνεται ότι λειτούργησε αγχολυτικά για τους περισσότερους υποψηφίους που αποχωρώντας από τα εξεταστικά κέντρα, εξόρμησαν στο κέντρο της πόλης για καφεδάκι και βόλτες. Εξάλλου, έχουν μπροστά τους όλο το Σαββατοκύριακο για μελέτη-επανάληψη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

-Σήμερα Σάββατο θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Αλγεβρα) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

-Για τα Γενικά Λύκεια, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουνίου σε μαθήματα προσανατολισμού. Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass