Γαλακτοκομική Σχολή αποκτά η Ελασσόνα

"ΠΡΑΣΙΝΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ - ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ "Ε" Ο ΥΦ. Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2018 22:12
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έδωσε το πράσινο φως στο πλαίσιο της συνάντησή του με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έδωσε το πράσινο φως στο πλαίσιο της συνάντησή του με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου

Πανελλήνιο κέντρο εκπαίδευσης τυροκόμων και τεχνικών γαλακτοκομίας, με τη βούλα του Υπουργείου Παιδείας, θα γίνει η Ελασσόνα, από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι επίμονες προσπάθειες χρόνων, του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου, με την αμέριστη στήριξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, να δημιουργηθεί Γαλακτοκομική Σχολή, στον μεγάλο κτηνοτροφικό δήμο της Ελλάδας, ευοδώθηκαν πρόσφατα, με την έγκριση του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και την άμεση ανταπόκριση του υφυπουργού Παιδείας κ. Δημ. Μπαξεβανάκη- ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελασσόνα- που έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της πρότασης του δημάρχου.

Αναλυτικότερα, ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ελασσόνα, η λειτουργία του δεύτερου σε όλη τη χώρα (μετά αυτού των Ιωαννίνων), τμήματος της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας- τυροκόμου, διετούς φοίτησης, από το 2ο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Λάρισας.

Μετά από έναν μαραθώνιο επαφών και συζητήσεων του κ. Ευαγγέλου, στις περισσότερες εκ των οποίων συμμετείχε και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, με υπουργούς ( π.χ. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη, υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κ.α.) βουλευτές, στελέχη υπουργείων της κυβέρνησης, και εκπροσώπους τοπικών φορέων της δημόσιας εκπαίδευσης, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας της νέας εκπαιδευτικής δομής, τελικά αποφασίστηκε να ενταχθεί στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα να ενσωματωθεί ως ειδικότητα στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας.

Τον πρώτο χρόνο, και συγκεκριμένα την ερχόμενη νέα σχολική χρονιά, η ειδικότητα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ενώ ήδη δρομολογείται από τη δημοτική αρχή Ελασσόνας, η δημιουργία της μόνιμης στέγης της, που θα είναι το παλιό Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας, το οποίο περιλαμβάνει τρία κτίσματα, σε έκταση 3.000 τ.μ.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Για την επίτευξη του μεγαλόπνοου στόχου, ο δήμαρχος κ. Ευαγγέλου δήλωσε στην «Ε»: «Ένα όραμα πολλών ανθρώπων, από την εποχή ακόμα που ο Φώτης Χατζημιχάλης ήταν υπουργός, πλέον είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από αγώνα που δώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

 Ήταν πολλοί εκείνοι που μας συμβούλεψαν να μην προσδοκούμε τίποτα θετικό γιατί «όλοι μένουν στα λόγια και τίποτα δεν γίνεται».

Δεν τους ακούσαμε, δεν τους αγνοήσαμε κιόλας. Με σχέδιο και αλλεπάλληλες επαφές σε όλα τα επίπεδα καταφέραμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπλέχτηκαν στην ιστορία αυτή, αναγνωρίζοντας το δίκιο του αιτήματός μας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους όλους τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι, τόσο με τις επισκέψεις τους στο Δημαρχείο, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό τους έλεγχο, πίεσαν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Σχολής Γάλακτος στην Ελασσόνα, δημιουργώντας στην πράξη ένα κοινό μέτωπο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ηλία Τανό, διευθυντή του 2ου ΙΕΚ Λάρισας με τον οποίο η συνεργασία μας παίρνει πλέον άλλου είδους μορφή.

Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτό, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά εμπόδια, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην απίστευτη γραφειοκρατία που μαστίζει το ελληνικό κράτος. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διορθώσει το δομικό αυτό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, αν θέλουμε πραγματικά να μετατραπούμε σε μια χώρα σύγχρονη.

Ο σχεδιασμός μας όμως δεν σταματάει εδώ. Μόλις μεταφερθεί η Σχολή στον ιδιόκτητο χώρο του Καπνεργοστασίου στην Ελασσόνα, -τα σχέδια διαμόρφωσης του χώρου είναι έτοιμα - έχουμε έτοιμο το σχέδιο διασύνδεσής της με την τοπική οικονομία.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής, με τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία, προχωρούμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού σχεδίου που είχε ποτέ η Ελασσόνα, συνεχίζοντας, παράλληλα, τον αγώνα μας για την αξιοποίηση του Ολύμπου. Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε».

 ΚΟΚΚΑΛΗΣ «ΗΤΑΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ…»

Αντίστοιχα και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης δήλωσε στην «Ε»: «Η δημιουργία και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απαντά σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις ενός εξόχως δυναμικού κλάδου, όπως είναι αυτός της ελληνικής κτηνοτροφίας, αποτέλεσε για μένα προσωπικό στοίχημα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κόντρα στις Κασσάνδρες που μετά από τόσες δεκαετίες απραξίας, όλο αυτό το διάστημα των προσπαθειών μας, επιχειρούσαν να τις υπονομεύσουν με διαρκείς κινδυνολογίες, η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας είναι γεγονός. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το ερχόμενο φθινόπωρο, αρχικά ως τμήμα του τοπικού Δημοσίου ΙΕΚ και την ερχόμενη χρονιά ως αυτόνομος εκπαιδευτικός φορέας.

Η στοχοπροσήλωσή μας σε έναν πρωτογενή τομέα που θα βασίζεται στη γνώση και στα δεδομένα του σύγχρονου παγκόσμιου γίγνεσθαι στην τεχνολογία των τροφίμων και το επιχειρείν, αποτυπώνεται πλήρως στους καρπούς αυτής της προσπάθειας, που θα φέρει την κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική επαρχία Ελασσόνας, σε ρόλο οδηγού στις εξελίξεις του γαλακτοκομικού κλάδου.

Η γνώση δεν έχει καμιά αξία, εκτός αν την εφαρμόσεις κάπου. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας. Να δώσουμε στους νέους κτηνοτρόφους τη γνώση εκείνη που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για μία αναπτυξιακή κοσμογονία, όχι μόνον στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας».

Να σημειωθεί ότι μετά το πράσινο φως και του υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη, για τη λειτουργία της νέα ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας-τυροκόμου, τη διεκπεραίωση του θέματος ανέλαβε ο διευθυντής του 2ου ΙΕΚ Λάρισας κ. Ηλίας Τανός, ο οποίος αφού βρήκε θετική ανταπόκριση από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ), αναμένεται σύντομα, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα δημιουργίας της.

Ο ίδιος δηλώνει στην «Ε»: «Στα μέσα του ερχόμενου μήνα (Ιουλίου), θα καταθέσω στη ΓΓΔΒΜ, πρόταση δημιουργίας ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας- τυροκόμου, με λειτουργία του τμήματος στην Ελασσόνα. Η έγκριση, από τη Γενική Γραμματεία ΔΒΜ, για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά στο 2ο ΙΕΚ, αναμένεται να δοθεί μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των εγγραφών των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν στα τμήματα που θα δημιουργηθούν».

Να σημειωθεί ότι το παλιό καπνεργοστάσιο («Καπνομάγαζα») στην Ελασσόνα, έχει παραχωρηθεί από το 2012 στο Δήμο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου: «Έχει βρεθεί σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την πλήρη αναμόρφωση του χώρου και για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πρόκειται για τη δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» -Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας, η οποία έχει ήδη προκηρυχθεί».

Στα τρία κτίσματα του εργοστασίου προβλέπεται να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και ένα πρότυπο τυροκομείο.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass