Συγχώνευση ΤΕΙ-Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ναι μεν αλλά…

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 15:39

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, συζητήθηκε η Πρόταση - Σχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», όπου τα μέλη τάχθηκαν υπέρ της συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της διατήρησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Νέο Πανεπιστήμιο, αλλά έκριναν ότι είναι αναγκαίες κάποιες ρυθμίσεις.

Η συνέλευση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στο Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την παραμονή και τη διαφαινόμενη απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων». Αναφέρθηκε ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων: «διαθέτει 21 μέλη Διδακτικό Προσωπικό όλων των βαθμίδων, τα οποία καλύπτουν πλήρως τα γνωστικά αντικείμενα που απαιτούνται για τη διοίκηση σύγχρονων επιχειρήσεων, διαθέτει πληθώρα σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και εργαστηρίων, είναι το μοναδικό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε όλη τη Θεσσαλία αλλά και την Κεντρική Ελλάδα, το Πρόγραμμα Σπουδών είναι σύγχρονο (εγκεκριμένο το 2013), το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων διενεργεί από το 2004 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), με εκατοντάδες μέχρι σήμερα αποφοίτους, ενώ στην παρούσα χρονική στιγμή έχει τέσσερα ΠΜΣ (εγκεκριμένα από το ΥΠΕΘ το 2018), από τα οποία τρία είναι ενεργά, αναμένεται η έγκριση του Διδακτορικού Κύκλου Σπουδών, ενώ συγχρόνως εδώ και δύο έτη συνεργάζεται με αλλοδαπό πανεπιστήμιο για τη χορήγηση διδακτορικών τίτλων στους τομείς της Διοίκησης και της Οικονομίας».
Επίσης η συνέλευση προτείνει ως τον πλέον δόκιμο τίτλο για τη Σχολή στο Νέο Πανεπιστήμιο τον τίτλο «Σχολή Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών» (όπως αναφέρεται και στην περίπτωση του Ν. 4521/2018 για την ίδρυση του ΠΑΔΑ, άρθρο 2, παρ. 2). Επίσης πρότεινε «τη δημιουργία και τέταρτου Τμήματος στη Σχολή Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Διοίκηση Τουρισμού» και έδρα τη Λάρισα με τα εξής επιχειρήματα: «Ο Τουρισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχεδίου δράσης της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεπώς, αντίστοιχα, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το υφιστάμενο, ως εισαγωγική κατεύθυνση, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα αποτελούσε ένα από τα πρώτα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα.  
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφουν τη μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας, σε σύγκριση με όλα τα άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα, η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται με ξεχωριστό κωδικό μηχανογραφικού (609), ενώ για το ΑΕ 2018 - 2019 έχει προγραμματισθεί η εισαγωγή 169 φοιτητών/τριων για την κατεύθυνση της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Διαθέτει σύγχρονες υποδομές, στεγάζεται σε διώροφο κτίριο επιφανείας 1.800 m2, και διαθέτει όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή». Επίσης πρότεινε «τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών με έδρα τη Λάρισα στις ακόλουθες θεματικές περιοχές :Τουριστικών Επαγγελμάτων και Εφαρμογών Ψηφιακής Οικονομίας». ΑΛΛΑΓΕΣ
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το δημοσιευμένο κείμενο της συγχώνευσης χρήζει σημαντικών αλλαγών και βελτιώσεων στα ακόλουθα σημεία: «Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός θεματικού (-χωρικού) αντιπρύτανη στη Λάρισα με στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι λόγοι που επιβάλλουν την ύπαρξη του αντιπρύτανη στη Λάρισα είναι οι ακόλουθοι:
*Ανάγκη παρουσίας της ανώτατης διοίκησης του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και ειδικά κατά την αρχική φάση της μετάβασης στη νέα δομή.
*Ύπαρξη μεγάλου campus στη Λάρισα, με πληθώρα εγκαταστάσεων, κτιρίων, εργαστηρίων, καθώς και φοιτητικών εστιών, συνεδριακών κέντρων, εστιατορίων που προκαλούν καθημερινά συμβάντα τα οποία απαιτούν άμεση παρέμβαση από τη Διοίκηση.
*Σημαντικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων που χρειάζονται καθημερινή καθοδήγηση αλλά και επίβλεψη.
*Σημαντικός αριθμός φοιτητών με αντίστοιχες ανάγκες άμεσης παρέμβασης.
*Ανάγκη για αποτελεσματική οικονομική διαχείριση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και των έργων που επιβλέπουν τα μέλη ΔΕΠ του υπάρχοντος ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Για τους παραπάνω λόγους η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων θεωρεί ότι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία τους είναι η δημιουργία διοικητικού και οικονομικού κόμβου του νέου Ιδρύματος στη Λάρισα και προτείνει τη θεσμοθέτησή του».
Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή της στη δημιουργία του «Γενικού Τμήματος», διότι όπως τονίστηκε «η ρύθμιση αυτή θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις για την εξέλιξή μας και την ισότιμη συμμετοχή μας στο Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων προτείνει την υιοθέτηση των ίδιων ρυθμίσεων με αυτές των υπό διαμόρφωση νέων Ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου αλλά και όπως αυτών του Ν. 4521/2018 (άρθρο 4) για την ίδρυση του Παν. Δυτικής Αττικής, για το σύνολο του Διδακτικού Προσωπικού (και την ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μελών ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ).
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τηρηθούν οι Συνταγματικές Αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού του ανθρώπου, της ίσης μεταχείρισης και της Ακαδημαϊκής ελευθερίας, η εφαρμογή των οποίων εν προκειμένω προϋποθέτει την άμεση ένταξη του Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass