Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας και να αφήσετε ήσυχο το ίδρυμα»

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:18

 

Ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, απαντώντας σε επιστολή του προς την «Ε», στους φοιτητές του ιδρύματος, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σχετικά με τις φοιτητικές εστίες, τη σίτιση, αναφέρει τα εξής:

«Είναι άλλο θέμα τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών των εστιών και άλλο των πολιτικών παρατάξεων και εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

Το γραφείο του προέδρου του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας είναι ανοιχτό, όχι μόνο στους συλλόγους των φοιτητών, των πολιτικών παρατάξεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών να υποβάλουν αιτήματα, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα. Η Διοίκηση του Ιδρύματος, δεν θέτει εμπόδια στις λειτουργικές ανάγκες των φοιτητών για Στέγαση, Σίτιση, Συγγράμματα, Περιεχόμενο Σπουδών και αναλυτικά:

Στέγαση: Η δυναμικότητα των εστιών του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας είναι 493 κλίνες στη Λάρισα και 98 κλίνες στην Καρδίτσα. Το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας είναι ένα από τα λίγα Τεχνολογικά Ιδρύματα που έχουν εστίες.

Οι φοιτητές επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία είναι ήδη γνωστά, κυρίως είναι τα οικονομικά και η πρόοδος των σπουδών τους. Η ζήτηση και λόγω της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα έτη. Πώς θα καλυφθούν όμως όλες οι αιτήσεις των φοιτητών όταν οι αιτήσεις που κατατίθενται είναι πολύ περισσότερες από τις προσφερόμενες κλίνες;

Συμφωνώ με τους φοιτητές και με Εργατικό Κέντρο Λάρισας να γίνουν νέες εστίες. Αλλά για να γίνει εφικτό αυτό χρειάζονται χρήματα και το Α.Τ.Ε.Ι. όπως γνωρίζετε χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενέκρινε από τις δημόσιες επενδύσεις μόνο 50.000 ευρώ για το 2015. Επομένως γίνεται κατανοητό ότι με το αναφερόμενο ποσό ούτε για μικροβλάβες δεν φθάνει. Καθημερινά στις εστίες υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως: με τα ηλεκτρολογικά, υδραυλικές εγκαταστάσεις κ.ά. φθορές.

Υπάρχει και πρόβλημα με το προσωπικό. Από την κρίση και μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 96 μόνιμοι καθηγητές όλων των βαθμίδων και 85 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Από διετίας που ανέλαβα τη Διοίκηση του Ιδρύματος, στέλνω συνεχώς έγγραφα στο Υπουργείο Παιδείας, εξηγώ ποια είναι η κατάσταση και ζητώ σταδιακή αναπλήρωση του προσωπικού, αλλά μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει δώσει λύση. Ειδικά για το Τμήμα της Σπουδαστικής Μέριμνας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ζητήσαμε να στελεχωθεί από τις ειδικότητες ψυχολόγου και ψυχιάτρου.

Όσον αφορά στην πρόταση των φοιτητών να στηρίξουν οικονομικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμαρχοι που φιλοξενούν Τμήματα του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα), συμφωνούμε απόλυτα και κάνω έκκληση μέσω της εφημερίδας σας, όχι μόνο να στηρίξουν οικονομικά αλλά να δώσουν και δημοτικούς χώρους στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία χώρων συνεύρεσης και ψυχαγωγίας των φοιτητών ή να ενοικιάσουν ξενοδοχεία τα οποία έχουν κλείσει.

Σίτιση: Πριν από την κρίση το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας σίτιζε 4.000 φοιτητές ημερησίως. Στη διάρκεια της κρίσης μείωσαν τις κάρτες σίτισης στους 2.500 φοιτητές. Μετά από παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μας φθάσαμε στις 3.000 κάρτες σίτισης ημερησίως. Σήμερα σιτίζονται 3.064 φοιτητές.

Το κράτος κάθε χρόνο μας εγκρίνει συγκεκριμένο κονδύλι για σίτιση, το οποίο ως Διοίκηση δεν επιτρέπεται να το τροποποιήσουμε και να το μεταφέρουμε σε άλλους κωδικούς.

Για κάθε σιτιζόμενο φοιτητή το κράτος πληρώνει 1,8 ευρώ συν Φ.Π.Α. για τρία γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ).

Το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας δεν κάνει τίποτα παραπάνω που να διαιρέσει το συνολικό ποσό που μας επιχορηγεί το Υπουργείο Παιδείας, με το αντίτιμο/φοιτητή και προκύπτει ο αριθμός των σιτιζόμενων φοιτητών.

Πέραν των σιτιζόμενων φοιτητών κανείς άλλος φοιτητής δεν μπορεί να σιτισθεί διότι δεν μπορεί να πληρωθεί ο εστιάτορας.

Παλαιότερα το Κράτος λειτουργούσε τις φοιτητικές λέσχες, στην πορεία τις έκλεισε διότι το κόστος λειτουργίας τους ήταν υπερβολικό. Και σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα οι εστιάτορες που αναλαμβάνουν τη σίτιση των φοιτητών είναι ιδιώτες και η ανάθεση γίνεται με διεθνή διαγωνισμό.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος συμφωνεί με τους φοιτητές και με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές του ΑΤΕΙ οι οποίοι είναι 20.000. Το ερώτημα που θέτω είναι ποιος θα πληρώσει;

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μήπως έχει να προτείνει κάποια λύση;

Φοιτητικές εστίες: Οι φοιτητές για τη διαμονή τους στις εστίες πληρώνουν: α) 15 ευρώ το μήνα στις παλιές εστίες. 15 ευρώ Χ 10 μήνες = 150 ευρώ το χρόνο. β) 40 ευρώ το μήνα στις καινούργιες. 40 ευρώ Χ 10 μήνες = 400 ευρώ το χρόνο.

Το Ίδρυμα για τις εστίες πληρώνει: το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τις συντηρήσεις των κτιρίων και εξοπλισμού, φύλαξη και καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους.

Κανονισμός λειτουργίας εστιών: Οι εστίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς Κανονισμό.

Είναι αδύνατο να μπει τάξη σε 600 περίπου φοιτητές που μένουν σε αυτές χωρίς κανόνες. Ο κανονισμός συντάχθηκε από επιτροπή, συζητήθηκε στις 21-3-2014 και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Συνέλευσης του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, μεταξύ αυτών και από την εκπρόσωπο των φοιτητών. Στις 12-5-2014 έγινε τροποποίηση μερικών άρθρων τα οποία ψηφίσθηκαν ομόφωνα από όλα τα μέλη της Συνέλευσής του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ο εκπρόσωπος των φοιτητών έλειπε.

Το ερώτημα είναι γιατί είναι αντιδραστικός ο Κανονισμός; Αφού τηρήθηκαν όλες οι νομικές διαδικασίες; Στη Συνέλευση του ΑΤΕΙ οι εκπρόσωποι των φοιτητών είναι εκλεγμένοι από τους ιδίους, δεν καλείται ο οποιοσδήποτε φοιτητής να συμμετάσχει και να ψηφίσει. Κάποιες φοιτητικές παρατάξεις στο ίδρυμα τον θεωρούν αντιδραστικό. Αυτό είναι δική τους κρίση, το ΑΤΕΙ όμως τήρησε την όλη διαδικασία πιστά σύμφωνα με την κείμενη και δεν μπορεί να τον τροποποιεί σύμφωνα με τις επιθυμίες κάθε φοιτητικής παράταξης.

Μου κάνει εντύπωση όμως ότι τον ίδιο χαρακτηρισμό (αντιδραστικός Κανονισμός), υιοθετεί στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Κύριοι του Εργατικού Κέντρου, νομίζω ότι δεν γνωρίζετε το θέμα, υιοθετείτε απόψεις συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης.

Ως πρόεδρος του ιδρύματος, δεν σας επιτρέπω να δυσφημείτε τα μέλη της Συνέλευσης του ΑΤΕΙ και θα σας συμβούλευα να ασχοληθείτε με τα του οίκου σας και να αφήστε ήσυχο το ίδρυμα. Εάν πράγματι ειλικρινά θέλετε να βοηθήσετε τους φοιτητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, νοικιάστε με χρήματά σας ένα ξενοδοχείο στη Λάρισα για τους φοιτητές που δεν χωρούν στις εστίες.

Τεχνικές βλάβες: Οι τεχνικές βλάβες που παρουσιάζονται στα δωμάτια των στεγαζόμενων φοιτητών επισκευάζονται όσο το δυνατόν συντομότερα από την υπηρεσία συντήρησης, μετά τη δήλωση βλάβης από τους διαμένοντες φοιτητές.

Μικρό γήπεδο κοντά στις εστίες: Η ανακατασκευή του υπάρχοντος γηπέδου θεωρείται απαραίτητη, αλλά σήμερα δεν είναι εφικτή λόγω έλλειψης πιστώσεων. Στο ίδρυμά μας υπάρχει και μεγάλο γήπεδο στο οποίο μπορούν να αθλούνται οι διαμένοντες στην Εστία φοιτητές και να μην πληρώνουν πηγαίνοντας σε ιδιωτικά γήπεδα.

Δικαιολογητικά αλλοδαπών φοιτητών: Ως προς τα δικαιολογητικά που ζητούνται να καταθέσουν οι φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για την εισαγωγή τους στη Φοιτητική Εστία, είναι από τα προβλεπόμενα, και για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς.

Συγγράμματα: Οι φοιτητές δηλώνουν τα βιβλία που επιθυμούν ηλεκτρονικά απευθείας στον Εύδοξο και τα παραλαμβάνουν οι ίδιοι, το ΑΤΕΙ δεν παρεμβαίνει, ούτε έχει σχέση με τα βιβλία.

Τέλος πρέπει να τονίσω ότι ως πρόεδρος του ιδρύματος, δεν ξεχωρίζω τους φοιτητές σύμφωνα με την πολιτική τους παράταξη, το θρήσκευμα, την υπηκοότητά τους, αν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί, τους βλέπω όλους ίδια ως φοιτητές και τίποτα άλλο. Το γραφείο μου είναι ανοικτό οποιαδήποτε στιγμή».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Παναγιώτης Γούλας

πρόεδρος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass