ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διχάζουν... 10.000 κενά στα σχολεία

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2015 18:03 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Αυγ 2015 18:10

Από βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες ενώ οι αποσπάσεις, από νομό σε νομό, μεταφέρονται για τις 20 ή 24 Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις αναπληρωτών

Μια διαφορά τουλάχιστον... 10.000 θέσεων αναπληρωτών, διχάζει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ένα μήνα προτού οι εκπαιδευτικοί επιστρέψουν στα σχολεία και 40 ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αποτελούν εκ νέου – κατά παράδοση τέτοια εποχή – την αιτία αντιπαράθεσης των δυο πλευρών, με τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το θέμα της αύξησης των ωραρίου, δασκάλων και καθηγητών.

Οι πρόσφατες, τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Μπαλτά, «περί αδυναμίας διορισμών, επάρκειας πιστώσεων για κάλυψη του 50% των κενών στα σχολεία με αναπληρωτές και η διάθεσή του για περαιτέρω αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη» προκάλεσαν την αντίδραση της ΟΛΜΕ που ζητά «μαζικούς διορισμούς τώρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία».

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εκτιμούν πως τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κυμαίνονται από 20.000 έως 25.000 και το υπουργείο Παιδείας να εκτιμά πως φέτος θα καλυφθεί το 50% των θέσεων, δηλαδή οι... 10.000 θέσεις με αναπληρωτές και «αδιόριστους» να πληρώνουν και φέτος τις μνημονιακές επιταγές.

Οι έντονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου αναβάλλουν διαρκώς τις αποφάσεις (και) του υπουργείου Παιδείας που, μετά τις τοποθετήσεις περιφερειακών διευθυντών και τις επιλογές (σ.σ. όπως έγιναν) των διευθυντών σχολείων, πάγωσε – διά της παράτασης - τις επιλογές των διευθυντών εκπαίδευσης.

Το μείζον ωστόσο αφορά ότι κανείς ακόμη από την πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να απαντήσει αν θα γίνουν και πόσοι διορισμοί ενώ για μετά τις 20 Αυγούστου, μεταφέρονται οι αποσπάσεις από νομό σε νομό. Περίοδος που οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κληθούν να δηλώσουν τα λειτουργικά κενά, οπότε οι προσλήψεις αναπληρωτών μεταφέρονται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η απόκλιση στον προσδιορισμό των κενών εκπαιδευτικών θέσεων, μεταξύ υπουργείου και συνδικαλιστών, είναι σημαντική και άσχετα με τη διαφορά στους υπολογισμούς, το ερώτημα δεν είναι ποιος θα δικαιωθεί στο τέλος αλλά στο πως θα ξεκινήσουν φέτος τα μαθήματα, με δεδομένο ότι χρόνια τώρα, η εκάστοτε ηγεσία του υπ. Παιδείας, κάνει τα δικά της... «πειράματα».

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε επίπεδο στελεχών, «μέχρι νεοτέρας» δόθηκε παράταση στη θητεία διευθυντών εκπαίδευσης, προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων, ΚΕΣΥΠ, κ.α.. η θητεία των οποίων έληγε τον περασμένο Ιούλιο. Οπότε οι αλλαγές θα γίνουν ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τα... Χριστούγεννα οπότε λήγει και η θητεία των σχολικών συμβούλων.

Όλα αυτά εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν... προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Προς το παρόν από το υπουργείο αναμένεται η παράταση της θητείας των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων, θητεία που έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού τώρα που αφορά και στο ουσιαστικό της υπόθεσης, τη μαθησιακή διαδικασία, από βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου ενώ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακή Θεσσαλίας κατέθεσαν ήδη τις προτάσεις τους.

Οι αποσπάσεις ωστόσο από νομό σε νομό, μεταφέρονται για τις 20 ή 24 Αυγούστου. Θεωρητικά οι αποσπάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν που θα υπηρετήσουν από τη νέα σχολική χρονιά και να προχωρήσουν στον οικογενειακό προγραμματισμό, ανακοινώνονται στα τέλη Ιουλίου αλλά υπάρχει και το αρνητικό ρεκόρ του 2013 που ανακοινώθηκαν στις 30 Αυγούστου.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των αποσπασμένων μειώνεται διαρκώς και συνήθως δίνεται προτεραιότητα σε συζύγους στρατιωτικών και υπηρετούντων σε ΟΤΑ. Οι αποσπάσεις τώρα εντός νομού, εφόσον οι γενικές γίνουν έως τις 20 – 24 Αυγούστου, θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Οι μεταθέσεις, πλην των ειδικοτήτων, έγιναν ήδη ενώ στο διάστημα 20 με 25 Αυγούστου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κληθούν να δηλώσουν τα λειτουργικά κενά για γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών που με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα προσδιορίζονται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προθεσμία που ολοκληρώνεται στις 7 Αυγούστου.

Ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν τελικά θα εξαρτηθεί από τις διατιθέμενες πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ. Μετέωρος είναι επίσης και ο αριθμός των μόνιμων διορισμών, ενόψει και της υπογραφής της νέας προγραμματικής συμφωνίας (του 3ου μνημονίου) αν και ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα γίνουν 2.000 με 2.500 διορισμοί.

ΚΕΝΑ

Σε ό,τι αφορά σε τοπικό επίπεδο, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώθηκαν λειτουργικά κενά (68 δασκάλων, 31 νηπιαγωγών και 17 ειδικής αγωγής) ενώ δεν έχουν καταγραφεί οι ανάγκες σε ότι αφορά στις ειδικότητες για σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα (ΕΕΑΕΠ). Αντίθετα δεν υπάρχουν οργανικά κενά, αφού οι θέσεις καλύπτονται με τις μεταθέσεις.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ελάχιστα κενά αφορούν σε ειδικότητες όπως οι Βιολόγοι, ώρες που θα καλυφθούν από καθηγητές Φυσικής (με δεύτερη ανάθεση) όπου υπάρχουν πλεονάσματα. Πλεονάσματα καταγράφονται τέλος, όπως και πανελλαδικά, σε ειδικότητες όπως μεταξύ άλλων οι θεολόγοι, οι γυμναστές και οι πληροφορικής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass