ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Δημόσιας Υγείας

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2022 18:05

Η εκπαίδευση στα Τμήματα Δημόσιας Υγείας αποσκοπεί στην προστασία και πρόληψη από χρόνια και λοιμώδη νοσήματα, στην προαγωγή της υγείας, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ένα υγιεινό, λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον.

Παγκοσμίως, η δημόσια και κοινοτική υγεία συνιστά ένα ταχέως εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο με διακριτό γνωσιολογικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο και με άξονες δράσης υψηλής προτεραιότητας που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων (κοινοτήτων).

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης Δημόσιας Υγείας καθορίζονται με το Π.Δ. 83/1989- Άρθρο 4 (Φ.Ε.Κ. 37/07-02-1989) και οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87.10 Δημόσιας Υγιεινής και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης Κοινοτικής Υγείας κατοχυρώνονται από τον Νόμο υπ’ αριθ. 349/14-6-1989 (Φ.Ε.Κ. 159 τεύχος Α’) (αναφέρονται κάποια βασικά σημεία).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνολογικές, καθώς επίσης και τις οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να εργαστούν ως επισκέπτες Υγείας. O πτυχιούχος Κοινοτικής Υγείας είναι ο σύμβουλος υγείας του ατόμου και της οικογένειας, που επισκέπτεται τα άτομα (κυρίως μεγάλης ηλικίας) σε σπίτια ή ιδρύματα και φροντίζει για τις ανάγκες που τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καλύψουν σε τομείς νοσηλείας, αυτοεξυπηρέτησης, κ.λπ. Βασικές δραστηριότητές τους είναι: α) η παροχή υπηρεσιών υγείας στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας, β) η συμβουλευτική ασθενών και οικογενειών, γ) η ενεσοθεραπεία, δ) η ενημέρωση μητρώων ατόμων, ε) η συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες, στ) οι εμβολιασμοί και ζ) η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα. Οι κύριοι φορείς απασχόλησής τους αφορούν: Κέντρα Υγείας, Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Παιδιού, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, Κέντρα Αιμοδοσίας, Ιατρικοκοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, Εξωτερικά Ιατρεία, Διαβητολογικά Κέντρα, Αντικαρκινικός Αγώνας, Αντιαφροδισιακός Αγώνας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κ.Α.Π.Η., Υγιεινή Εργασίας, Επιδημιολογικές Έρευνες Διερεύνησης κ.ά.
* Καθοδήγηση σχετικά με την ύπαρξη δικτύων προστασίας και φορέων παροχής εξειδικευμένης βοήθειας και διευκόλυνση διαδικασιών πρόσβασης.
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87.02 Νοσηλευτικής και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Παν. Θεσσαλίας, ορίζεται ότι απόφοιτοι του Τμήματος κατέχουν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στους Διεθνείς και Διακρατικούς Οργανισμούς (Π.Ο.Υ., Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ.) που ασχολούνται με την υγεία και επιπλέον στην έρευνα και εκπαίδευση στις Σχολές Επιστημών Υγείας και στα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr.
e-mail: info@orientum.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass