Χρονιά εντάσεων για την εκπαίδευση

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2023 13:00
Νέο Δημοτικό Σχολείο στις Φυλακές Λάρισας Νέο Δημοτικό Σχολείο στις Φυλακές Λάρισας

Καλύτερη, με λιγότερες «κακές» ειδήσεις, ήταν η χρονιά που φεύγει για την εκπαίδευση. Οι χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ήταν το σημαντικότερο γεγονός πανελλαδικά, όπως και η έναρξη των διευρυμένων ολοήμερων μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ σε τοπικό επίπεδο διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η ίδρυση Δημοτικού Σχολείου στις Φυλακές είναι από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις που είδαμε.

Φυσικά, υπήρξαν και μαύρες στιγμές όπως η ανάκληση της άδειας των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και το γεγονός ότι στο 6ο Λύκειο Λάρισας η σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα και τους μαθητές διάσπαρτους σε κτίρια της Λάρισας. Οι ειδήσεις που κυριάρχησαν στον χώρο της εκπαίδευσης τη χρονιά που φεύγει είναι:

- Κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης:
Στις διευθυντικές θέσεις των δύο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, αντίστοιχα, παραμένουν η κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και η κ. Βασιλική Ζιάκα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης, που ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας.

- Νέο Δημοτικό Σχολείο στις Φυλακές Λάρισας:
Κουδούνι χτύπησε τον Σεπτέμβριο και στις Φυλακές Λάρισας. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Λάρισα αποκτά ένα ακόμα Δημοτικό Σχολείο.
Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας είναι γεγονός και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το ερχόμενο σχολικό έτος 2022-2023.
Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας -διθέσιο- έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο Δημοτικά Σχολεία σε φυλακές ενηλίκων που λειτουργούν στη χώρα (Κ.Κ. Ελαιώνα Θηβών και Κ.Κ. Κορυδαλλού).

- Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου:
Για πολλούς μήνες από το καλοκαίρι που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού, του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου η τοπική κοινωνία ήταν σε αναβρασμό.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, που υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού με την επωνυμία «Παιδικό Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ράπτου Α.Ε.».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο Παιδικός Σταθμός είχε δυνατότητα φιλοξενίας 60 παιδιών και συστεγαζόταν με το Νηπιαγωγείο.
Προέκυψαν όμως διάφορα ζητήματα κυρίως κτιριολογικά και η Έκθεση Αξιολόγησης Κοινωνικού Συμβούλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και η αυτοψία της Επιτροπής Καταλληλότητας Ακινήτων για χορήγηση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Μονάδων Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, οδήγησαν τον Δήμο Λαρισαίων στην απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύεται απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου…
Αρχικά τα εκπαιδευτήρια με προσωρινή διαταγή ολοκλήρωσαν τις εγγραφές και τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά.
Όταν όμως τον Οκτώβριο το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου κατά των αποφάσεων της Υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή που αφορούσαν στο Δημοτικό και στο Λύκειο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Λάρισας, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στην πόλη…
Στις 3 Νοεμβρίου η «Ε» έγραφε «Καζάνι» που βράζει η κοινωνία της Λάρισας, μετά τη δικαστική απόφαση με την οποία ορίζεται άμεσα εκτελεστέα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, μια απόφαση που ξεριζώνει 730 μαθητές, μαθήτριες και δεκάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
Η οργή και η απόγνωση ξεχειλίζει, με τους γονείς και μαθητές-μαθήτριες να απαιτούν άμεσα μια πολιτική απόφαση – λύση, που θα επιτρέψει στο σχολείο να λειτουργήσει κανονικά.
Στον ξαφνικό «θάνατο» του σχολείου ήρθε να προστεθεί χθες και ο θάνατος της δεσποινίδας Ράπτου, που βούλιαξε στο πένθος την εκπαιδευτική κοινότητα και πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές-μαθήτριες Λυκείου, που όργωσαν την πόλη διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του σχολείου.
Με τα σχολικά λεωφορεία να οδηγούν την πομπή, οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πινακά, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ήδη έχει προχωρήσει σε ενέργειες, φτάνοντας το θέμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με το αίτημα να συνεχιστεί κανονικά η φετινή σχολική χρονιά για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου.
Η πορεία κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, όπου γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Δημήτρη Δεληγιάννη, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κανένα σχολείο δεν κλείνει στη μέση της σχολικής χρονιάς και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, το γεγονός ότι δεν δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση, έφερε εντάσεις, με τους διαμαρτυρόμενους να φωνάζουν συνθήματα «Να παραιτηθείτε άμα δεν μπορείτε», «Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά», «Στη μέση της χρονιάς δεν κλείνουν τα σχολεία». Δύο μέρες αργότερα πάλι στις σελίδες της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ξεχείλισε» από οργή η Λάρισα...
Εν αναμονή της εκδίκασης των δύο νέων αιτήσεων αναστολής κατά της απόφασης της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, που κατατέθηκαν από τη Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Νέα δυναμική κινητοποίηση εναντίον της απόφασης παύσης λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας, μέσω της Παπαναστασίου, που κατέληξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Καμία δημοκρατία δεν κλείνει τα σχολεία», «Ράπτου γερά θα μείνουν ανοιχτά», «Δώστε λύση Υπουργέ», «Νίκη έλα στη Λάρισα» ήταν μονάχα μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση.
Τελικά τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου κέρδισαν χρόνο, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, να αναστέλλει την έκδοση της απόφασης επί των νέων αιτήσεων αναστολής κατά της απόφασης της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, που βάζει «λουκέτο» σε Δημοτικό και Λύκειο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

- Διευρυμένα ολοήμερα στη Λάρισα:
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της ΠΔΕ Θεσσαλίας, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου και λειτουργούν έως τις 5:30 μ.μ., να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου τους, ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους, εφόσον το επιθυμούν, στα τμήματα διευρυμένου ολοήμερου.
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων, όπως: εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων.
Επίσης, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο. Οι μαθητές/-τριες γίνονται δεκτοί χωρίς κανένα κριτήριο εγγραφής.
Με το νέο, διευρυμένο χρονικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά, ολοήμερο ενισχύονται οι δωρεάν παροχές εκπαίδευσης, εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο, και επιτυγχάνεται προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων.
Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια, όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών/-τριών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

- Διάσπαρτοι οι μαθητές στο 6ο Λύκειο Λάρισας:
Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η αγωνία για το τι θα γίνει με τους 330 μαθητές και μαθήτριες του 6ου Λυκείου Λάρισας είχε χτυπήσει κόκκινο. Το σχολείο ήταν γιαπί λόγω εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου το 2021.
Το δίλημμα αν θα μεταφερθούν στο κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας) ή θα αναγκαστούν να πάνε σχολείο σε απογευματινή βάρδια, χρησιμοποιώντας τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 6ου Γυμνασίου, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Λίγες μέρες αργότερα… στις 13 Σεπτεμβρίου, με πρωινό ωράριο, φιλοξενούμενο για έναν μήνα σε άλλες εκπαιδευτικές δομές και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, θα λειτουργήσει το 6ο Λύκειο Λάρισας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Δημ. Δεληγιάννης, Τεχνικών Έργων Γ. Σούλτης και με τους δύο διευθυντές του 6ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου αντίστοιχα, τον αν. διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης N. Λάρισας κ. Νίκο Ζέρβα και το μέλος της Σχολικής Επιτροπής μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λαρισαίων κ. Θωμά Δαούλα. «Υπήρχε η διάθεση να δοθεί μια πιο ικανοποιητική λύση και η καλύτερη δυνατή για όλους» δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Δεληγιάννης, σημειώνοντας ότι μετά από επιθυμία γονέων και μαθητών του 6ου Λυκείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, για να λειτουργήσουν σε πρωινό ωράριο όλες οι τάξεις του σχολείου, επήλθε συμφωνία να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επτά αίθουσες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ), σε ορισμένες αίθουσες του 6ου Γυμνασίου Λάρισας και στις αίθουσες εκπαίδευσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ενώ παράλληλα προτάθηκε και η φιλοξενία σε αίθουσες στο 3ου Λυκείου Λάρισας.

-  Έκλεψαν τα χρήματα της πενθήμερης των μαθητών:
«Διαβασμένοι» αποδείχθηκαν οι κλέφτες που διέρρηξαν το 6ο Λύκειο Λάρισας, αφαιρώντας μόνο το χρηματοκιβώτιο που μεταξύ άλλων -περιείχε το χρηματικό ποσό που είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή τους με προορισμό τη Ρώμη.
Οι δράστες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του λυκειάρχη και χωρίς να ψάξουν άλλους χώρους, πήγαν στο ντουλάπι όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο και έκλεψαν.
Την κλοπή κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας η διεύθυνση του σχολείου, ενώ το θέμα απασχόλησε και τη Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, με δεδομένο ότι το σχολείο διέρρηξαν ξανά άγνωστοι τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αντίθεση με αυτήν τη  διάρρηξη όπου οι κλέφτες δεν έψαξαν και δεν αναστάτωσαν κανέναν άλλο χώρο, παρά μόνο το ντουλάπι, μέσα στο οποίο βρισκόταν το μικρό σχετικά χρηματοκιβώτιο.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το χρηματικό ποσό που αφαίρεσαν οι δράστες ανερχόταν σε περίπου 8.000 ευρώ.

- Χρυσή πρωτιά για την iGEM Thessaly 2022:
Η ερευνητική ομάδα φοιτητών iGEM Thessaly 2022 εκπροσωπώντας για 4η συνεχόμενη χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) απέσπασε όχι μόνο την πρωτιά στον κλάδο της, αλλά και υποψηφιότητες σε πολλά ειδικά βραβεία.
Παρουσιάζοντας το project «Navanthus» στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού η iGEM Thessaly 2022 κέρδισε το βραβείο για το Best Environment Project, κατακτώντας την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα περιβαλλοντικά projects που διαγωνίστηκαν παγκοσμίως σε αυτήν την κατηγορία.
Επιπλέον, το project της φετινής ομάδας απέσπασε χρυσό μετάλλιο και παράλληλα ψηφίστηκε μέσα στα 10 καλύτερα του διαγωνισμού!
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass