Βγάζουν μελάνι από ...τζάκια και εξατμίσεις αυτοκινήτων

ΠΕΝΤΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 10ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2023 12:30

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ:. Βασίλης Ντάμπλης
Μελάνι από την αιθάλη που βγάζουν τα τζάκια αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα μαθητριών από το 10ο Λύκειο Λάρισας. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Ζήση Καρασίμου, μια παρέα 16χρονων παιδιών της Β’ Λυκείου προχώρησε σε μια ενέργεια που έχει σπουδαία περιβαλλοντική αξία, καθώς με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Όλο αυτό το πλαισίωσαν και με χρηματοοικονομικές αναλύσεις για να υφίσταται και ως business plan και μάλιστα διακρίθηκαν πριν λίγες ημέρες στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.


Έναν διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Envolve Entrepreneurship με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον τελικό προκρίθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα 10 ομάδες από 118 σχολεία κάθε τύπου.
Το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας συμμετείχε στον τελικό με την ομάδα GREEN|C|INK πέντε μαθητριών της Β’ τάξης, υπό την επιτυχή καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Καρασίμου Ζήση, κερδίζοντας το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο.
«Η επιχειρηματική ιδέα των μαθητριών εντυπωσίασε τους κριτές για την καινοτομία της, το τεκμηριωμένο business plan και τον έντονο αειφορικό της προσανατολισμό» λέει ο κ. Καρασίμος και εξηγούν οι μαθήτριες Δέσποινα Καρατέγου, Μαρία Γαρυφαλλοπούλου, Ιωάννα Γώγου, Αικατερίνη Μαλάκου και Γεωργία Κλησιάρχη πως: «Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής μελανιών και γραφίτη με πρώτη ύλη την αιθάλη των ατμοσφαιρικών ρύπων. Συγκεκριμένα με τη δέσμευσή τους από τις εξατμίσεις των μεταφορικών μέσων και των φουγάρων των εργοστασίων στοχεύει στο να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη».
Μάλιστα, η ομάδα αφού παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση τις επιχειρηματικές της ιδέες σε 8μελή κριτική επιτροπή γνωστών στελεχών επιχειρήσεων (MEdIES, EPLO, ΔΕΔΔΗΕ, AKTO, Finance Lady, SAP Hellas, The People’s Trust, Envolve), απάντησε και σ’ έναν κύκλο ερωτήσεων πείθοντας για το αποτέλεσμά της.
Ήδη μάλιστα στο χέρια τους κρατούν και τα πρώτα μπουκαλάκια με το μελάνι που έχουν βγάλει μέσα από το εργαστήρι των φυσικών επιστημών.
«Τα παιδιά ασχολήθηκαν για πολλούς μήνες με το εν λόγω πρόγραμμα. Εκτός από το γεγονός πως είχαμε τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα στο σχολείο, εργάστηκαν όλοι μαζί εξ αποστάσεως και μέσω διαδικτύου» σημειώνει ο κ. Καρασίμος.
Όπως τονίζουν όλοι, ήθελε τον συνδυασμό πολλών εργαλείων, αλλά και αρκετών γνώσεων για να γίνει η δουλειά και να βγει αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον κ. Καρασίμο που ήταν και σε παλιότερες εργασίες και παρουσιάσεις, η φετινή είχε κάτι το ξεχωριστό, καθώς ετοιμάστηκε ένας αριθμός 30 σχεδίων προϊόντων, «ενώ τα παιδιά δεν δίστασαν να εισέλθουν στα χωράφια των οικονομικών πλάνων με αποτελέσματα χρήσης, νεκρά σημεία και οτιδήποτε άλλα χρειάζεται για να είναι ολοκληρωμένη μια πρόταση».
Για το πώς επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, περιγράφουν πως στην αρχή υπήρξε ένας καταιγισμός ιδεών και μετά στάθηκαν στο θέμα των εκτυπώσεων, καθώς επηρεάστηκαν αρκετά από την τακτική των μεγάλων εταιρειών στον χώρο των εκτυπώσεων με συμβόλαια και παροχή μελανιών, με στόχο να μειώσει την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και το κόστος για τους πελάτες.
«Εμείς το προχωρήσαμε αυτό επιλέγοντας να βγάλουμε μελάνι από τους ρύπους από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης για να μειώσουμε κι άλλο το κόστος. Το θέμα είναι πως έχουμε την πρώτη ύλη δωρεάν και θέλαμε να το εκμεταλλευτούμε».
Και το έκαναν. Έφτιαξαν τα πρώτα μπουκαλάκια και τα έντυσαν με το επιχειρηματικό πλάνο με όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει να βλέπει κάποιος. Τον ανταγωνισμό, τη διάδοση, το site και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους δυνητικούς πελάτες, τις έρευνες και οικονομικά αποτελέσματα τριών ετών.
Η ομάδα GREEN|C|INK κατέκτησε με το πανελλήνιο βραβείο ένα ταξίδι, υποτροφίες φοίτησης (50% απαλλαγή διδάκτρων) στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Γραφιστικής | Bachelor of Arts (Honours) Degree in Graphic Design, με την επικύρωση του Middlesex University London, από τον ΑΚΤΟ, δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα της Microsoft (Azure AI Training Days), δωροεπιταγές τεχνολογικού εξοπλισμού με την υποστήριξη της People’s Trust και συμμετοχή σε Young leaders cash flow και Personal finance: junior edition, με την υποστήριξη της Finance Lady, χαρίζοντας χαρά και ικανοποίηση σε όλους τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass