Θεμέλιο δημοκρατικής παιδείας το Δημόσιο Σχολείο

Ν. ΖΕΡΒΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2023 13:30

Στο σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών του Δημόσιου Σχολείου ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Μια γιορτή τιμής και αναγνώρισης για τους διευθυντές και οι διευθύντριες και υποδιευθυντές/-ντριες που ολοκλήρωσαν τη διευθυντική τους θητεία (οι περισσότεροι την ανανέωσαν ήδη) και ταυτόχρονα καλωσορίσματος για τους νέους διευθυντές/-ντριες στη διευθυντική τους θέση.


Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών σήμερα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Δημόσιο Σχολείο παρά την αρνητική κριτική που κατά καιρούς δέχεται, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, τις κρίσεις και τις προκλήσεις που μάχεται, συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο και το στήριγμα της ανθρωπιστικής και δημοκρατικής παιδείας μας. Γιατί η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να είναι δωρεάν. Η επένδυση στη μόρφωση και την καλλιέργεια του ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας είναι η ύψιστη επένδυση, εκ των ων ουκ άνευ πυλώνων της Δημοκρατίας και κύρια παράμετρος εξέλιξης και προόδου. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο Σχολείο εξελίσσεται, προσαρμόζεται στο πνεύμα και τις απαιτήσεις της εποχής του και συμπορεύεται με την πρόοδό της. Συνεχίζει να παρέχει πολύπλευρη γνώση, να αξιοποιεί την τεχνολογία και τα εκπαιδευτικά εργαλεία, να ενσωματώνει νέους θεσμούς και να γίνεται ένα Δημόσιο Σχολείο πιο σύγχρονο, πιο συμπεριληπτικό που μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και την υλοποίηση πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων συμβάλλει καθοριστικά στην ολόπλευρη εξέλιξη των μαθητριών και των μαθητών του, καθώς και στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του και των στελεχών του.
Το Δημόσιο Σχολείο έχει πρόσωπο, έχει ψυχή… έχει το πρόσωπο και την ψυχή των εκπαιδευτικών που το απαρτίζουν, στελεχών, Διοίκησης, συμβούλων, των μαθητών και των μαθητριών που φοιτούν και αποφοιτούν».
Αναφερόμενος στον ρόλο των διευθυντών υπογράμμισε με έμφαση ότι σίγουρα δεν είναι μια δουλειά για όλους. «Η αποτελεσματική άσκηση ηγεσίας απαιτεί διοικητικές ικανότητες, όπως η διαμόρφωση στρατηγικής και σχεδίου, ο προγραμματισμός, η οργάνωση, ο έλεγχος, η επιλογή των σωστών συνεργατών, η λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση κρίσεων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αλλαγών, η προ-δράση και η προνοητικότητα.
Το να διευθύνεις ένα σχολείο σημαίνει πως επωμίζεσαι ένα έργο απαιτητικό και σύνθετο, που δεν αρκεί απλώς να το διεκπεραιώνεις, δεν αρκεί να εφαρμόζεις τη νομοθεσία και να επιβλέπεις τη φοίτηση των μαθητών ή το έργο του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Οφείλεις να καθοδηγείς, να εμψυχώνεις να δημιουργείς συνεργατικό και δημοκρατικό κλίμα, να είσαι υποστηρικτικός στις καλές ιδέες και πρωτοβουλίες, να στοιχειοθετείς, να εμφυσείς την κουλτούρα της αέναης μάθησης και καινοτομίας, να εμπνέεις, να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, να αντέχεις, γιατί έχεις σαν καύσιμο το όραμά σου». Συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα που επεφύλαξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους συνταξιοδοτηθέντες διευθυντές Χρ. Γιαλαμά, Γ. Νταφούλη, Σωτ. Ντάφου, Αν. Παπαδημητρίου, Ι. Παπατόλια, Ι. Φάκα και Β. Ψαριανού, όπου οι μαθητές/-τριες και οι συνάδελφοι τους είχαν ετοιμάσει βίντεο-αφιερώματα από στιγμές και δράσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα σχολεία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε, επίσης, η παρουσίαση των προγραμμάτων, των διαγωνισμών και των δράσεων που υλοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με διάφορους φορείς και τις σχολικές μονάδες του Νομού Λάρισας για το σχολικό έτος 2022-2023 και απονεμήθηκαν τα ειδικά βραβεία EWWR στις 35 σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022». Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Δ. Δεληγιάννης και εκ μέρους της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας η αναπληρώτρια προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ κ. Αργυρώ Καραγκούνη.
Παρέστησαν, επίσης, η διευθύντρια Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη κι η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Ε. Ξυνοπούλου.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass