Στην Κένυα για καλό σκοπό...

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2023 14:30

Στην Κένυα ταξίδεψε η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατόπιν πρόσκλησης Αρχιεπισκόπου Κένυας και Ειρηνουπόλεως, σεβασμιότατου Μακαρίου. Η αποστολή παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους και είναι η τρίτη παρόμοια που πραγματοποιείται στη χώρα της Αφρικής.

Η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής δραστηριοποιείται από το 2016 με κύριο μέλημά της την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, όπως η Κένυα. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο αποστολές στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Λόγω της πανδημίας για δύο χρόνια η αποστολή δεν υλοποιήθηκε, αλλά φέτος αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσφορά εθελοντικής εργασίας.
Έτσι, μια ομάδα 16 φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος Ιατρικής με τη συνοδεία των καθηγητών, κ. Μ. Σπελέτα (Καθηγητή Ανοσολογίας) και κ. Χ. Ρούντα (Αναπληρωτή Καθηγητή Ακτινολογίας και Επεμβατικής Ακτινολογίας) ταξίδεψε με προορισμό το Ναϊρόμπι για να γνωρίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες. Η διοργάνωση της φετινής αποστολής έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Χ. Χατζηχριστοδούλου, εμπνευστή και οργανωτή της όλης προσπάθειας που δυστυχώς λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ως προέδρου του ΕΟΔΥ, δεν μπόρεσε να συνοδεύσει την αποστολή.
Το Ναϊρόμπι είναι πόλη των μεγάλων αντιθέσεων. Στο κέντρο μπορεί να δει κανείς θεόρατους ουρανοξύστες, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις στον κόσμο.
Η αποστολή επισκέφτηκε αρκετές περιοχές κοντά στο Ναϊρόμπι, όπως το Kimende, Kangemi, Limuruκαι Olkeri, όπου υπήρχαν ορθόδοξες εκκλησίες και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας διαμόρφωνε τους χώρους που παρέχονταν σε υπαίθρια ιατρεία. Δεδομένων των φτωχών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται ιατρούς. Έτσι, η αποστολή εξέταζε καθημερινά τουλάχιστον 200 ασθενείς, παιδιά και ενήλικες. Εκτός από την κλινική εξέταση πραγματοποιούνταν, επίσης, υπερηχογραφήματα και καρδιογραφήματα, ενώ παράλληλα, διανέμονταν τα απαραίτητα φάρμακα δωρεάν.
Ένα πρωινό, μάλιστα, τα άτομα της αποστολής είχαν τη χαρά να τελέσουν Θεία Λειτουργία μαζί με τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως και να ακούσουν τους ύμνους από τις αθώες παιδικές φωνούλες στα σουαχίλι, αγγλικά και ελληνικά. Το σχολείο βρίσκεται στη Ριρούτα, που είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής και φοιτούν 312 μαθητές στους οποίους παρέχονται πρωινό και μεσημβρινό φαγητό. Τα μέλη της αποστολής αισθάνθηκαν περήφανοι για την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής γλώσσας που ομιλείται στα βάθη της Αφρικανικής ηπείρου. Εντύπωση έκανε η αθωότητα των παιδιών και το χαμόγελό τους παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, καθώς και η ομοιομορφία της σχολικής στολής που εξισώνει κάθε κοινωνική ανισότητα.
Επτά μέρες μετά, έχοντας βιώσει πρωτόγνωρες για εμπειρίες κι έχοντας κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των Κενυατών, η αποστολή πήρε τον δρόμο της επιστροφής.
Όπως αναφέρεται από την Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ευχαριστούμε πολύ όσους πολίτες και φορείς στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις που οργανώνονται από την ομάδα μας, εξασφαλίζοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ευχαριστούμε, ακόμη, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που χάραξαν τον δρόμο της αποστολής. Τέλος, να ευχαριστήσουμε για την αβραμιαία φιλοξενία, τη συνεργασία και την οργάνωση το σεβασμιότατο Μακάριο και τον πατέρα Χρυσόστομο που μάς συνόδευε στις εξορμήσεις μας. Μακάρι αυτή η διάθεση για προσφορά να μη σταματήσει και παρόμοιες δράσεις να συνεχιστούν!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass