Ψηφιακά οι καταγγελίες για ενδοσχολική βία

Σε λειτουργία θα τεθεί εντός του Νοεμβρίου ειδική πλατφόρμα από το Ινστιτούτο «Διόφαντος» - Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται κύμα ψευδών αναφορών - Μόνο μαθητές και γονείς θα μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και εκφοβισμού

Δημοσίευση: 05 Νοε 2023 13:55

Της Νατάσας Πολυγένη

Εντός του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τις αναφορές περιστατικών των μαθητών, αλλά και γονέων και κηδεμόνων για τη σχολική βία.

Ο σχετικός νόμος, ο οποίος αφορά τη σχολική βία και ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023, προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της πλατφόρμας η οποία όμως δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.
Τις επόμενες ημέρες όμως, και με υπουργική απόφαση, θα οριστούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές για την ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται ανώνυμα τα περιστατικά της σχολικής βίας, θα περιγράφει πώς πρέπει να δημιουργηθούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών αυτών, ποιος θα καταγράφει, τι θα καταγράφει, πώς θα χρησιμοποιείται η καταγεγραμμένη πληροφορία, με ασφάλεια ως προς και το θύμα, αλλά και αυτόν που έδωσε την πληροφορία. Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες και ανώνυμες αναφορές. Οι μαθητές δύνανται να υποβάλουν επώνυμες ή ανώνυμες αναφορές. Οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια των μαθητών υποβάλλουν μόνο επώνυμες αναφορές.
Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα έρχεται να προστεθεί στη σειρά μέτρων-πρωτοβουλιών που λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και επηρεάζουν σημαντικό αριθμό παιδιών και εφήβων, οι εκπαιδευτικοί το αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και σκεπτικισμό. Ο φόβος των ψευδών αναφορών και του γενικότερου κλίματος καταγγελιών ανησυχεί την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας» κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, κληθείς να σχολιάσει το μέτρο της λειτουργίας ψηφιακής σημειώνει «Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και δεκαετίες και έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου κύκλου συζητήσεων, δράσεων των εκπαιδευτικών, ερευνών και νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας, το σχολικό περιβάλλον παρουσιάζεται ως μικρογραφία της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και στον κόσμο των ενηλίκων. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν γεννιέται στη σχολική μονάδα, αλλά μέσα σε ένα καθορισμένο κοινωνικό πλαίσιο και στην οικογένεια που λειτουργεί μέσα σε αυτό.
Η «ειδική ψηφιακή πλατφόρμα», που στην «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» παρουσιάζεται ως «σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση» θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που, υποτίθεται, ότι επιλύει, ιδιαίτερα εξ αιτίας της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών, αφού δεν προβλέπεται καμία προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών από, τυχόν, ψευδείς, κακόβουλες αναφορές οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν ακόμα και παρεμβάσεις της δικαιοσύνης.
Γενικά θα δημιουργεί ένα κλίμα γενικής καταγγελίας και γενικευμένης καχυποψίας που θα δηλητηριάσει τις σχέσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με σεβασμό στην εξαιρετική σοβαρότητα του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει στην απόσυρση της ψηφιακής πλατφόρμας και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με την επιστημονική-εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε επίπεδο κοινωνίας, οικογένειας και σχολείου».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Θανάσης Φούντας τονίζει ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία είναι θετικό, ωστόσο παραδέχεται ότι τους προβληματίζει η ανωνυμία των αναφορών. «Τα περιστατικά βίας στα σχολεία είναι αρκετά και επαναλαμβανόμενα, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν μικρό αριθμό μαθητών. Η λειτουργία της πλατφόρμας ενέχει τον κίνδυνο κάποιος να κατηγορηθεί άδικα. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία είναι μέρος της κοινωνίας. Το φαινόμενο ξεκινάει από το σπίτι, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλά παιδιά παρακολουθούν βίαια παιχνίδια, που τους επηρεάζουν. Φυσικά και δεν θέλουμε να κυριαρχήσει η ατιμωρησία, το σχολείο έχει κανονισμούς. Θα περιμένουμε πρώτα να λειτουργήσει και θα το αξιολογήσουμε στην πράξη» προσθέτει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass