Μαθήματα ρωσικών: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της γλώσσας

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2023 13:58

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα ρωσικά δεν είναι τόσο δύσκολα όσο ...ακούγονται, και μόλις κατακτήσετε το κυριλλικό αλφάβητο, όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Εξάλλου, περίπου 265 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφέρει να μάθουν ρωσικά, και ενώ για πολλούς από αυτούς (περίπου 154 εκατομμύρια) τα ρωσικά είναι η μητρική γλώσσα, οι υπόλοιποι τα μιλούν ως δεύτερη γλώσσα.

Αν και είναι γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν ξένες γλώσσες πιο γρήγορα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μάθετε ρωσικά ως ενήλικες. Με τον κατάλληλο τρόπο διδασκαλίας ο καθένας μπορεί να μάθει οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Τα ιδιαίτερα μαθήματα ρωσικών έχουν αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους και ταχύτερους τρόπους εκμάθησης.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις των ρωσικών

Η πρώτη πρόκληση που θα συναντήσετε είναι το περιβόητο ρωσικό αλφάβητο. Παρόλο που περιλαμβάνει οικεία για εμάς γράμματα, δεν καταλαβαίνουμε τη ρωσική γλώσσα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δομές της είναι διαφορετικές από τη γλώσσα μας. Οι ρίζες του αλφαβήτου προέρχονται από τα λατινικά, που είναι η βάση και των ρομανικών γλωσσών όμως ακόμη και όταν τα κυριλλικά και λατινικά γράμματα μοιράζονται γράμματα, συχνά αντιπροσωπεύουν πολύ διαφορετικούς ήχους. Τα σύμβολα "P" και "C" που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά, για παράδειγμα, προφέρονται όπως τα λατινικά "R" και "S", αντίστοιχα.

Ένας έξυπνος τρόπος για να μάθετε το αλφάβητο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πληκτρολόγιο με ρωσικά πλήκτρα, ειδικά εάν είστε αρχάριος που μαθαίνει ρωσικά διότι:

Θα μπορείτε να εντοπίστε και να διαβάστε τις λέξεις πιο γρήγορα

Θα μάθετε ορθογραφία με μεγαλύτερη ακρίβεια

Θα προφέρετε τις λέξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια

Εάν γνωρίζετε ήδη πώς να πληκτρολογείτε στη γλώσσα σας ή στα αγγλικά, τότε η εκμάθηση της πληκτρολόγησης στα ρωσικά δεν θα είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για εσάς. Η κύρια πρόκληση είναι να μάθετε πού βρίσκονται τα πλήκτρα!

Εάν μιλάτε και άλλες γλώσσες μπορεί να σας βοηθήσει αλλά και να σας μπερδέψει επίσης, καθώς ορισμένες λέξεις θα φαίνονται οικείες αλλά δεν θα έχουν την σημασία που νομίζετε. Παράδειγμα: η λέξη "фамилия" σημαίνει επώνυμο, αλλά όχι "οικογένεια". Υπάρχουν πολλές λέξεις όπως αυτή στα ρωσικά που μπορεί να σας κάνουν να νομίζετε ότι γνωρίζετε τη γλώσσα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φωναχτή ανάγνωση βελτιώνει την απομνημόνευση νέων δεδομένων. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον χρόνο μελέτης σας εξασκώντας ταυτόχρονα τις δεξιότητες ομιλίας και ανάγνωσης.

Μία ακόμα πρόκληση είναι η γραμματική. Αυτό που δυσκολεύει περισσότερο την εκμάθηση της ρωσικής γραμματικής είναι ότι υπάρχουν έξι πτώσεις. Κάθε κατάληξη επηρεάζεται από το γένος και τον αριθμό του ουσιαστικού (καθώς και από διάφορους ορθογραφικούς κανόνες). Αυτό σημαίνει ότι κάθε ουσιαστικό έχει μια ποικιλία πιθανών καταλήξεων.

Η εκμάθηση των πτώσεων είναι ζωτικής σημασίας γιατί χωρίς αυτές, οι προτάσεις σας δεν θα βγάζουν νόημα.

Η καλύτερη τεχνική είναι να εστιάσετε σε μία πτώση τη φορά. Επιλέξτε μία (οι περισσότεροι μαθητές ξεκινούν με την ονομαστική) και εξασκηθείτε γράφοντας προτάσεις που τη χρησιμοποιούν.

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας αποτελεί πάντα πρόκληση. Τα ρωσικά ειδικότερα μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο. Το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατήσετε στην πρώτη δυσκολία. Κάποιες μέρες θα είναι λιγότερο διασκεδαστικές από άλλες όμως θα έρθει η μέρα που θα μπορείτε να κατανοήσετε μια ολόκληρη συζήτηση και θα αισθάνεστε ενθουσιασμένοι για την πρόοδο που έχετε κάνει στα μαθήματα των Ρωσικών.

Απλώς θυμηθείτε να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, να μελετάτε συστηματικά και να μην έχετε υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες. Ξεκινήστε με μικρότερους στόχους. Βρείτε έναν καλό δάσκαλο για ιδιαίτερα μαθήματα ρωσικών και δείτε μερικές ρωσικές σειρές!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass