Μάθημα δημοκρατίας

ΣΤΟ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2024 16:01

Ενημέρωση των μαθητριών/-τών που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά καινοτόμα προγράμματα «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και «Βουλή των εφήβων» για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΛ Τυρνάβου από τον Πάνο Κωνσταντίνο και τον Χατζημίχο Αστέριο.

Ο κ. Πάνος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στο δημοκρατικό πολίτευμα με αναδρομή στα πολιτεύματα και τη διαδοχή τους στο πέρασμα των χρόνων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στον τρόπο λειτουργίας τους και στα θεσμικά τους όργανα. Κατόπιν προέβη σε μια σύγκριση αυτών των πολιτευμάτων με στοιχεία που αντλήθηκαν από διάφορες πηγές (Αριστοτέλης, Ξενοφών, επιγραφικό υλικό, αρχαίες νομοθεσίες), για να καταλήξει στο τέλος και να επικεντρωθεί η συζήτηση με τη βοήθεια και συμμετοχή και των μαθητών στη σύγχρονη δημοκρατία, στη λειτουργία της, την εξέλιξή της, τα πλεονεκτήματά της, καθώς και στην ανάγκη διαφύλαξής της. Ο κ. Χατζημίχος, δικηγόρος-υποψήφιος δρ Ποινικών και Εγκλήματος του Α.Π.Θ., πραγματεύτηκε το θέμα της αξίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη νομική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και στα ελλείμματα που υφίστανται, όσον αφορά την αποτελεσματική τους προστασία. Συνδέοντας τη λυσιτελή και ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων με την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ανέδειξε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων και τον αγώνα για την ουσιαστική εμπέδωσή τους στον κοινωνικό χώρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass