ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 16ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Φίνις» για το Αθλητικό Σχολείο Λάρισας

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2013 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:23
 
Την κατάργηση του Αθλητικού Γυμνασίου Λάρισας (16ο Γυμνάσιο) μετά από επτά σχολικά έτη, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ένα από τα ελάχιστα αθλητικά σχολεία της χώρας, που ιδρύθηκαν με ιδιαίτερες φιλοδοξίες συνδυάζοντας τις σπουδές με την έφεση μαθητών στον αθλητισμό .
Το Αθλητικό Σχολείο Λάρισας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 2005 – ‘06 αλλά το τέλος του, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν η τότε υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε τα αθλητικά σχολεία «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων έθεσε αυστηρά κριτήρια στη λειτουργία των Αθλητικών Σχολείων (με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των νέων μαθητών) και παρότι την ίδια περίοδο δήλωνε πως «στο επίκεντρο ο μαθητής – αθλητής, ξεκινάει η διαβούλευση για τους νέους τρόπους στήριξής του» η κατάληξη περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη απόφαση των δυο υπουργών.
Η κοινή υπουργική απόφαση, που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφορά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Νέες συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων στον νομό δεν προβλέπονται στην ίδια απόφαση σε αντίθεση με το 16ο Γυμνάσιο Λάρισας που αποτελεί παρελθόν εδώ και 3 ημέρες αν και τυπικά, η απόφαση αφορά στο νέο σχολικό έτος.
Στο Αθλητικό Σχολείο Λάρισας, που φιλοξενούνταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 12ου Λυκείου στη συνοικία Αβέρωφ, λειτούργησε φέτος μόνο ένα Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) της Γ’ τάξης Γυμνασίου με ελάχιστους μαθητές ενώ με οργανική θέση υπηρετούσαν 6 - 8 καθηγητές.
Η λειτουργία του Αθλητικού Σχολείου Λάρισας αποδυναμώθηκε σταδιακά τα δυο τελευταία σχολικά έτη μετά και το αυστηρό πλαίσιο στη συγκρότηση μαθητικών τμημάτων που είχε θέσει με εγκύκλιό της η κ. Χριστοφιλοπούλου η οποία τον Δεκέμβριο του 2010, τρεις μήνες δηλαδή από την έναρξη του σχολικού έτους, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την άμεση διακοπή της λειτουργίας αρκετών αθλητικών γυμνασίων (ΤΑΔ) και των τμημάτων λυκείων (ΕΤΑΔ) που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετακίνησης μαθητών ή δεν διέθεταν μόνιμο προσωπικό, όπως οι γυμναστές ειδικοτήτων.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε τα αθλητικά σχολεία «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση» σημειώνοντας επίσης ότι «έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας τους, διαπιστώνεται ότι αποκλίνουν κατά πολύ από τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν».
Για τη λειτουργία των αθλητικών σχολείων απαιτούνταν πρόσθετες πιστώσεις, τόσο για τη μετακίνηση των μαθητών (από το σχολεία σε αθλητικά κέντρα και ανάποδα) όσο και για τις πρόσθετες προσλήψεις γυμναστών, παρότι σε γυμνάσια και λύκεια καταγράφονταν πλεονάσματα εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11.
Σημειώνεται πως την ίδια περίοδο είχε αναδειχθεί το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των καυσίμων που σε συνδυασμό με τις παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας στο θέμα της μεταφοράς μαθητών και τις καθυστερήσεις στην εξόφληση δαπανών προς τρίτους (ΚΤΕΛ και ταξί) επέτειναν το πρόβλημα. Επί της ουσίας ωστόσο, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, δρομολόγησε η εγκύκλιος Χριστοφιλοπούλου που για τη συνέχιση της λειτουργίας τους έθετε ως προϋπόθεση συγκεκριμένο αριθμό μαθητών για τη συγκρότηση Τμημάτων ΤΑΔ (για παράδειγμα, στα ατομικά αθλήματα απαιτούνταν τουλάχιστον 11 μαθητές στο σύνολο των τριών τάξεων κατά άθλημα και στα ομαδικά αθλήματα τουλάχιστον 20 μαθητές στο σύνολο των τριών τάξεων κατά άθλημα) και ΕΤΑΔ αντίστοιχα.
«ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»
«Φέτος, σημείωνε τότε η κ. Χριστοφιλοπούλου, προχωρήσαμε άμεσα στο νοικοκύρεμα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης, περιορίζοντάς τα στα απολύτως απαραίτητα, ρεαλιστικά και εφικτά. Όσοι μαθητές δεν θα μετέχουν πλέον σε αυτά, μπορούν είτε να συνεχίσουν στο σχολείο όπου φοιτούσαν ως μαθητές ΤΑΔ, είτε να μεταγραφούν σε όποιο άλλο σχολείο τους διευκολύνει.
Από την επομένη σχολική χρονιά αναμορφώνουμε τη σύνδεση σχολείων – αθλητισμού και θέτουμε τον μαθητή - αθλητή στο επίκεντρο. Η ανάδειξη του αθλητικού ταλέντου με συστηματική προπόνηση για αθλητική πρόοδο θα γίνεται παράλληλα με την κατάλληλη διδακτική στήριξη, έτσι ώστε οι μαθητές– αθλητές να μην υπολείπονται μαθησιακά των συμμαθητών τους.
Το νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ευρείας στήριξης των μαθητών– αθλητών, αλλά και η γενικότερη σύνδεση του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού με το σχολείο, θα αποτελέσει προϊόν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς. Η διαβούλευση με την αθλητική, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» δεσμευόταν τότε η κ. Χριστοφιλοπούλου, μια διαβούλευση που… πρόλαβε η κοινή υπουργική απόφαση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass