Επιδοτούμενη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
 

 Της Λένα Κισσάβου

Λόγω οικονομικής κρίσης, άλλαξαν τα κριτήρια επιλογής φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ, με τίτλο «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιείται και στη Λάρισα από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)  Θεσσαλίας.

Το νέο στοιχείο που χαρακτηρίζει από φέτος την υλοποίησή του, είναι η αλλαγή των όρων στα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να έχουν οι ωφελούμενοι γονείς, τα οποία μειώθηκαν κατά δέκα χιλιάδες. Συγκεκριμένα, μέχρι και πέρυσι ίσχυε ότι το οικογενειακό εισόδημα, με ως και δύο παιδιά, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, ενώ φέτος το ποσό αυτό μειώθηκε στα 30.000 ευρώ.

Ως γνωστόν οι δικαιούχοι υποβάλλουν κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, τις αιτήσεις τους, για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, που εξασφαλίζει τη δωρεάν φιλοξενία και σίτιση των παιδιών τους, σε συμβεβλημένους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, αφού τα έξοδα κάθε παιδιού καλύπτονται από κονδύλι του προγράμματος.

Σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος είναι η στήριξη μητέρων, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα προβλέπονται ως ωφελούμενοι και οι πατεράδες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνων που βρίσκονται σε χηρεία.

Στο νομό Λάρισας, κάθε χρόνο επωφελούνται της παροχής, πάνω από χίλιες μητέρες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη νέα προκήρυξη για το έτος 2013-2014, οι ενδιαφερόμενες μητέρες ή πατεράδες, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από 27 Ιουλίου μέχρι και 2 Αυγούστου 2013, μόνο ταχυδρομικά. Τις αιτήσεις αλλά και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν θα τα αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Οι μητέρες που θα ενταχθούν στη εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:  α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή

γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες. Εξαιρούνται των προϋποθέσεων οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης αλλά μόνο σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στα Τμήματα ΑΜΕΑ των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Για τους άνδρες, ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια προσκομιζόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις μητέρες και επιπλέον η δικαστική απόφαση παραχώρησης της επιμέλειας (όπου απαιτείται).

Εξαιρούνται της παροχής οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των  Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού).

Στην «Αίτηση Συμμετοχής – Δήλωσή» τους, οι ενδιαφερόμενες έχουν δικαίωμα δήλωσης έως και τεσσάρων εναλλακτικών επιλογών Σταθμών, με σειρά προτεραιότητας, για εγγραφή του τέκνου τους σε Δομές της προτίμησής τους και έως δύο εναλλακτικές επιλογές ΚΔΑΠ / ΚΔΑΠ - ΜΕΑ σε επίπεδο πόλης.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass