Ζητούμενο τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων μαθητών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2013 20:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:36
  Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία θα καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και των πτυχιούχων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) σε ειδικότητες όπως «τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών», «τεχνιτών αερίων καυσίμων», «θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων και συντηρητών κεντρικής θέρμανσης», «μηχανικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτου», «μηχανολογικών εγκαταστάσεων και εφαρμογών».

Ο νόμος 3475/2006 προβλέπει ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, θα καθορισθούν, κατά ειδικότητα και επίπεδο, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφά του προς το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ανακοίνωσε:« Η έκδοση ΠΔ αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και τα εν λόγω διατάγματα θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο το 2008, οπότε αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές των ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ. Για το λόγο αυτό, η Αρχή πρότεινε τον Ιανουάριο του 2011 να χορηγηθούν στους προαναφερόμενους, έστω προσωρινά και μέχρι την έκδοση των απαιτουμένων ΠΔ, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αντίστοιχων συγγενέστερων ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ν. 1566/1985 και του ν. 2640/1998. Επίσης, πρότεινε να ληφθεί μέριμνα ώστε να χορηγηθούν επαγγελματικά δικαιώματα σε νέες ειδικότητες για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε νομοθετική ρύθμιση. Η Αρχή έχει αναδείξει το ζήτημα αυτό στην ετήσια έκθεση του 2010. Δυστυχώς όμως έως σήμερα, δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι μερική διέξοδος στο ζήτημα της άσκησης επαγγέλματος από τους πτυχιούχους ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ δίνεται με τα  ΠΔ 112/2012, ΠΔ 113/2012, ΠΔ 114/2012, ΠΔ 115/2012 και ΠΔ108/2013, με τα οποία ρυθμίζεται η άσκηση περιορισμένου αριθμού ειδικοτήτων. Στα συγκεκριμένα διατάγματα το πτυχίο ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ θεωρείται, μεταξύ άλλων, προσόν για την εξασφάλιση της απαιτούμενης βεβαίωσης αναγγελίας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος για τις ως άνω επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ανεξαρτήτως αυτού, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει και πάλι την ανάγκη έκδοσης των ΠΔ που προβλέπει ο ν. 3475/2006, καθώς η έλλειψή τους στερεί από τους κατόχους πτυχίου πολλών ειδικοτήτων της προαναφερόμενης εκπαιδευτικής βαθμίδας, το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass