ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξαρση βίας με θύματα παιδιά!

* 761 παιδιά με μαθησιακές ανάγκες και με προβλήματα συμπεριφοράς, ανέλαβε κατά το σχολικό έτος 2012-13 το ΚΕΔΔΥ Λάρισας, έναντι των 446, το έτος 2011-2012

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 20:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:42
 Της Λένας Κισσάβου
Καταιγισμό αιτήσεων για αξιολογήσεις μαθητών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, με παράλληλη ραγδαία αύξηση, περιπτώσεων μαθητών με προβλήματα συμπεριφοράς, δέχθηκε φέτος το Kέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), ν. Λάρισας (Περιφερειακό ΚΕΔΔΥ Θεσσαλίας).
Γέννημα της οικονομικής κρίσης, είναι τόσο η αύξηση του αριθμού των μαθητών που στρέφονται πλέον στη δωρεάν δημόσια υπηρεσία, για αξιολόγηση και συμβουλευτική, αλλά και οι περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, κυρίως εκδήλωσης βίας, εκτιμά ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρης Χουλιαρός, ο οποίος μας παρουσίασε τα στοιχεία που μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
Αν και με ελλείψεις προσωπικού, σε μια περίοδο μεγάλων αναγκών, όπως υποστηρίζει ο κ. Χουλιαρός, παρόλα αυτά έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούμε τα μέγιστα σε κάθε περίπτωση παιδιού.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα περιστατικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αναφέρει ότι η αύξησή τους στο ΚΕΔΔΥ οφείλεται στο ότι πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν σε ιδιώτες για συμβουλευτική και αξιολόγηση, ενώ όσο αφορά στα περιστατικά παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, αποδίδει επίσης την αύξησή τους στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι παρουσιάζει έξαρση η βία μεταξύ των μαθητών στα σχολεία και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
761 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρό «κατά το σχολικό έτος 2012-13 είχαμε στην υπηρεσία μας 761 περιστατικά, ενώ την προηγούμενη χρονιά 446.
Η αύξηση των περιστατικών στο διπλάσιο σχεδόν αριθμό οφείλεται στην οικονομικοκοινωνική πίεση που ασκείται στην κοινωνία, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση και εκδήλωση περιστατικών που χρήζουν βοήθειας και εμπίπτουν της αρμοδιότητάς μας.
Ασκώντας τα καθήκοντά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλοντας να εξυπηρετήσουμε τα αιτήματα των γονέων, μαθητών και σχολείων, η υπηρεσία μας λειτουργεί και τα απογεύματα Τρίτη και Πέμπτη. Στο ενδεχόμενο μη πλήρωσης των θέσεων ειδικοτήτων που αιτούμαστε, είναι κατανοητό ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν θα μπορέσει να αξιολογηθεί και να βοηθηθεί.
Στο ΚΕΔΔΥ Ν. Λάρισας υπάρχουν 15 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, που εξυπηρετούν τις διαγνωστικές ανάγκες μαθητών με δυσκολίες στη μάθηση και αναπηρίες του νομού Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως Περιφερειακού ΚΕΔΔΥ.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πλήρωση θέσεων ειδικοτήτων στην υπηρεσία μας είναι απαραίτητη. για την εύρυθμη λειτουργία. έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες και να μην υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής μαθητών προς αξιολόγηση και βοήθεια τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους. αλλά και των σχολείων.
Για να είμαστε συνεπείς ως προς τις αρμοδιότητές μας και στα πλαίσια των καθηκόντων μας, κρίνουμε αναγκαία την πλήρωση τριών θέσεων Ψυχολόγων, τριών Κοινωνικών Λειτουργών και βεβαίως των υπόλοιπων ειδικοτήτων όπως αυτό ορίζεται στη λίστα των λειτουργικών κενών».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012-2013
Νέα περιστατικά: 338, Επαναξιολογήσεις: 298, Εγκρισεις λογοθεραπείας (ξεχωριστά περιστατικά): 40, παιδοψυχιατρικά περιστατικά: 80,
άλλες αξιολογήσεις (φιλόλογος – λογοθεραπευτής): 15.Σύνολο: 761
Περιστατικά ανά σχολική βαθμίδα: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: 3,
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 212 (επαναξιολογήσεις 41, σύνολο β/θμιας 253), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: 237, Προσχολική αγωγή: 170 και χωρίς φοίτηση: 13.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και τον Σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Αθαν. Παιδή, για προτάσεις υλοποίησης προγραμμάτων ειδικής αγωγής καθώς επίσης και με την δ/ντρια Α/θμιας Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, για τα λειτουργικά και οργανικά κενά της υπηρεσίας αλλά και για προτάσεις υλοποίησης για απογευματινά τμήματα διδασκαλίας και θεραπείας μαθητών με δυσκολίες στη μάθηση και αναπηρία.
Παράλληλα όλη τη χρονιά το ΚΕΔΔΥ πραγματοποίησε επισκέψεις και ομιλίες σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και συνεργάστηκε με τη δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με τους συμβούλους τους αντίστοιχα και με τη σύμβουλο ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλία
ΚΕΔΔΥ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Να σημειωθεί ότι ΚΕΔΔΥ είναι αποκεντρωμένη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και έχει ως σκοπό την προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επίσης, το ΚΕΔΔΥ αναλαμβάνει δραστηριότητες υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass