ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Φόβοι για απώλεια νέων οργανικών θέσεων

* Επιστολή διαμαρτυρίας του παραρτήματος Θεσσαλίας της Πανελλήνιας Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2013 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:56
Την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών εντείνουν οι σχεδιαζόμενες, από το υπουργείο Παιδείας, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων, όπως οι αλλαγές που θα ισχύουν από φέτος στην Α’ τάξη του Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου, παρότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί, προκαλούν ανασφάλεια σε κλάδους εκπαιδευτικών που θίγονται από τις εξελίξεις.
Οι εκπαιδευτικοί αγωνιούν για τη διαφαινόμενη κατάργηση των οργανικών τους θέσεων ενώ η διαθεσιμότητα των 2.122 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων προκαλεί αβεβαιότητα για τις εργασιακές σχέσεις που θα επικρατήσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17 και ΠΕ 18 που ανεπίσημα πληροφορούνται την κατάργηση του μαθήματος Τεχνολογίας το οποίο μέχρι πέρυσι, διδάσκονταν ως αυτόνομο μάθημα στην Α’ και Β’ Γυμνασίου και το οποίο θα αντικατασταθεί από κάποιο project .
Την ίδια ανησυχία βιώνουν και οι καθηγητές Πληροφορικής μετά την πληροφόρηση πως καταργείται ο αντίστοιχος Τομέας στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για υποβάθμισή του στο Γενικό Λύκειο. Σημειώνεται πως στους καθηγητές Πληροφορικής καταγράφονταν από πριν πλεονάσματα τα οποία «πολλαπλασιάσθηκαν» μετά το νέο τρόπο υπολογισμού της πρώτης ανάθεσης και της αύξησης των ωραρίου διδασκαλίας.
Οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί αναμένουν τώρα αφενός τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τα νέα μαθήματα και αφετέρου, το νέο υπολογισμό των κενών θέσεων (οργανικών και λειτουργικών κενών),
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Η Πληροφορική λείπει από το Νέο Γενικό Λύκειο και συρρικνώνεται δραστικά στο Τεχνολογικό !» σημειώνεται σε επιστολή διαμαρτυρίας, του παραρτήματος Θεσσαλίας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής ( ΠΕΚΑΠ ).
Όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στην ίδια επιστολή «τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν στον ημερήσιο τύπο, κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή που θα έχει το νέο Λύκειο ( Γενικό και Τεχνολογικό ). Οι πληροφορίες αυτές άφησαν, για μια ακόμη φορά, άφωνο τον κλάδο των καθηγητών Πληροφορικής και ταυτόχρονα έντονα προβληματισμένο, καθώς πέρα από κάθε λογική παρατηρείται μια περαιτέρω αλλά και δραστική μείωση των ωρών των μαθημάτων Πληροφορικής, τόσο στο Γενικό Λύκειο αλλά και στο Τεχνολογικό. Πιο συγκεκριμένα :
Η Πληροφορική δεν αναφέρεται πουθενά σαν Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο Γενικό Λύκειο ( κάτι που μέχρι σήμερα ισχύει) και επίσης, καταργείται ο τομέας Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Λύκειο.
Το μοντέλο το οποίο παρουσίαζαν, οι ίδιες πάντα πληροφορίες, θύμισε σε όλους, το παλιό σύστημα των Δεσμών και η εύλογη απορία μας ήταν: «Μα πώς είναι δυνατόν τόσα χρόνια μετά να ξαναγυρίζουμε στα ίδια;». Λες και δεν έχει συμβεί τίποτα καινούριο, λες και δεν άλλαξε κάτι !
Είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο με τον οποίο το μάθημα αλλά και οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια από τις διάφορες κυβερνήσεις. Το μάθημα συνεχώς υποβαθμίζεται και μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας του σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τα ωράρια των καθηγητών Πληροφορικής να ελαττώνονται συνέχεια και να παρουσιάζει ο κλάδος σήμερα πλεονάζον προσωπικό.
Είναι να απορεί κανείς όταν ένα από τα λίγα μαθήματα που μπορεί να δώσει πρακτική άσκηση στους μαθητές, μπαίνει σιγά- σιγά στο περιθώριο και αντικαθίσταται από μαθήματα που το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι «στείρα αποστήθιση» και «παπαγαλία». Αυτό που θα περίμενε κάποιος, είναι όχι να καταργείται σιγά - σιγά η Πληροφορική από το Λύκειο, αλλά αντίθετα να μπορεί ο μαθητής μέσα από αυτό να αποκτά, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά, τίτλους Πιστοποίησης των γνώσεών του. Κι όμως εν έτη 2013 ( 21ος αιώνας ) ένας μαθητής Γενικού Λυκείου μπορεί σε όλη την πορεία του στο Λύκειο να μην διδαχθεί καθόλου μαθήματα Πληροφορικής.
Είναι να απορεί κανείς όταν αγνοούνται εντελώς τα μηνύματα της κοινωνίας και προτείνονται πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ανέφεραν, οι πληροφορίες που διέρρευσαν, ότι εισάγονται σαν βασικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο, η «Φιλοσοφία» καθώς και οι «Πολιτικές επιστήμες».
«Είναι να απορεί κανείς, πώς είναι δυνατόν στο 30% των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, να είναι απαραίτητη η κατοχή ειδικών γνώσεων Αλγοριθμικής (Βασικός κλάδος Πληροφορικής) από τον φοιτητή, ώστε αυτός να ανταπεξέλθει στις σπουδές του, αλλά για να εισαχθεί π.χ. στις Σχολές Πληροφορικής ή στις Πολυτεχνικές Σχολές να χρειάζεται να εξετασθεί στη Χημεία !!!
Είναι τέλος τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι, ενώ το υπουργείο μιλάει για πλεονάζον προσωπικό σε καθηγητές Πληροφορικής, έρχεται να δημιουργήσει και επιπλέον υπεράριθμους.
Εν κατακλείδι: Τα μαθήματα Χρήσης Υπολογιστών ( οι λεγόμενες Τ.Π.Ε.) θα πρέπει να διατρέχουν οριζόντια και ομοιόμορφα όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης ( Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο ).
Είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός της Θετικής Κατεύθυνσης, ώστε οι υποψήφιοι για σχολές 2ου και 4ου πεδίου (Πολυτεχνικές και Σχολές Πληροφορικής) να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου (Σχολές Υγείας) να εξετάζονται στη Χημεία, όπως άλλωστε πολύ ορθά γίνεται και στη Θεωρητική Κατεύθυνση ανάμεσα στα Παιδαγωγικά Τμήματα και τα Τμήματα Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών (σελ. 22 της παρουσίασης του Νέου Λυκείου).
Είναι πράγματι άδικη η αντιμετώπιση των μαθημάτων αλλά και των καθηγητών Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια. Είναι άδική γιατί μιλάμε για τους ανθρώπους, που είναι οι φορείς του καινούριου και του διαφορετικού στην τάξη. Τους εκπαιδευτικούς που έχουν σηκώσει το βάρος όλης της μηχανοργάνωσης και της ψηφιακής γραφειοκρατίας στα σχολεία αλλά και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά και τους ανθρώπους που διαθέτουν τη γνώση και την επιστημονική κατάρτιση που απαιτεί η εποχή μας και τα χρόνια που έρχονται. Μιλάμε για τους ανθρώπους που στηρίζουν την ψηφιακή εποχή που ζούμε και που ήταν πάντα δίπλα σε κάθε συνάδερφο που ήθελε τη βοήθειά τους.
Πολύ περισσότερο όμως είναι άδικη η αντιμετώπιση αυτή για τους μαθητές των σχολείων, που θα πρέπει στην εποχή της Πληροφορίας και της Ψηφιοποίησης των πάντων, να παρακολουθούν ένα σχολείο που δεν θα τους παρέχει τη δυνατότητα για πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουν ένα σχολείο του Μαυροπίνακα και της Απομνημόνευσης, «ένα σχολείο από τα παλιά» καταλήγει η ΠΕΚΑΠ.
Β.Κ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass