ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

Μοντέλο πανελλαδικών σε όλο το Λύκειο

* Κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο προανήγγγειλε η ΟΛΜΕ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2013 20:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:01
ΑΘΗΝΑ
Σημαντικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φέρνει το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, που δόθηκε για διαβούλευση στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου.
Ειδικότερα:
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι βασικότερες αλλαγές είναι: εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα και δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων.
Εφόσον τελικά το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου το σχολικό έτος 2013-2014.
Για την Α' Λυκείου εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 9 κοινά μαθήματα (33 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες)
Τα μαθήματα είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία και ερευνητική εργασία.
Τα μαθήματα επιλογής είναι: εφαρμογές πληροφορικής, τεχνολογία-διαχείριση φυσικών πόρων και έκφραση-πολιτισμός.
Για την Β' Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 30 ωρών την εβδομάδα και δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 5 ωρών την εβδομάδα.
Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία, φιλοσοφία και ερευνητική εργασία.
Η μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (ανθρωπιστικές σπουδές) περιλαμβάνει: αρχαία ελληνικά και λατινικά.
Η άλλη ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (θετικές σπουδές) περιλαμβάνει: φυσική και μαθηματικά.
Στην Γ' Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 12 ωρών την εβδομάδα και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 20 ωρών εβδομαδιαίως.
Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: νέα ελληνική γλώσσα, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα και φυσική αγωγή.
Στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών: αρχαία ελληνικά, λατινικά και ιστορία.
Στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών: φυσική, μαθηματικά, βιολογία και χημεία.
Στην ομάδα προσανατολισμού οικονομικών-πολιτικών-κοινωνικών σπουδών: μαθηματικά, οικονομία, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας και οργάνωση -διοίκηση.
Τι αλλάζει με τα ΕΠΑΛ
Τέσσερα έτη θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Στον πρώτο κύκλο σπουδών θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις των ΕΠΑΛ, με τους μαθητές να παρακολουθούν 4 ομάδες προσανατολισμού ( Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).
Στην Α' ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.
Και στην Β' και Γ' τάξη των επαγγελματικών λυκείων οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.
Στον δεύτερο κύκλο υλοποιείται το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης.
Για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Σε 4 μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, ενώ τα επιστημονικά πεδία θα είναι πλέον 4 (σε παρένθεση τα εξεταζόμενα μαθήματα):
Ανθρωπιστικές-Νομικές-Κοινωνικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, αρχαία, ιστορία, λατινικά ή αρχές φυσικών επιστημών)
Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, χημεία)
Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία, βιολογία ή μαθηματικά)
Επιστήμες Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, οικονομία ή ιστορία, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας ή οργάνωση -διοίκηση ή λατινικά)
Τα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζονται ανάλογα με την επιλογή του υποψηφίου με τους ενδιαφερόμενους για τα παιδαγωγικά τμήματα να εξετάζονται σε διαφορετική ύλη και στα εξής μαθήματα: νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών.
Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αποτελούν πλέον ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.
Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίζεται ο «βαθμός προαγωγής και απόλυσης», στον οποίο προσμετράται (με συντελεστές) ο βαθμός προαγωγής στις τρεις τάξεις του Λυκείου εκτός από τον βαθμό των πανελλαδικών.
Τέλος, η εξεταστέα ύλη θα ορίζεται κατά 50% από μια Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Δημιουργείται επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου περνούν όλα τα σχετικά θέματα.
Η ΟΛΜΕ
Την πρόθεση των εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται και στη λίστα των εκπαιδευτικών που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, είπε:
«Βεβαίως και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, αλλά δεν θα είναι ούτε θερινά ανάκτορα, ούτε απεργούμε για καπρίτσια, ούτε απεργούμε για πλάκα, όταν απεργούμε χάνουμε μισθό, δεν το κάνουμε για πλάκα, στερούμε από τις οικογένειές μας το εισόδημα.
Το ποιες θα είναι αυτές θα το αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις και στην πραγματικότητα με τα προβλήματα που σας περιέγραψα, η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία. Εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να έχουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά η κυβέρνηση δυστυχώς με τις συνεχείς περικοπές και τις απολύσεις εκπαιδευτικών κλείνει τα σχολεία.»
Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου είχε σταθεί στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει στον χώρο της Παιδείας ο συνδικαλισμός και ο μικροκομματισμός, στρέφοντας τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πράγματι υπάρχει στο δωμάτιο πετρέλαιο, υπάρχει όμως και κάποιος που θέλει να πετάξει το σπίρτο. Και υπάρχουν συμφέροντα αυτή τη στιγμή από τον χώρο της αντιπολίτευσης, να μιλάμε ανοιχτά, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από αυτές τις δυνάμεις για παράδειγμα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή νομίζω ότι μέσω της εκπαίδευσης θα κάνουμε την έφοδο στα θερινά ανάκτορα.
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που γίνουν κινητοποιήσεις, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το σημαντικό είναι το υπουργείο να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να μην είναι αυτό έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης.
ΤΟ ΚΚΕ
«Οι αλλαγές στο Λύκειο και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου επιβεβαιώνουν την ταξική εμμονή κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου να κρατήσουν την κατ' όνομα υποχρεωτική εκπαίδευση ακόμη πιο υποβαθμισμένη και το Λύκειο σαν το προθάλαμο είτε της ανώτατης εκπαίδευσης είτε της πρώιμης εκμετάλλευσης των παιδιών» αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι το νέο Λύκειο έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, σηματοδοτεί την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
«Η κυβέρνηση στερεί από ακόμα πιο νωρίς από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας την αναγκαία για τη σημερινή εποχή γενική μόρφωση ως υπόβαθρο για κάθε μελλοντική επαγγελματική επιλογή.
Μέσα από ένα πλήθος εξεταστικών φραγμών από πολύ νωρίς, μετατρέπει το Λύκειο ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο που θα είναι πιο στενά προσαρμοσμένο στη διαδικασία πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις από δεξαμενή θεμάτων και πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων θα κρατήσουν ισχυρή την παραπαιδεία των φροντιστηρίων και την αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών.
Στο νέο επαγγελματικό λύκειο δίνει ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη.
Η επέκταση της μαθητείας δεν συνιστά λύση στην ανεργία, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα για εργασία με δικαιώματα. Η επιλογή κλάδου από την Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου και η τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις ως μαθητεία αναδεικνύουν το ναυάγιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και την προσαρμογή του σχολείου στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην πρώιμη εκμετάλλευση και την τζάμπα παιδική εργασία.
Τα ΙΕΚ αναδεικνύονται ως οι κατεξοχήν χώροι παρέμβασης των επιχειρήσεων, η δεξαμενή φθηνών και ευέλικτων εργαζόμενων που θα πιστοποιούνται κατευθείαν από τις επιχειρήσεις και την αγορά.
Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Από σήμερα κιόλας σε κάθε χώρο εκπαίδευσης να οργανωθεί πολύπλευρη και πολύμορφη παρέμβαση-αντεπίθεση στο νέο νόμο, η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο του «νέου σχολείου».
Μπροστά και σε αυτή την εξέλιξη, η λαϊκή οικογένεια, η νεολαία, οι μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν εδώ και τώρα το 12χρονο ενιαίο δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό σχολείο και τις δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επαγγελματική ειδίκευση είναι η φυσική και αναγκαία συνέχειά του, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας μαθητής δεν καταγράφεται ως ανήμπορος μπροστά στη γνώση.
Η νέα γενιά με την οργάνωση της πάλης της και τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας, αυτό το δρόμο και αυτό το σχολείο μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα.»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass