ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Θεσσαλικά ρομπότ βάζουν «πλώρη» για Τζακάρτα

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 23:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
Με επτά διαφορετικά project συμμετέχει η μαθητική κοινότητα της Λάρισας στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με στόχο να καταφέρουν να στείλουν τις δημιουργίες τους στη μακρινή Ινδονησία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 1ο Γυμνάσιο Σοφάδων, το Λύκειο Παλαμά και το 1ο Λύκειο Καρδίτσας είναι τα σχολεία των οποίων οι μαθητές δημιούργησαν ρομποτικά πολυμορφικά οχήματα, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά κρίσιμες αποστολές υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: να συλλέξουν αρχαιολογικά κειμήλια από τους ναούς της ζούγκλας της Ινδονησίας, να μαζέψουν αυγά δράκων από ένα φανταστικό νησί, αλλά και να βοηθήσουν ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια στα Μετέωρα.
Οι μικροί μαθητές βρέθηκαν χθες το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΙ Λάρισας, όπου και κλήθηκαν να συναρμολογήσουν, καθοδηγήσουν και να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί, μέσα σε συγκεκριμένους χρόνους, στο πλαίσιο του πρώτου Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ταχύτητα, συντονισμός και πολύ καλός σχεδιασμός ήταν οι παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του τεστ.
Αν και οι συμμετοχές ήταν λίγες –μόλις τέσσερα σχολεία, αλλά επτά ομάδες, καθώς το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας έχει τέσσερις συμμετοχές- οι διοργανωτές εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται ο διαγωνισμός στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Δημήτρη Κολοκοτρώνη, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου.
Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στις 22 Ιουνίου, στον πανελλήνιο διαγωνισμό στην Αθήνα, ενώ στόχος είναι να βρεθούν στην Ινδονησία, όπου και θα γίνει ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικών εφαρμογών από μικρούς μαθητές, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
Thunderbots
Οι Thunderbots (Θάντερμποτς) είναι οι Δημήτρης Ρούστας, Γιάννης Ζιαγκλιαβός και Αντώνης Κουτσίκος από το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας. Το ρομποτικό τους πολυμορφικό όχημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να... «σκαρφαλώνει» πολύ ψηλά, στην κορυφή των Μετεώρων. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με σύστημα τελεφερίκ, για να βοηθά στην επίσκεψη και άνετη μετακίνηση ηλικιωμένων, μικρών παιδιών και ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ή δυσκολίες.
Η ιδέα προήλθε από τον ίδιο τον διαγωνισμό, στην κατηγορία «open», όπου οι μαθητές έπρεπε να διαλέξουν ένα από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco –ο Δημήτρης, ο Γιάννης και ο Αντώνης, υπό την καθοδήγηση της «προπονήτριάς» τους, Πολυξένης Κουτσίκου διάλεξαν τα Μετέωρα, σαν το ορόσημο της Θεσσαλίας.
 
 
«Φιδίσιοι» ελιγμοί και η χαμένη... Κιβωτός
Το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετέχει στον Διαγωνισμό συνολικά με τέσσερις ομάδες. Εκτός από τους Thunderbots, συμμετέχουν άλλες τρεις ομάδες: οι Πύθωνες (Pythons), που είναι οι Φλούτρα Σαχινάι, Δημήτρης Χατζηκαμαγιάννης και ο Νικόλαος Καλύβας, οι Κόμπρες (Cobras), δηλαδή οι Ζήσης Κυριάκος και Αλέξανδρος Ζαχαράκης και οι Σαϊτες (Saites), δηλαδή οι Κατερίνα Μπούτλα και ο Δημήτρης Ευσταθίου. Στόχος της ομάδας τους, στην κατηγορία regular, ήταν να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό όχημα, το οποίο θα βρεθεί στη ζούγκλα της Ινδονησίας, προσπαθώντας να συλλέξει κιβώτια με οστά και κειμήλια από τα ζιγουράτ των ναών εκεί.
«Διαλέξαμε ονόματα φιδιών γιατί στην Τζακάρτα έχει πάρα πολλά φίδια», είπαν στην «Ε» οι μικροί μαθητές. Τα ρομπότ που έφτιαξαν τα παιδιά θα μπορούσαν να ελιχθούν στη βλάστηση της ζούγκλας, δικαιώνοντας τα ονόματα των εντολέων τους. «Θα μας δεις στις ειδήσεις», λέει με σιγουριά ο μικρός Ζήσης.
 
 
Πάμε στο νησί και μαζεύουμε αυγά... δράκων!
O Δημήτρης Δελής και ο Χρήστος Κατής, από το 1ο Γυμνάσιο Σοφάδων είναι οι «Σοφαδίτες», ο Σωτήρης Καραγγέλης, ο Στέφανος Πράτσας και ο Βασίλης Μπενέκης, από το Γενικό Λύκειο Παλαμά είναι οι «Παλαμιώτες» και η Ευαγγελία Μπαζίκη, από το 1ο Λύκειο Καρδίτσας, έχει τον «κωδικό» NXT-10. Όλοι τους κλήθηκαν να δημιουργήσουν ρομποτικά οχήματα με σκοπό να σώσουν τα αυγά... δράκων. Τα οχήματά τους αποβιβάζονται στο νησί, όπου βρίσκονται οι φωλιές των τεράτων, και θα πρέπει να είναι και έξυπνα και ευέλικτα, ώστε να καταφέρουν να συλλέξουν όλα τα αυγά –και όχι τα... «ζονκ». Οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα προσηλωμένοι στις δημιουργίες τους –το μεγαλύτερο άγχος τους ήταν ο χρόνος. Χρονομετρήθηκαν για τη συναρμολόγηση, για τη ρύθμιση του οχήματος, μέσω ειδικού λογισμικού –και φυσικά για το χρόνο που θα έκαναν οι δημιουργίες τους να φέρουν εις πέρας την αποστολή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass