4o Λύκειο: Εξόρμηση στη Ρώμη

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 12:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56

Ο Πικάσο χαρακτήρισε τη Ρώμη «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες : της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Οι ντόπιοι που αναπνέουν και κινούνται καθημερινά στο κλίμα των συντριπτικών προγονικών επιτευγμάτων συνηθίζουν να λένε πως: «για να νιώσετε τη Ρώμη χρειάζεστε μια στιγμή ή μια ζωή».

Μαζί με την Αθήνα αποτελούν το τεράστιο πολιτιστικό δίδυμο του διαιώνιου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που σηματοδότησε την πορεία του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Σε κάθε βήμα, πολλά στην Ιταλική πρωτεύουσα θυμίζουν Ελλάδα. Όλα τα ελληνικά έργα αποτελούν λεία πολέμου μετά τη συντριβή των ελληνικών πόλεων από τους Ρωμαίους. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «μέχρι τότε η Ρώμη δεν είχε, ούτε γνώριζε τίποτα από τις κομψότητες και τις ομορφιές».

Στην ομορφιά της πόλης συμβάλλει ο ποταμός Τίβερης, που διασχίζει το ιστορικό κέντρο, ενώ αψιδωτές γέφυρες ενώνουν τα δύο μέρη. Τα αμέτρητα μνημεία της πόλης, ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της, το αναγεννησιακό μπαρόκ και η σύγχρονη αρχιτεκτονική συνθέτουν μια πόλη-κόσμημα, ελκυστική για τον οποιοδήποτε επισκέπτη. Αμέτρητες οι πλατείες με υδάτινους πίδακες, ενώ όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα υπάρχουν αρχαία αγάλματα.

Την ευκαιρία να περπατήσουν, να ξεναγηθούν και τελικά να απολαύσουν την Ρώμη – με ενδιάμεση στάση - ξενάγηση στην Πομπηία – είχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος « Η σημασία του ποταμού στη ζωή μιας πόλης». Η περιβαλλοντική ομάδα αποτελούμενη από 36 μαθητές, με συνοδούς την διευθύντρια του γυμνασίου Αγγελική Χατζηαβραάμ και τους εκπαιδευτικούς Μαριάννα Τυχερού και Δημήτρη Ματραπάζη επέστρεψαν γεμάτοι εικόνες, ήχους και αρώματα, νιώθοντας έστω για μια στιγμή …τις τρεις αιωνιότητες.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass