ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Η ΟΛΜΕ

Απειλούν με 48ωρη απεργία στις πανελλαδικές

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56
Το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων εξετάζουν σοβαρά, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και συνδικαλιστικές παρατάξεις καθηγητών στις ΕΛΜΕ. Αφορμή η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, που ψηφίσθηκε προχθές βράδυ στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου με σκοπό τη μείωση των αναγκών σε προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ΟΛΜΕ αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και εφόσον τελικά υιοθετηθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η ΟΛΜΕ θα εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών, με τους υποψηφίους να μετατρέπονται σε «σάκο του μποξ».
Η ΟΛΜΕ είχε προειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας με απεργία εν μέσω των εξετάσεων εφόσον ψηφιζόταν τα νέο μέτρο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως «πάτησε τη σκανδάλη». Το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε τελικά, προβλέπει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου όλων των καθηγητών, άσχετα με την προϋπηρεσία, με 2 ώρες επιπλέον την εβδομάδα και πλέον αναμένεται η απόφαση της ΟΛΜΕ που, σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά σε 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 17 Μαΐου που ξεκινούν οι πανελλαδικές όπως και τη Δευτέρα 20 Μαΐου, δεύτερη ημέρα των εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, με εγκύκλιό του την περασμένη Παρασκευή, ζήτησε από γυμνασιάρχες και λυκειάρχες όλης της χώρας να καταγράψουν το ωράριο των εκπαιδευτικών και να το μεταφέρουν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το αργότερο, καλώντας παράλληλα τους διευθυντές εκπαίδευσης να ελέγξουν το αληθές των στοιχείων που θα δηλώσουν οι διευθυντές σχολείων.
Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της εκπαίδευσης που μίλησαν για αιφνιδιασμό (σ.σ. με αφορμή και το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αφού μετά τις διακοπές του Πάσχα ξεκινούν οι πανελλαδικές) αν και μέσω διαρροών η κυβερνητική πρόθεση αποτελούσε κοινό μυστικό.
ΡΥΘΜΙΣΗ
Όπως προβλέπεται και στο πολυνομοσχέδιο, στη ρύθμιση για το ωράριο αναφέρονται τα εξής: «2.α. Η παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζονται από 1.9.2013 ως εξής:
α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού.
β) Διευθυντές ΣΕΚ ώρες 10.
γ) Υποδιευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών και υπεύθυνων τομέων ΣΕΚ ώρες 16.
δ) Υπεύθυνοι εργαστηρίων ώρες 20.
ε) Εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας.
στ) Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας.
ζ) Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 28.
η) Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών δεν δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομική δαπάνη ή άλλο είδος οικονομικής αξίωσης».
ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Η ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων «καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση του Υπ. Παιδείας στο ζήτημα της αύξησης του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών. Μετά τη μισθολογική εξόντωση του κλάδου από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έρχεται η τρικομματική κυβέρνηση να αποτελειώσει τους εκπαιδευτικούς, με την αύξηση του ωραρίου και το πειθαρχικό δίκαιο, επιβάλλοντας καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου αποδεικνύει στην πράξη ότι συνεχίζει με ζήλο την πολιτική της «υπουργού της φωτοτυπίας» με στόχο την οριστική εξαθλίωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Παραγνωρίζει όμως η πολιτική ηγεσία την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του καθηγητή. Αποσιωπά το γεγονός, ότι ο καθηγητής χρειάζεται ώρες προετοιμασίας στο σπίτι. Και φυσικά, εθελοτυφλεί για την Έκθεση του Ο.Η.Ε. που αποδεικνύει ότι κάθε διδακτική ώρα ισοδυναμεί με 4 υπαλληλικές ώρες εργασίας.
Το Υπ. Παιδείας ψευδολογεί όταν ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος ωρών εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών ταυτίζεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, με νέο ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο, εκατοντάδες καθηγητές θα χάσουν την οργανική τους θέση και θα υποχρεωθούν να μετατεθούν για πρώτη φορά ανά την Ελλάδα.
Με θλίψη παρακολουθούμε τον κατήφορο που ακολουθεί το Υπ. Παιδείας υιοθετώντας την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη λογική. Πιστοί στις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού θα σταθούμε απέναντι στο Υπ. Παιδείας. Απαιτούμε άμεση απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων για το ωράριο και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Το Υπ. Παιδείας λίγο πριν την ευαίσθητη περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες!» καταλήγει η ΔΑΚΕ.
ΟΙΕΛΕ
Στο μεταξύ η ΟΙΕΛΕ με αφορμή έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η έρευνα «αποκαλύπτει ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών θα οδηγήσουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ανεργία καθώς 11.000 αναπληρωτές πιθανότατα απομακρύνονται από τη δημόσια εκπαίδευση, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά.
Ειδικότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση τυχόν ψήφιση της ρύθμισης που αφορά στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θα επιφέρει την κατάργηση 527 θέσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι απολύεται το 11,1% των υπηρετούντων ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες αποκομίζουν από τη ρύθμιση περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (θυμίζουμε ότι έχουν ήδη κερδίσει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο μισθολόγιο), ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τη συνεπακόλουθη μείωση των αποδοχών τους χάνουν 7,5 εκατομμύρια ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 5 εκατομμύρια ευρώ» καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass