ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Στις συνελεύσεις θα κριθεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ

* Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου όξυνε στο νομό Λάρισας το πρόβλημα με τα πλεονάσματα – Την Τρίτη στο 6ο λύκειο η συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 22:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
Στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ πρωτευόντως και στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ δευτερευόντως θα κριθεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Είναι βέβαιο πως θα προηγηθεί η αντίδραση της κυβέρνησης, με πιθανότερη την πολιτική επιστράτευση, αφού ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στην ΟΛΜΕ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους».
Η απόφαση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου (πρώτη ημέρα των πανελλαδικών) αλλά και για 5νθήμερη απεργία από 20 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου, προκάλεσε αναστάτωση στις χιλιάδες των υποψηφίων που κορυφώνουν αυτές τις ημέρες την προετοιμασία τους, εντείνοντας παράλληλα την αγωνία τους.
Η ίδια απόφαση άνοιξε έναν νέον κύκλο συζήτησης για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας, ωστόσο, ούτε το υπ. Παιδείας αλλά ούτε και η ΟΛΜΕ θίγουν την ουσία των προβλημάτων, παρότι και οι δυο πλευρές ασκούν πίεση στηριζόμενοι σε έναν αποτυχημένο θεσμό, όπως αυτός των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το μεν υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα την αύξηση του διδακτικού ωραρίου δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις που αφορούν σε νέα μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, ως απαίτηση των δανειστών μας, η δε ΟΛΜΕ δεν αναδεικνύει τον πραγματικό λόγο της αντίδρασης της, που αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και όχι στο επιπλέον δίωρο της απασχόλησης. Με τους μαθητές βεβαίως να βρίσκονται στο μέσο της αντιπαράθεσης για πολλοστή φορά.
ΚΕΝΑ
«Λάδι στη φωτιά» των πανελλαδικών εξετάσεων έριξε πρώτο το υπουργείο Παιδείας που εκμεταλλευόμενο την περίοδο των εξετάσεων όπως και των διακοπών του Πάσχα ανακίνησε το θέμα ζητώντας από γυμνασιάρχες και λυκειάρχες να αναθεωρήσουν το ωράριο των καθηγητών, με την προσαύξηση των 2 ωρών εβδομαδιαίως, ζητώντας μάλιστα να κοινοποιήσουν τα νέα στοιχεία στο υπουργείο, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.
Το Προεδρικό Διάταγμα Αρβανιτόπουλου για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις πλεοναζόντων καθηγητών έχει αποσταλεί στο ΣτΕ και είναι αυτό που θα αλλάζει εντελώς το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και δη των νεοδιοριζόμενων. Υπενθυμίζεται πως τον δρόμο είχε ανοίξει ο νόμος Διαμαντοπούλου (ν. 3848/10) ο οποίος αφορούσε στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών εντός περιφέρειας, όπως συνέβη με τη μετακίνηση καθηγητή ΕΠΑΛ της Λάρισας σε ΕΠΑΛ των Τρικάλων.
Τώρα το Π.Δ. Αρβανιτόπουλου θα αφορά σε μεταθέσεις σε όλη τη χώρα, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των μισθών, θα εξελιχθεί σε βάρος των εκπαιδευτικών. Το ίδιο Π.Δ. θα αποσαφηνίζει και θέματα αναθέσεων μαθημάτων ενώ το τοπίο συμπληρώνει η απόφαση που αφορά στην ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης. Ουσιαστικά χάνονται οι οργανικές θέσεις και οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ανησυχούν για το μέλλον τους.
Σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, από την επεξεργασία των στοιχείων με το προσαυξημένο ωράριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» προκύπτει πως στον νομό, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν οργανικά κενά αλλά θα μειωθούν – έως και «μηδενιστούν» - και τα λειτουργικά κενά.
Είναι γνωστό από χρόνια πως ο νομός έχει πλεονάσματα σε ειδικότητες όπως γυμναστές, θεολόγοι κ.ά. ενώ με το επιπλέον δίωρο προκύπτουν δεκάδες πλεονάσματα καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕ 19). Να διευκρινιστεί πως το πλεονάσματα δεν προκλήθηκαν με ευθύνη των εκπαιδευτικών, παρότι η ΟΛΜΕ ζητούσε πάντα «μαζικούς διορισμούς», αλλά με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του υπ. Παιδείας, που άλλοτε προσλάμβαναν μαζικά γυμναστές, άλλοτε καθηγητές Πληροφορικής, άλλοτε καταργούσαν τομείς και ειδικότητες στην ΤΕΕ ενώ δοθείσης ευκαιρίας με τις ευλογίες των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων άνοιγαν τον «ασκό» των μεταθέσεων (για αυτονόητους ψηφοθηρικούς λόγους) ακόμη και σε ειδικότητες για τις οποίες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Λάρισας δεν δήλωνε κενά.
Για τη διάσωση των θέσεων σε επίπεδο νομού, εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως μια λύση, αφορά στη μετακίνηση καθηγητών, όπως οι ξενόγλωσσοι κ.ά., στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου επίσης συρρικνώθηκαν οι θέσεις εργασίας μετά και το κλείσιμο των σχολείων στην περιφέρεια. Η δεύτερη λύση αφορά στην επέκταση της ανάθεσης μαθημάτων, κάτι που ήδη γίνεται σήμερα με τους θεολόγους για παράδειγμα.
Μέσω της αύξησης του διδακτικού ωραρίου, η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά στη μείωση των μόνιμων διορισμών όπως και στις προσλήψεις αναπληρωτών, με εξαίρεση τους αναπληρωτές που προσλαμβάνονται μέσω του ΕΣΠΑ για σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, κλείνει τέλος την «πόρτα» για τους Λαρισαίους καθηγητές που ήλπιζαν σε μετάθεση ή απόσπαση στον νομό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στην εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, που ανακοινώθηκε χθες, προς τις γενικές συνελεύσεις για κινητοποιήσεις σημειώνεται πως «απεργούμε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών». Το πρόγραμμα δράσης προβλέπει τα εξής: Δευτέρα 13 Μαΐου ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων. Τρίτη 14 Μαΐου σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας. Τετάρτη 15 Μαΐου σύγκληση Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και 5νθήμερη απεργία από 20 Μαΐου έως 24 Μαΐου. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23 Μαΐου και ΓΣ προέδρων στις 24 Μαΐου για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στο διεκδικητικό πλαίσιο τώρα της ΟΛΜΕ περιλαμβάνονται τα εξής εννέα αιτήματα: «Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. Είκοσι πέντε μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση».
«Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές γενικές συνελεύσεις (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.», καταλήγει η εισήγηση της ΟΛΜΕ.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Με βάση την εισήγηση της ΟΛΜΕ, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας θα συνεδριάσει στις 5.30 σήμερα το απόγευμα για να ορίσει γενική συνέλευση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μεθαύριο Τρίτη στις 8 το βράδυ στο 6ο Λύκειο. Η συνέλευση αναμένεται με ενδιαφέρον αφού αρκετοί Λαρισαίοι καθηγητές εμφανίζονται οργισμένοι από τη στάση τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης.
ΠΑΜΕ
Με αφορμή την απεργία το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει πως στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «προτείναμε: 48ωρη Απεργία 16/17 Μάη, γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη 2η μέρα της απεργίας για εκτίμηση της κατάστασης, να παρθεί υπόψη το επίπεδο της συμμετοχής στην απεργία, για να καθοριστεί εκ νέου η μορφή και η κλιμάκωση του αγώνα, γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη.
Πώς απαντά στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης η ηγεσία της ΟΛΜΕ; Οδηγώντας τον κλάδο σε τυφλή απεργία χωρίς συμμαχίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική. Ενώ η επίθεση και με το πολυνομοσχέδιο χτυπά το σύνολο του Δημόσιου Τομέα, πρότειναν απεργία διαρκείας πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις, με μόνο ένα αίτημα και μόνο για ένα κλάδο. Με μοχλό πίεσης τις εξετάσεις και με απεργία διαρκείας σε αυτές, όχι μόνο δεν ανοίγουν δρόμο για συμμαχία με τους εργαζόμενους γονείς και τους μαθητές, αλλά στρώνουν το έδαφος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, ώστε να απομονώσει και να τσακίσει τον κλάδο.
Η ηγεσία της ΟΛΜΕ παίζει πολιτικά, επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες του κλάδου. Οι μεν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ για ν’ αποστασιοποιηθούν από τη στήριξη τόσων χρόνων στην κυβερνητική πολιτική, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν αυτή την απεργία ως πολιτική επέμβαση. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ χρησιμοποιούν την απεργία για δικές τους επικοινωνιακές ανάγκες. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να οργανώσουν αγώνες με αποτελέσματα!
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε καμιά μορφή πάλης άρα δεν είμαστε αντίθετοι ούτε με την απεργία στις εξετάσεις, αρκεί η εκάστοτε μορφή πάλης να συνδέεται με προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα, όπως: οργάνωση και σχεδιασμός του αγώνα για ένα άλλο σχολείο δημόσιο και δωρεάν».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επίθεση της Κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. Στο στόχαστρο μπήκε τώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές.
Οι καθηγητές μπροστά σε αυτή την επίθεση αποφασίζουν να δώσουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης των ίδιων και της δημόσιας εκπαίδευσης. Σηκώνουν το γάντι που τους ρίχνει η τρικομματική Κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο για αυτούς, τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η απεργία των καθηγητών είναι απεργία για τη δημόσια παιδεία, είναι απεργία για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, είναι απεργία για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Συμβάλλουν συνολικά στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και ανατροπή του κοινωνικού σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Η προληπτική επιστράτευση που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί, όπως και τα σχέδια για ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Το όπλο της αλληλεγγύης σε οποιαδήποτε αγωνιστική μορφή επιλέξουν οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και ενάντια στην ίδια την επιστράτευση, είναι που πρέπει να ανακαλύψουν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι που μέχρι πριν από λίγο ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στις κινητοποιήσεις αυτές.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας στηρίζει και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών. Θα βρεθεί μαζί τους καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία στον δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά. Καλεί την Αριστερά στο σύνολό της να στηρίξει έμπρακτα τον απεργιακό αγώνα ζωής των εκπαιδευτικών και να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό τους στα σχέδια της τρικομματικής Χούντας για επιστράτευση».
ΔΟΕ
Αύριο Δευτέρα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της διδασκαλικής ομοσπονδίας (ΔΟΕ) όπου εκτιμάται ότι θα ληφθεί απόφαση για 24ωρη απεργία των δασκάλων, μαζί με την ΟΛΜΕ, την Παρασκευή 17 Μαΐου.
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση που κηρυχθεί πολιτική επιστράτευση, οι καθηγητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές θα λάβουν «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» ενώ για εκείνους που αρνηθούν να παραλάβουν το φύλλο προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass