ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ – ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ

Επιστράτευση διαρκείας!

* Στις 7:30 σήμερα το απόγευμα στο 6ο Λύκειο Λάρισας η συνέλευση της ΕΛΜΕ – Στις 10.30 σήμερα το πρωί η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ταχυδρομείου

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:10
Σε καθεστώς επιστράτευσης θα βρεθούν όλοι οι καθηγητές της χώρας από την «12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου έως την έκδοση νεότερης απόφασης» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας το οποίο επιτάσσει προληπτικά τις «υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν».
Η προληπτική, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, επιστράτευση των καθηγητών, καταγγέλθηκε ως «αντισυνταγματική ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων» στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η ΕΛΜΕ Λάρισας. Ένα συλλαλητήριο που δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, εξέλιξη που αποδόθηκε στην έντονη βροχόπτωση.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας ξεκίνησε από χθες τη διανομή των πρώτων φύλλων «ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το αργότερο αύριο Τετάρτη το πρωί και η οποία αφορά στο σύνολο των υπηρετούντων στο νομό, που ξεπερνάνε τις 2.500 καθηγητών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα φύλλα θα επιδοθούν στους εκπαιδευτικούς κατ’ οίκον και στην περίπτωση απουσίας τους θα θυρροκοληθούν.
Η απόφαση της ΟΛΜΕ θα απασχολήσει τη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα στο 6ο Λύκειο ενώ στις 10.30 σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ για τον ίδιο λόγο. Υπενθυμίζεται πως η οριστική απόφαση με βάση την εισήγηση της ΟΛΜΕ, για 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών την ερχόμενη Παρασκευή αλλά και για 5νθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ληφθεί στην αυριανή γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.
ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ
Με αφορμή την επιστράτευση, το υπουργείο Παιδείας με χθεσινή ανακοίνωσή του, σχετικά με την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρινίζει πως «με την παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013, έως την έκδοση νεότερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Σχετικά με την ανωτέρω διάταξη διευκρινίζουμε τα κάτωθι : Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν. Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.
Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί» καταλήγει το υπουργείο.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Το συλλαλητήριο στην πλατεία Ταχυδρομείου ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΕΛΜΕ Λάρισας Μιχάλη Τζιατζιά, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ΕΛΜΕ Λάρισας καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση, με την απόφασή της να καταστείλει και τον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, απόφαση που προδίδει η διοχέτευση πληροφοριών στα ΜΜΕ για προληπτική πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, μάλιστα πριν καν αυτή αποφασιστεί από τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ. Αν ισχύσει αυτό θα πρόκειται για μια πρωτοφανή, παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια.
Μετά τους καθηγητές ποιος κλάδος έχει άραγε σειρά ; Με το πρωτόγνωρης βαρβαρότητας μέτρο της ποινικοποίησης της απόφασης- εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία η κυβέρνηση μετατρέπει κάθε απεργιακή και αγωνιστική κινητοποίηση ουσιαστικά σε «ιδιώνυμο αδίκημα». Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της πολιτικής της η κυβέρνηση επικαλείται δήθεν την ευαισθησία της απέναντι στους δοκιμαζόμενους και διαγωνιζόμενους μαθητές μας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οποίων εμείς ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων στη μόρφωση και της κατάργησης των φραγμών στη γνώση που σταθερά πολλαπλασιάζουν με την πολιτική τους.
Η κυβέρνηση κηρύσσει εχθρούς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, ποινικοποιεί προκαταβολικά (!) την απεργιακή μας κινητοποίηση, στο όνομα δήθεν της ομαλής διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Είναι προφανές ότι στόχος της είναι να θέσει στο γύψο και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε συνθήκες επιβολής μιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής φτώχειας, , ανεργίας και περικοπών, που κλείνει κάθε δρόμο μόρφωσης και εργασίας ιδιαίτερα στη νέα γενιά, για την οποία τάχα κόπτεται. Βάζουν τους μαθητές ανάμεσα στους καθηγητές τους και σε αυτούς. Τους καλούμε να αφήσουν τα παιδιά στην άκρη και ας αναμετρηθούμε με επιχειρήματα και προτάσεις και σε δημόσιο διάλογο.
Δεν θα ανεχθούμε πλέον αυτή τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας μόνο των εκπαιδευτικών. Είναι αγώνας όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των γονέων και των μαθητών μας για να μη διαλυθεί το δημόσιο σχολείο από τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων» κατέληξε παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΛΜΕ καλώντας επίσης τους καθηγητές να μετάσχουν στη σημερινή συνέλευση.
ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ
Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Παπαποστόλου ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική της, έχει - εδώ και καιρό- επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων. Παράλληλα καταφεύγει στην ποινικοποίηση και στην ίδια την κατάργηση των αγώνων, των συνδικάτων και της συλλογικής δράσης!
Είναι, ήδη, η τέταρτη φορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, που καταφεύγει σε αυτή την αντιδημοκρατική πολιτική , επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή.
Είναι πλέον φανερό ότι οι μνημονιακές πολιτικές και οι αποφάσεις για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση της ανεργίας, συνοδεύονται με την περιστολή συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι επιλογές της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας που πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους εκπαιδευτικούς, θα οδηγήσουν στην παρά πέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η μαζική συλλογική δράση και η συνέχιση του αγώνα είναι η απάντηση στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Παπαποστόλου.
Εκ μέρους της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ ο Χρ. Μπήκας τόνισε στην ομιλία του πως «η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών! Χτυπούν από τη μία όποιον κλάδο αγωνίζεται, όποιον σηκώνει κεφάλι! Φοβερίζουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Από την άλλη, στο νέο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζουν θέλουν το δάσκαλο με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα, να φοβάται και τη σκιά του, να μην διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.
Η υπόθεση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών αφορά όλο το εργατικό κίνημα, αφορά κάθε εργαζόμενο. Αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές μας. Κάτω η πολιτική του «νόμος και τάξη»! Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστράτευση» κατέληξε ο κ. Μπήκας ενώ ο πρόεδρος των γιατρών του ΓΝΛ (ΕΙΝΚΥΛ) Λάμπρος Καραγιώργος ανέγνωσε στους συγκεντρωμένους ψήφισμα αλληλεγγύης του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ, με τη συγκέντρωση να ολοκληρώνεται με πορεία διαμαρτυρίας.
ΠΑΜΕ
Ξεχωριστή πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργάνωσε το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σε συγκέντρωση που έγινε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Με τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τάσο Τσιαπλέ, να καταγγέλλει μιλώντας στη συγκέντρωση, «την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, να επιστρατεύσει και τους καθηγητές, πριν καν αποφασιστεί η απεργία».
Προσθέτοντας ότι «η πολιτική επιστράτευση των καθηγητών από την κυβέρνηση, αποκαλύπτει την αντιδραστικότητα των αλλαγών και στην παιδεία. Δείχνει τι σημαίνει εκπαιδευτικός στο «νέο σχολείο» της αγοράς, της λεγόμενης αξιολόγησης, της δραστικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, του υποσιτισμού, των ταξικών φραγμών.
Αυτή η επίθεση στους εκπαιδευτικούς και στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, είναι ενταγμένη στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ και μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να μας φορτώσουν τα σπασμένα της κρίσης τους στην πλάτη μας, πετσοκόβοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, επιβάλλοντας δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια, διαλύοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εμπορευματοποιώντας την υγεία, και την εκπαίδευση» κατέληξε ο κ. Τσαπλές καλώντας σε «κοινή πάλη για ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ένα σχολείο που θα δίνει μόρφωση σε όλα τα παιδιά και που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Την επιστράτευση των καθηγητών καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους , μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ν. Λάρισας, η Ένωση Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), η ΠΑΣΥ, το ΕΠΑΜ, οι Εργατικές Κινήσεις Παρεμβάσεις Λάρισας, η Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λάρισας και οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις.
ΟΛΤΕΕ
Τέλος η Ομοσπονδία Καθηγητών στην τεχνική εκπαίδευση (ΟΛΤΕΕ) με ανακοίνωσή της καλεί τον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων «να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών και, να αποσύρει άμεσα το Π.Δ. για τις «μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Η ΟΛΤΕΕ αποφάσισε απεργία τις ίδιες ημέρες με την ΟΛΜΕ και καλεί «τις τοπικές ΕΛΤΕΕ να συγκαλέσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις με θέματα ημερήσιας διάταξης τις ανωτέρω εισηγήσεις μας, καθώς και την εξέταση κάθε άλλης μορφής κινητοποιήσεων και αγώνα, ώστε την Τετάρτη 15 Μαΐου η Γενική Συνέλευση των προέδρων των Ενώσεων να λάβει τις αποφάσεις καθορισμού των κινητοποιήσεων».
ΑΔΕΔΥ
Το ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η κυβέρνηση επανειλημμένως επιχειρεί να καταστείλει τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα από την ποινικοποίηση και την πολιτική επιστράτευση!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην πατρίδα μας και για τα οποία οι εκπαιδευτικοί δεν φέρουν καμιά ευθύνη δεν λύνονται με «επιστρατεύσεις» και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων αλλά μέσα από διάλογο.
Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» καταλήγει καλώντας όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην Πλατεία Ταχυδρομείου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass