ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανησυχία για τους μαθητές που υποσιτίζονται

* Τι συζητήθηκε στην πρόταση της Ένωσης Γονέων

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54
Του Γιώργου Ρούστα
Τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, με διακριτικότητα για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Λάρισας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας επιλέγει η δημοτική αρχή της πόλης, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό βρίσκεται το πρόβλημα του υποσιτισμού για την τοπική μαθητική κοινότητα.
Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Λάρισας, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, όπου συζητήθηκε το φλέγον αυτό κοινωνικό θέμα.
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Η πρόταση της Ένωσης Γονέων, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπό της Δημήτρη Φιλιππίδη είναι η παροχή σε καθημερινή βάση ενός απλού γεύματος (γάλα, σάντουιτς, φρούτο) για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια), καθώς «το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τώρα, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό, με απόφαση και ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια ως μέρος της κρατικής δομής, έχουν χρέος να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες αυτές, διεκδικώντας άμεσα από το Κράτος και επιπλέον παροχές, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επείγουσες αυτές συνθήκες. Τα προγράμματα «επισιτιστικής βοήθειας», όπως είναι η περιστασιακή διανομή φρούτων σε κάποια σχολεία, είναι ευκαιρίες διαφήμισης κάποιων εταιριών και δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών. Η εξαγγελία από το υπουργείο Παιδείας για το κοινοτικό πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία, που -κατά δήλωση- θα αρχίσει με τη χορήγηση πρωινού σε όλα τα παιδιά, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον Δήμο, ώστε να αποσύρει το ενδιαφέρον και τη μέριμνά του από το υπαρκτό και εντεινόμενο πρόβλημα υποσιτισμού των παιδιών που ελλοχεύει και στην περιοχή μας, παραπέμποντας στις καλένδες της έναρξης του προγράμματος αυτού».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη «το πρόβλημα στα σχολεία του Δήμου είναι μεγάλο και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες (και από την εκκλησία) εκατοντάδες είναι οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Μόνο σε μια συνοικία οι μαθητές που βρίσκονται στα όρια του υποσιτισμού υπολογίζονται σε 100! Δυστυχώς το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει από τον Σεπτέμβριο, ενώ από την παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί η Β’/βάθμια Εκπαίδευση, αφού η πείνα δεν κάνει διακρίσεις».
Ο κ. Φιλιππίδης θεωρεί πως «το ερωτηματολόγιο που προτείνει η δημοτική αρχή δεν θα αναδείξει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αφού καιροφυλακτεί ο κοινωνικός ρατσισμός και κάποιοι μαθητές ίσως αποκρύψουν το δράμα τους». Διευκρίνισε δε πως «το κόστος για τον Δήμο Λαρισαίων στην περίπτωση που αναλάβει τη σίτιση όλων των μαθητών δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να καλυφθεί από τους ΚΑΠ».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Τζανακούλης ζήτησε η κουβέντα για το πρόβλημα του υποσιτισμού να είναι ουσιαστική και όχι για λόγους εντυπωσιασμού και διευκρίνισε πως «η έρευνα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας θα γίνει με διακριτικότητα» και όπου εντοπιστεί σχετικό πρόβλημα, τότε η σίτιση θα αποστέλλεται στα σπίτια των παιδιών, για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά αυτά. Η εκστρατεία αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και με κάποιες εταιρίες τροφίμων-χορηγών».
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ-ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Κατά τη διάρκεια της έγκρισης μελέτης και εκτέλεσης του έργου «πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς», τόσο ο κ. Σούλτης, όσο και ο κ. Καλογιάννης εξέφρασαν την ευχή «να μην επαναληφθούν στην παραπάνω πλατεία τα λάθη που έγιναν στην πλατεία Τάκη Δημητρακόπουλου (Νεάπολη), όπου κυριαρχεί το τσιμέντο, ενώ με την ευκαιρία ο πρώτος ζήτησε να μπει μια τάξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων των καταστημάτων υγειονομικών ενδιαφέροντος.
Ο κ. Σούλτης ανέφερε πως «η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που εκδίδει τις άδειες λειτουργίας των καφετεριών να μην καθυστερεί αλλά μέσα σε δύο μήνες να τις εκδίδει ή να τις απορρίπτει, ώστε να μην εκκρεμεί για καιρό αυτή η άναρχη κατάσταση που φέρνει και τους δημοτικούς συμβούλους συχνά στο γραφείο του ανακριτή. Υπάρχει πλέον το διαδίκτυο, όπου εκεί θα μπορεί ο Δήμος να αναρτά τις προεγκρίσεις ή ακόμη και τις τελικές άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, για πλήρη διαφάνεια».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης υπερασπίστηκε το έργο της ανάπλασης της πλατείας Τάκη Δημητρακόπουλου (Νεάπολη), αφού η τελική εικόνα συνδιαμορφώθηκε, κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της συνοικίας, ενώ ακόμη και σήμερα που έκλεισαν αρκετές καφετέριες, ο άφθονος χώρος της πλατείας ικανοποιεί τους επισκέπτες της.
Όσον αφορά στην πλατεία Εργ. Πρωτομαγιάς, ο κ. Τζανακούλης ανέφερε πως «και κει, υπήρξε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της συνοικίας και αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στο πράσινο και στα δέντρα, τα οποία θα είναι 25% περισσότερο από την υφιστάμενη κατάσταση».
Σχετικά με τις προεγκρίσεις που δίνονται στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως αυτό γίνεται για να μπορέσουν να βγάλουν ΑΦΜ στη ΔΟΥ και σε καμιά περίπτωση για να ανοίξουν το κατάστημά τους, ενώ υπενθύμισε προς όλους πως το τελευταίο διάστημα η νομοθεσία, όσο περίπλοκη και αν είναι εφαρμόζεται αυστηρά.
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Την πάγια θέση του ότι «η παλιά εθνική οδός, λεωφόρος Καραμανλή σήμερα, ήταν ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, λόγω αναρμοδιότητας του Δήμου και υψηλού κόστους κατασκευής» επανέλαβε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «τα εμπόδια που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και χάρη στην καλή συνεργασία του Δήμου με την αιρετή Περιφέρεια και τον Κώστα Αγοραστό, το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2013».
Βέβαια η... δημαρχιακή ανακοίνωση δεν εφησύχασε την αντιπολίτευση και τους κατοίκους της περιοχής που βρέθηκαν στο δημαρχείο, αφού «στο μεταξύ ο κίνδυνος πρόκλησης νέων τροχαίων δυστυχημάτων παραμένει».
Και οι δύο πλευρές ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε κάποιες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον δρόμο και θα εξαλείψουν τέτοιους κινδύνους. Συγκεκριμένα στο ψήφισμά τους οι κάτοικοι ζήτησαν τα εξής άμεσα μέτρα: Να δημιουργηθεί διαχωριστική νησίδα του δρόμου, κατασκευή πεζόδρομων αριστερά- δεξιά του δρόμου, να στηθούν φωτεινοί σηματοδότες σ΄ όλες τις διαβάσεις του δρόμου, να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός πριν τις διαβάσεις για αναγκαστική μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων, τοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ σε εμφανή σημεία για μειωμένη ταχύτητα αυτ/των, ειδικές διαγραμμίσεις στις διαβάσεις του δρόμου, ασφαλή πεζοδρόμια, επαρκής φωτισμός δρόμου, πεζοδρόμων και πρόβλεψη για μελλοντική δημιουργία γεφυρών για πεζούς στις διαβάσεις.
Η προκήρυξη που θα βγάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού πρώτα γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης που είχε συνταχθεί επί υπουργίας Λαλιώτη αλλά και η επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων αφορά στο κομμάτι από το 303 ΠΕΒ μέχρι την αερογέφυρα της οδού Βόλου. Την ανησυχία και την αντίθεσή του για την εξαίρεση του δρόμου από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου μέχρι το ΑΤΑ από τη μελέτη εξέφρασε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Τσαούσης.
Να σημειωθεί τέλος πως η Περιφέρεια φρόντισε να κλειδώσει συγκεκριμένο κωδικό στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα χρήματα και να διατεθούν μόλις αναδειχθεί ο μειοδότης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass