Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Αποπροσανατολίζει η συζήτηση για τις βάσεις»

* Ακολουθήστε «τον δρόμο της καρδιάς σας» συστήνει στους υποψηφίους υπενθυμίζοντας το παράδειγμα των Παιδαγωγικών Τμημάτων, για τους φοιτητές των οποίων στόχευαν στον διορισμό «έσβησε το όνειρό τους» πριν πάρουν το πτυχίο!

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54
«Οι χαμηλές βάσεις των 6.500 μορίων δεν θα υπάρξουν φέτος αφού έχουμε μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά περίπου 7.000 θέσεις. Περισσότερα όμως δεν πρέπει να πούμε για τις βάσεις γιατί οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται χωρίς στοιχεία, αφού δεν γνωρίζουμε τις βαθμολογίες, αλλά και αποπροσανατολίζει από τον σκοπό που είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού» τονίζει ο μαθηματικός και αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας σήμερα στην «Ε».
Ο κ. Στρατηγάκης, προτάσσοντας τη διαδικασία του μηχανογραφικού, καλεί τους υποψηφίους «να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους» χωρίς να αναζητούν «το επάγγελμα που θα προσφέρει αποκατάσταση», γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλήσει τώρα για «ασφαλή» επαγγέλματα, «αφού ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ελέω τρόικα έχουμε αναδιάταξη όλης της οικονομικής δραστηριότητας».
Θυμίζει μάλιστα το παράδειγμα των Παιδαγωγικών Τμημάτων όπου για τους τελευταίους εισακτέους «το όνειρο έσβησε» προτού πάρουν το πτυχίο, όταν μέχρι «χθες» οι βάσεις ήταν δυσθεώρητες.
Ο κ. Στρατηγάκης, που μιλά μεθαύριο Παρασκευή στη Λάρισα σε εκδήλωση των «Ενωμένων Φροντιστηρίων», επικρίνει τέλος το σχέδιο «Αθηνά» σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια έχει σκοπό τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και δεν έχει σκοπό τον επανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
 Η συζήτησή μας με τον κ. Στρατηγάκη έχει ως εξής:
*Κύριε Στρατηγάκη να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από το γεγονός ότι φέτος, πρώτα ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές και μετά ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων. Τελικά κάθε χρόνο, καταγράφονται πρωτοτυπίες…
«Οι πρωτοτυπίες οφείλονται στις αλλαγές που κάθε χρόνο επιφέρουν στο εξεταστικό σύστημα και τελικά όλο και περισσότερο αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του. Φέτος η καθυστέρηση οφείλεται και στο σχέδιο Αθηνά, που άλλαξε πολλές φορές μέχρι να οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα το μηχανογραφικό να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας».
*Σήμερα ωστόσο γνωρίζουμε τον αριθμό των εισακτέων και την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες. Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για τη διακύμανση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο;
«Στο 2ο και το 4ο πεδίο αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων και στα άλλα πεδία μικρότερη. Οι χαμηλές βάσεις των 6.500 μορίων δεν θα υπάρχουν αφού έχουμε μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά περίπου 7.000 θέσεις. Περισσότερα δεν πρέπει να πούμε για τις βάσεις γιατί οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται χωρίς στοιχεία, αφού δεν γνωρίζουμε τις βαθμολογίες, αλλά και αποπροσανατολίζει από τον σκοπό που είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού».
*Τι θα συμβουλεύατε στους υποψηφίους ως προς τη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών;
«Να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους και να μην αναζητούν το επάγγελμα που θα προσφέρει «αποκατάσταση», γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλήσει τώρα για τα «ασφαλή» επαγγέλματα, αφού ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα η Ελλάδα, όπου ελέω τρόικα έχουμε αναδιάταξη όλης της οικονομικής δραστηριότητας. Θυμηθείτε τα παιδιά που το 2009 συνωστίζονταν στα παιδαγωγικά για να εξασφαλίσουν τον σίγουρο διορισμό. Πριν πάρουν το πτυχίο τους το όνειρο έσβησε».
*Οι υποψήφιοι με δεδομένη την οικονομική κρίση «βομβαρδίζονται» από διλήμματα για τον αντίκτυπο των πτυχίων στην αγορά για την ανεργία των νέων στη χώρα μας κλπ. Φέτος όμως για πρώτη φορά στη Λάρισα περισσότεροι από 150 απόφοιτοι λυκείου δεν συμμετείχαν στις πανελλαδικές ενώ ενισχύεται ο προβληματισμός, αν έχουν νόημα οι σπουδές…
«Οι σπουδές έχουν νόημα γιατί προσφέρουν επαγγελματική ευελιξία, καθώς ο κόσμος αλλάζει και νέα επαγγέλματα δημιουργούνται, ενώ άλλα σβήνουν. Ο αμόρφωτος άνθρωπος δεν έχει δυνατότητα επανεκπαίδευσης. Έρευνες δείχνουν ότι παγκοσμίως το 2030 θα υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης και αντίστοιχα έλλειμμα εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Οι σπουδές είναι λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητες».
*Νέα δεδομένα δημιουργεί από φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το σχέδιο «Αθηνά». Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας με την τελική του μορφή, «συμμαζεύει» Τμήματα και γνωστικά αντικείμενα ή αποτελεί πρόσχημα για έναν εκπαιδευτικό «Καλλικράτη»;
«Είναι σαφές ότι η προσπάθεια έχει σκοπό τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και δεν έχει σκοπό τον επανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ατελείωτο παζάρεμα με τα πανεπιστήμια που έκλειναν και άνοιγαν, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών αποτελεί μία σύντομη απόδειξη. Η σημαντικότερη μεταβολή είναι η δραστική συρρίκνωση των ΤΕΙ, με το κλείσιμο διά της συγχωνεύσεως περισσότερων των 60 τμημάτων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass