ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μπανάνες για τα σχολεία της Λάρισας

* Ζητείται η συγκατάθεση των γονέων των μαθητών * Αλλά και αντιδράσεις για τις «δράσεις» πολυεθνικών

Δημοσίευση: 25 Νοε 2015 1:27

Μπανάνες έχει προγραμματίσει να προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας, σε μαθητές δημοτικών σχολείων και του νομού Λάρισας, τον ερχόμενο Ιανουάριο, στο πλαίσιο δράσης που εντάσσεται σε μάθημα διατροφής, στην «Ευέλικτη ζώνη».

Μπορεί να μην βρήκε χρήματα το υπουργείο, για να συμπληρώσει κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία, μπορεί να περιέκοψε κονδύλια για τις λειτουργικές τους ανάγκες τους και μπορεί να μην έχει ανταποκριθεί ακόμη στη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία) σε σχολεία, αλλά τα φρούτα θα τα στείλει και μάλιστα ζητά και τη συγκατάθεση των γονιών των μαθητών.

«Πρόγραμμα ενεργειών σωστής εκπαίδευσης υγιεινής διατροφής στα δημοτικά σχολεία της χώρας –Διανομή φρούτων στους μαθητές», τιτλοφορεί τη δράση, η οποία βέβαια υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, στα σχολεία, με σκοπό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο: «…την ενημέρωση των μαθητών για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και κατ’ επέκταση την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής».

Έχει επιλεγεί βέβαια η εταιρία που θα προμηθεύσει τις μπανάνες, την οποία και εκθειάζει το υπουργείο, στην ανακοίνωση που έστειλε στα σχολεία τονίζοντας: «Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους Έλληνες καταναλωτές, προτίθεται να υλοποιήσει για πέμπτη συνεχή χρονιά κατά το σχολικό έτος 2015-2016, ένα πρόγραμμα διατροφής στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα. Μέσω του προγράμματος θα γίνεται παράλληλα, δωρεάν διανομή φρούτων (μπανάνα) στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Επισημαίνεσαι ότι τα φρούτα που θα διανεμηθούν στους μαθητές, δεν πρέπει να φέρουν σε κανένα σημείο τους το εμπορικό σήμα της εν λόγω εταιρίας.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι, η ανωτέρω εταιρία, ευαισθητοποιημένη από τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προτίθεται να προβεί στην αποστολή φρούτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών».

ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Για τη διανομή τους όμως στους μαθητές, ζητά την έγγραφη συγκατάθεση των γονιών τους, καθώς «η κατανάλωση μπανάνας

αντενδείκνυται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων έχουν επωμισθεί το ρόλο να διανείμουν και να συγκεντρώσουν αντίστοιχα τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονιών, ζητώντας τη συγκατάθεσή τους για την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου από τα παιδιά τους.

Αν και το υπουργείο φαίνεται να κάνει προσπάθειες να στρέψει την

ελληνική οικογένεια στην υγιεινή διατροφή, παρ’ όλα αυτά πέρυσι βρήκε τις αντιδράσεις γονέων, μαθητών δημοτικών σχολείων του Αγρινίου, που σε επιστολή τους επισήμαναν μεταξύ άλλων πως: «Κι αν κάποιος πει «δε χάλασε κι ο κόσμος αν φάνε τα παιδιά μια μπανάνα», του θυμίζουμε τις σταφίδες σε παλαιότερο αντίστοιχο πρόγραμμα όπου όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων (πέρα απ΄ όλα τα άλλα) ήταν ψεκασμένες ή ποτισμένες με διάφορα δηλητήρια.

Η τυφλή συμμετοχή των σχολείων στις επιταγές των εταιρειών μέσω του Υπουργείου, σε καμία περίπτωση δεν κάνει το δάσκαλο και το σχολείο καλύτερο και δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο στην επιχειρούμενη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.

Ας μην παρασύρονται οι διευθυντές των σχολείων από τις βαρύγδουπες λέξεις των εγγράφων του Υπουργείου όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς» κ.λπ.

Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο διαφήμισης και κολυμπήθρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Να δίνουν δηλαδή ένα ψίχουλο για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη φοροαπαλλαγή. Είναι φανερό ότι την πολυεθνική DOLE, όπως και όλες τις πολυεθνικές, δεν τις «έπιασε ο πόνος» για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Φροντίζουν να παρεμβαίνουν στα σχολεία,

ώστε να κατευθύνουν τη συνείδηση των μελλοντικών καταναλωτών και εργαζομένων, δηλ. των παιδιών μας».

Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη την «ευαισθησία» και την «φιλανθρωπία» των εταιρειών…».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass