ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εναλλακτικά ενεργειακά συστήματα σε σχολεία

* Παρεμβάσεις στο 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Λάρισας

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:18

Φιλικότερα στο περιβάλλον, έγιναν τα κτίρια του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Λάρισας, κατακτώντας υψηλότερη ενεργειακή κατηγορία, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ανεμιστήρων οροφής

ενεργειακών φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Ειδικότερα ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε σε καθοριστικές και καινοτόμες παρεμβάσεις, που είχαν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, όπως τον περιορισμό των ενεργειακών απαιτήσεων για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης, καθώς και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» μετά από πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. με εθνικούς πόρους και από το Ταμείο Συνοχής, προϋπολογισμού 342.816,25 ευρώ και υπό την επίβλεψη της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων.

Για τις παρεμβάσεις που έγιναν στα σχολεία, ενημερώθηκαν πρόσφατα μαθητές και γονείς, από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του 2ου λυκείου, κατά την οποία μίλησαν ο κ. Γιαλαμάς Χριστόφορος διευθυντής του 2ου Λυκείου, η κ. Ευαγγελία Γιοβρή, αρχιτέκτων μηχανικός, διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, η κ. Ιωαννίδου Κατερίνα, αρχιτέκτων μηχανικός και η κ. Τσόλια Χρυσάνθη, μηχανολόγος μηχανικός, επιβλέπουσες του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και ο κ. Χαλιαμπάλιας Ρίζος, καθηγητής πληροφορικής του 2ου Λυκείου.

Αναλυτικότερα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι: «Μετά τις εργασίες, τα κτίρια από την Ε’ ενεργειακή κατηγορία στην οποία είχαν αρχικά καταταχθεί, βρίσκονται τώρα στην Γ’ ενεργειακή κατηγορία. Αυτό σημαίνει μείωση των ετήσιων καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων και παράλληλα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους.

Πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Εγκατάσταση δύο νέων λεβητών φυσικού αερίου. Αντικατάσταση των δύο υπαρχόντων καμινάδων με δύο νέες καπνοδόχους ανοξείδωτες με διπλή μόνωση. Εγκατάσταση δύο θερμοδοχείων διαστρωματικής αποθήκευσης, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενές θερμικής αδράνειας των συστημάτων. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 8,05 kWp διασυνδεμένου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Εγκατάσταση συστήματος εποπτείας διασυνδεδεμένου με τα φωτοβολταϊκά, τους ηλιακούς συλλέκτες και τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου. Εφοδιασμός του συστήματος με θερμομετρητές για την καταμέτρηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας. Εγκατάσταση δύο ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης και πίνακα αυτονομίας. Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής.

Εγκατάσταση ενεργειακών φωτιστικών σωμάτων– προβολέων τεχνολογίας LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης για το φωτισμό του αύλειου χώρου και τοποθέτηση νέων θερμομονωτικών κουφωμάτων».

Να σημειωθεί ότι η αρχική ενεργειακή μελέτη έγινε από την «ΔΙΟΨΙΣ Ε.Π.Ε.», η τεχνική μελέτη από τους «Θεσσαλία» – Δήμητρα Σκυλοδήμου αρχιτέκτονα μηχανικό και Χρήστο Θεο, μηχανολόγο μηχανικό. Το έργο εκτελέστηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό από την «Εργοθεσσαλική» Ο.Ε. (Γ. Δαλακούρας – Γ. Παυλίδης Ο. Ε.).

Το κτιριακό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου αποτελείται από δύο διώροφα κτίρια (ισόγειο και δύο όροφοι) με στέγη και βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 189, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λάρισα. Κατασκευάσθηκε το 1984 και λειτούργει από το ακαδημαϊκό έτος 1985-86.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass