Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Λουκέτο στα επτά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της Λάρισας

* Θα λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016, οπότε θα απολυθούν 14 εργαζόμενοι και πάνω από τριακόσιοι εκπαιδευτές

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:21
«Υπερβολικά κοστοβόρα» κρίθηκαν τα ΚΔΒΜ της χώρας, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «Υπερβολικά κοστοβόρα» κρίθηκαν τα ΚΔΒΜ της χώρας, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Λουκέτο στα επτά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης του νομού Λάρισας, βάζει η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, όπως και στα περισσότερα της χώρας, διαγράφοντάς τα από το χάρτη της εκπαίδευσης.

Μετά από μια δεκαετία λειτουργίας του θεσμού, στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων, σήμερα, λόγω καθυστέρησης στον σχεδιασμό της χρηματοδότησής τους, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, όπου στηρίζουν χρόνια τη λειτουργία τους, κλείνουν. Στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη λήξη της προηγούμενης χρηματοδότησης των τμημάτων τους, θα πάψουν να λειτουργούν χωρίς να προβλέπεται αν και πότε θα ξανανοίξουν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κ. Γιάννης Κακουλίδης δήλωσε στην «Ε»: «Σε επικοινωνία μας με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αναφέρθηκε πως τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, θα κλείσουν τον Φεβρουάριο του 2016 και θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2016, για να γίνει επανασχεδιασμός της λειτουργίας τους, καθώς κρίθηκαν κοστοβόρα.

Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει κανένας σχεδιασμός για την επαναλειτουργία τους και αν συνυπολογίσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες, που απαιτούνται για να γίνει, με στόχο την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων και στοιχείων, για ένταξή τους και χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε συμπεραίνουμε ότι ούτε τον Σεπτέμβριο, θα ανοίξουν τις πύλες τους.

Να σημειωθεί ότι από αυτό το καθεστώς, εξαιρούνται τα ΚΔΒΜ

της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νότιου Αιγαίου, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και θα ολοκληρώσουν κανονικά τη διδακτική χρονιά τους μέχρι τον Ιούνιο 2016».

Ο κ. Κακουλίδης, επεσήμανε ότι ήδη η Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, ενώ παράλληλα στελέχη των Κέντρων, προχωρούν σε επαφές με τους δημάρχους των πόλεων όπου αυτά λειτουργούν, ζητώντας τους να στηρίξουν την επαναλειτουργία τους.

Να σημειωθεί ότι στον νομό Λάρισας λειτουργούν επτά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), στους αντίστοιχους Δήμους Λάρισας, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Ελασσόνας και Φαρσάλων, όπου εργάζονται συνολικά 14 μόνιμα απασχολούμενα στελέχη και πάνω από 300 ωρομίσθιοι εκπαιδευτές στα τμήματά τους.

Αναλυτικά για την προσφορά και τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), αλλά και τη σημερινή κατάσταση αμφίβολης συνέχισης του έργου τους, ο κ. Κακουλίδης αναφέρει: «Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των δήμων και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καταρχήν με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.ά.).

Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες (250.000 εκπαιδευόμενοι μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους.

Σημαντική είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα. Ακόμη η καθυστέρηση στον σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους. Να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση των προγραμμάτων του «Οδυσσέα» και των «Σχολών Γονέων» στα Κ.Δ.Β.Μ., τα τελευταία αποτελούν πλέον το μοναδικό δημόσιο φορέα μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους, ως στελέχη των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, που αυτή την περίοδο στον ελλαδικό χώρο υλοποιούν και στηρίζουν τη δημόσια και δωρεάν

Εκπαίδευση Ενηλίκων, ζητούμε:

Παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας, καταρχήν μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους και τη διατήρηση του πίνακα των εκπαιδευτών, για τη δημιουργία νέων τμημάτων μάθησης.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, το οποίο να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ποσοτική ανάπτυξη και ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την επαρκή χρηματοδότηση.

Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η έναρξη της νέας φάσης του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μπορείτε και εσείς να υποστηρίξετε τα παραπάνω αιτήματα, συμμετέχοντας στη συλλογή υπογραφών στο

https://www.change.org/p/%CF%85%CF%80%CE...m=copylink

Θέλουμε ή δεν θέλουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass