Ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠ ΧΑΜΟΝΤ

Πρόοδο στο Κυπριακό βλέπει και η Βρετανία

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2016 0:18

 

ΑΘΗΝΑ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε χθες από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ότι συντελείται σημαντική πρόοδος για το Κυπριακό.

«Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Κύπρο τους τελευταίους μήνες και έχω συναντηθεί με μέλη και από τις δύο κοινότητες. Είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε κοντά σε σημαντική πρόοδο για την επίλυση αυτής της διαμάχης» είπε ο Χάμοντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, τόνισε ότι «η Βρετανία δεν έχει ίδιον συμφέρον για τη διατήρηση του συστήματος αυτού ή οποιουδήποτε συστήματος για το μέλλον».

«Είμαστε εντελώς στη διάθεση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συμφωνούν σε αυτό. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι μία βιώσιμη λύση στην Κύπρο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό» ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Βρετανία, ως μία εκ των πέντε εγγυητριών δυνάμεων, έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων που υποστηρίζουν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αν εξασφαλιστεί ότι θα βρεθεί λύση φέτος για την Κύπρο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Κοτζιά βρέθηκε, εκτός από το Κυπριακό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η συριακή κρίση και το προσφυγικό, τα Βαλκάνια, και η θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως ιδιαίτερα δημιουργική χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς την επίσκεψη και τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι «είναι μία αφετηρία για την εμβάθυνση των σχέσεων και της φιλίας των δύο χωρών».

«Για εμάς η παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ΕΕ συνολικά. Έχουμε κατανόηση στα αιτήματα της Βρετανίας, πιστεύουμε στη συνοχή της ΕΕ και θα εργαστούμε -και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία επωφελής συμφωνία και για τη Βρετανία και για την ΕΕ».

«Συμφωνήσαμε ότι έχουμε ανάγκη οράματος για την Ευρώπη που δεν μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα εργαλεία διπλωματίας», εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Βρετανίας είναι θετικές, καθώς θέτουν εκ νέου τα ερωτήματα ποιο θα είναι το μέλλον της ΕΕ, πώς αυτή θα είναι χρήσιμη για τους πολίτες της και ποιος θα είναι ο παγκόσμιος ρόλος της τον 21ο αιώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass