ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

Στέλνουν στρατό στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

Ν. Κοτζιάς: Δεν έχει δοθεί ακόμα η αναγκαία βοήθεια

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 19:56

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό με αφορμή το προσφυγικό και η ΕΕ εξετάζει να πάρει σκληρά μέτρα για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία δραστική λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών και ΕΕ, όσο και στο Βερολίνο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Τούρκοι, αλλά και παράγοντες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας, ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά», όπως αναφέρεται, τα σύνορα της ΕΕ.

Η Σλοβενία μάλιστα προωθεί αυτό το σχέδιο και η ίδια έθεσε την πρότασή της προς συζήτηση τον προηγούμενο μήνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει αμφισβητηθεί έντονα, παρόλο αυτά προβλέπει την εναντίωση μελών της ΕΕ κατά της Ελλάδας. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εν μέρει, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

 «Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ.

«Διότι» πρόσθεσε «δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κοτζιάς είπε μετά τη συζήτηση που διεξήχθη για την προσφυγική κρίση «ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» .

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης Gymnich, η συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών είχε ως επίκεντρο το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass