ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ «ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΜΕ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί. Μαζί εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα»

* Τι είπαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2016 8:03

ΑΘΗΝΑ

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Η διαδικασία εξελίσσεται σε σημαντική στιγμή σκέψης, προβληματισμού και αποφασιστικότητας και το Συνέδριό μας είναι συνέδριο δικαίωσης και ευθύνης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων δεν ήταν τυχαία, αλλά καρπός πολύχρονων αγώνων και ταυτόχρονα τολμηρών επιλογών.

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του εγχειρήματος για την αριστερά του 21ου αιώνα πέρα από την δογματική παράδοση και την σοσιαλδημοκρατία, είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος που δεν έχει κριθεί, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κερδίσουμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Δραγασάκης συμπυκνώνοντας τις προσυνεδριακές τοποθετήσεις και τις ομιλίες των συνέδρων, είπε ότι αυτό που συζητάμε είναι η ιδέα ενός νέου ξεκινήματος, ενός σχεδίου για ένα νέο ποιοτικό άλμα προς τα μπρος και για το οποίο η πρώτη ύλη υπάρχει.

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά διαμορφώνεται με τέτοια σαφήνεια πλαίσιο κοινών διαπιστώσεων και στόχων που επιτρέπουν την συγκρότηση σχεδίου τόσο για το κόμμα όσο και την κυβέρνηση στο οποίο θα ενσωματώνονται μαθήματα από την εμπειρία αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί όχι μια αριστερά που είναι αλάθητη αλλά μια αριστερά που μαθαίνει.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό θα εξειδικεύει τους στόχους για την τετραετία και πέρα από αυτή, αλλά και θα θωρακίζει την χώρα από πιέσεις "ανεξάρτητα από την θέλησή μας".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τις ανάγκες μιας αριστεράς που θέλει να είναι κινηματική και ταυτόχρονα θα έχει την ικανότητα να ασκεί την εξουσία και τόνισε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας και την αριστεροσύνη μας στους δεσμούς μας με την κοινωνία, καθώς και στο έδαφος της διακυβέρνησης, διοίκησης μάνατζμεντ, αποτελεσματικότητας και σύνδεσης της τελευταίας με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως υπάρχει δεξιά και αριστερή πολιτική, αντίστοιχα υπάρχει δεξιός και αριστερός τρόπος διακυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε σε επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κάθε τι που προσβάλλει την ηθική και αξιακή υπόσταση της αριστεράς, τόνισε ότι για εμάς η άσκηση εξουσίας δεν είναι ούτε επάγγελμα, ούτε προνόμιο, αλλά ευθύνη και κατέληξε λέγοντας ότι το Συνέδριο αυτό δείχνει και είναι απόδειξη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.

Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Αναφερόμενος στην πυκνή, σχεδόν διετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτη, ανέφερε ότι «φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις, φλερτάραμε με την τυφλή σύγκρουση», για να τονίσει πως όμως είναι «βαθιά πεισμένος ότι την κρίσιμη στιγμή κάναμε τη σωστή επιλογή, που αντιστοιχεί σε μια Αριστερά που δεν δραπέτευσε, που εννοεί να μάχεται, να ξέρει πότε κάνει συμβιβασμούς, αλλά να μην χάνει τον ορίζοντα του κοινωνικού μετασχηματισμού και της υπέρβασης».

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι όσα είπαμε στον λαό τον Σεπτέμβριο».

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση αμυντικά, και να μη θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% (της ΔΕΗ) από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν μέσα σ' αυτά που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο». Συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε εργαλεία για το δικό μας πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αυτές οι μάχες δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι μάχες βαθιά πολιτικές».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε λέγοντας ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πορευόμαστε ανάμεσα σε αντιφάσεις, γιατί ακόμα και αυτό που επιζητούμε και σωστά το έχουμε βάλει ως προμετωπίδα στην πολιτική μας - που είναι το θέμα του χρέους - βλέπετε πώς τελικά αυτή η συζήτηση γίνεται με έναν αντιφατικό και επικίνδυνο τρόπο. Γιατί αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα «πού βαδίζουμε», θα πρέπει να απαντηθεί». Ανέφερε επίσης, ότι κανείς με βεβαιότητα σήμερα - και αυτό πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό γιατί εκτιμά την ειλικρίνεια - δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. «Ένα πρόγραμμα», όπως συνέχισε, «που εμείς πρώτοι είχαμε πει ότι δεν είναι μόνο ένα αντικειμενικό πρόγραμμα λιτότητας, είναι ταυτόχρονα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία το καθεστώς του μνημονίου».

«Σύντροφε Γιάννη Δραγασάκη, νομίζω ότι εσύ είχες χρησιμοποιήσει αυτή την πολύ εύστοχη παρατήρηση», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε φορείς μια αντίληψης ακραίας νεοφιλελεύθερης, η οποία θέλει να κάνει την υγεία και την παιδεία εμπόρευμα, να διαλύσει τη χωροταξία». Σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μην το ομολογούμε, ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να κυβερνά μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Και ενώ συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επώδυνους συμβιβασμούς, δεν θα πρέπει ούτε μια στιγμή να λέμε ότι εμείς το υιοθετούμε το πρόγραμμα».

O ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλέρτ.

«Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Οτι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς που υπάρχει και εξήγησε με χιούμορ: «Έχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε «Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες και σημείωσε: «Πρέπει να συζητάμε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, πρέπει να ανοίξουμε κάθε χαραμάδα, πρέπει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όταν διαπραγματεύεσαι, όταν κάνεις συζητήσεις πρέπει να έχεις σίγουρα τις δικές σου ιδέες και τις δικές σου απόψεις. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Δεν έχουμε εγγυήσεις γιατί δεν έχουμε βρει το κατάλληλο κόμμα. Ακούω και συζητάμε παντού ότι υπάρχουν φαινόμενα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που δεν μας αρέσουν. Χωρίς ένα μαζικό κόμμα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε πελατειακά συστήματα, στα ρουσφέτια. Είναι η δουλειά του κόμματος να μας προστατέψει».

Απάντησε σε όσους λένε ότι ήταν λάθος η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν θα έπρεπε να ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, και παρατήρησε: «Λένε πολλοί ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Βαρουφάκης, δεν πήγαμε καλά. Εγώ θα έλεγα και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν, ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, θα ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά. Αλλά εμείς δουλεύουμε για μην αποτύχει αυτή η Αριστερά.

Ως προς τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς είπε ότι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός και σημείωσε: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων από τη διαπραγμάτευση και είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν είχαμε υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε την εθνική σύνταξη αν δεν ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός Εργασίας. Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε έναν προοδευτικό φόρο εισοδήματος αν δεν ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας ότι θα είχαμε τους στόχους του νόμου Κατσέλη. Ξέρετε τι μας έλεγαν οι θεσμοί για το νόμο Κατσέλη; Να σώσουμε τα σπίτια 50.000 και με εισόδημα μόνο 8.000 και το ανεβάσαμε αυτό σε 30.000 και 200.000. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Και τώρα να είστε σίγουροι και σε αυτά που έχουμε να διαπραγματευθούμε. Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε. Μπορεί το Μνημόνιο να είναι δικό μας αλλά το σύνθημα μας πρέπει να είναι κάθε εμπόδιο για καλό. Μας επέβαλαν το Ταμείο. Έχουμε τις ιδέες να νοικοκυρέψουμε την περιουσία του δημοσίου. Έχουμε τις ιδέες να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Να μην λέμε πάντα ότι μας φταίνε οι άλλοι. Να συζητήσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια στρατηγική και για το νερό και για την ηλεκτρική ενέργεια».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήρε τη στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών και τόνισε: «Είμαι περήφανος που περάσαμε τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος που περάσαμε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων, είμαι περήφανος ότι ο Νίκος ο Φίλης έκανε την κόντρα με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος πόσοι λίγοι τον υποστήριξαν στη διανόηση, πόσοι λίγοι αριστεροί άνθρωποι βγήκαν να πουν».

Παράλληλα απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είπε: «Θέλω να πω στον Αρχιεπίσκοπο, ότι στην Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους λέει ότι οι τρεις αξίες της Εκκλησίας είναι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα, αλλά πάνω από όλα λέει είναι η αγάπη. Γιατί χωρίς την αγάπη, που εμείς τη λέμε αλληλεγγύη, όλα τα άλλα είναι ιδιοτέλεια. Κι εγώ αγάπη στα βιβλία των θρησκευτικών δεν βλέπω. Δεν βλέπω ότι μαθαίνουν τα παιδιά μας πώς ζουν οι άλλοι, πώς είναι, πώς σκέφτονται και να έχουμε αυτή την αλληλεγγύη και την αγάπη".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass