ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΘΙΖΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Μια «επικίνδυνη» διασκέδαση

* Διαδικτυακό ή επιτραπέζιο, προκαλεί συγκινήσεις αλλά και δράματα

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 12:05

Παιχνίδι; Διασκέδαση; Εθισμός μήπως;

Για τον 17χρονο Σταύρο «είναι ό,τι καλύτερο και ιδανικό όταν είσαι με παρέα και δεν θέλεις να βγεις έξω. Αρκεί όμως να είσαι λάτρης του συγκεκριμένου παιχνιδιού».

Επισήμως απαγορευμένο εδώ και δεκαετίες στα τραπέζια των καφενείων και των λεσχών, διαδεδομένο όμως στη νεολαία λόγω διαδικτύου, το πόκερ, συγκεντρώνει πολλούς «φαν» της νέας γενιάς αλλά και ακόμη περισσότερους επικριτές του. Μια δόση εξαγνισμού πήρε μέσω των παγκόσμιων «poker tours» και άλλων σχετικών «events», που μάλιστα έχουν και τη μορφή τηλεοπτικών σόου. Ωστόσο για τον πολύ κόσμο παραμένει ακόμη ένα παιχνίδι τζόγου και όχι ένα …σκάκι με τραπουλόχαρτα.

Άλλωστε, στο τέλος κάθε παρτίδας χρήματα (συνήθως) χάνονται ή (πιο σπάνια) κερδίζονται.

Πολλοί λοιπόν οι νέοι που έχουν εθιστεί με το πόκερ. Ένας άσος που δεν ήρθε ή το πέμπτο φύλλο του ιδίου χρώματος που έδωσε μια παρτίδα, είναι αρκετά για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη και να προσελκύσουν νέους που αναζητούν την «περιπέτεια» χωρίς να ιδρώσουν ή απλά το εύκολο κέρδος. Το παιχνίδι βέβαια γίνεται πιο άγριο όταν στο τραπέζι αρχίζουν να στοιχηματίζονται χρηματικά ποσά. Ο Πέτρος, μαθητής της Γ’ Λυκείου υποστηρίζει: «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα τυχερά παιχνίδια ή τα χαρτιά. Κάθισα όμως ένα βράδυ μαζί με τους φίλους μου και ήθελα να μάθω πώς παίζεται έτσι από περιέργεια. Η αλήθεια είναι ότι μου τράβηξε το ενδιαφέρον αμέσως. Όμως ποτέ δεν έχω επιχειρήσει να παίξω μεγάλα χρηματικά ποσά».

Αντιθέτως, ο Χρήστος, πρωτοετής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας υποστηρίζει πως «όταν είμαστε στο τραπέζι με τις ώρες και συμμετέχουν έμπειρα άτομα, τα χρηματικά ποσά που στοιχηματίζονται είναι μεγάλα. Εξαρτάται βέβαια και με τα κέφια, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Με μεγάλα χρηματικά ποσά το παιχνίδι αποκτά μεγαλύτερο ρίσκο, άρα και ενδιαφέρον».

Φυσικά, είναι πολλές οι φορές, που όσοι συμμετέχουν σε μια παρτίδα πόκερ, μετά από λίγες ώρες έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματά τους. Για έναν φοιτητή ειδικά αυτό δημιουργεί πρόβλημα, αφού τα χρήματά του, είναι περιορισμένα και μετρημένα ώστε να περάσει με πρόγραμμα και οργάνωση την εβδομάδα του.

Ο Γιώργος πρωτοετής της Ιατρικής αντιτείνει: « Έχω χάσει πολλές φορές. Και λίγα αλλά και πολλά χρήματα. Είναι τζόγος και δύσκολα μπορείς να το ελέγξεις. Παίζω για τη διασκέδαση αλλά και για να κερδίσω. Και φυσικά σκοπός είναι να κερδίζω πάντα περισσότερα. Έχω χάσει πολλές φορές, έχω μείνει χωρίς χρήματα ή με λίγα χρήματα και έχω αναγκαστεί δανειστώ από φίλους».

«Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει, λέει μια παροιμία» προσθέτει ο συνομήλικός του Κυριάκος και εξηγεί: «Μπορώ να το ελέγξω πιο εύκολα. Δεν στοιχηματίζω ποτέ πολλά. Την πάτησα αρκετές φορές και έμεινα με λίγα χρήματα στην τσέπη περιμένοντας να μου στείλει ο πατέρας μου. Οπότε όταν μαζευόμαστε, προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες, αν και είναι δύσκολο».

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

Υπάρχουν όμως και οι νέοι οι οποίοι, αντιστέκονται και προτιμούν να περνάνε την ώρα τους , χωρίς να τζογάρουν και να χάνουν χρήματα. «Ποτέ δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Βασικά ποτέ δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον κανένα τυχερό παιχνίδι» δηλώνει περήφανα ο Κώστας μαθητής Γ’ Λυκείου. «Προτιμώ να βγω για μια μπύρα, να βγω να διασκεδάσω. Δεν χλευάζω τους λάτρεις του πόκερ προς θεού, δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Αλλά ποτέ δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον ένα τέτοιο είδος διασκέδασης».

«Για να πω την αλήθεια έχω παίξει δυο φορές» συμπληρώνει ο Μανώλης μαθητής Β’ Λυκείου. Μπορώ να πω, ευτυχώς δεν μου άρεσε γιατί είμαι αρκετά επιρρεπής σε ό,τι μου αρέσει και δεν έχω έλεγχο. Οπότε θα έχανα πολλά λεφτά και θα αφιέρωνα πολλές ώρες στο πόκερ».

Αυτό που παραμένει αγκάθι, για αυτή τη συνήθεια των νέων, είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να τιθασεύσουν το πάθος τους και να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το πόκερ. «Σίγουρα δύσκολα κόβονται οι συνήθειες» ομολογεί ο Δημήτρης. «Ή το κόβεις ή παίζεις για την πλάκα σου πλέον. Αυτές οι λύσεις υπάρχουν. Μπορείς να παίζεις αλλά δεν είναι απαραίτητο να τζογάρεις. Βέβαια ο τζόγος είναι μικρόβιο και όταν έχεις οικονομικές δυσκολίες το βλέπεις σαν την εύκολη λύση».

«Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη», παίρνει τον λόγο ο Γιώργος. «Το ανησυχητικό είναι πιστεύω όχι τόσο ότι παίζουμε πόκερ αλλά το ότι τζογάρουμε αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά. Θα προσθέσω πάλι, ότι είναι μικρόβιο. Ένα κακό μικρόβιο που μπορεί να καταστρέψει την τσέπη μας».

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Οι νέοι δεν πρέπει, από μικρή ηλικία να γεύονται την πικρή γεύση του τζόγου. Είναι κακό ναρκωτικό που μπορεί να στοιχειώσει και να στιγματίσει τη ζωή τους.

«Σίγουρα, υπάρχουν πιο δημιουργικές ασχολίες από τον τζόγο και το πόκερ» υποστηρίζει ο ανήλικος Πέτρος ο οποίος, πολλές φορές έχει δικαιολογήσει και έχει καλύψει τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδερφό του Αργύρη, στους γονείς τους. «Από το να τζογάρεις συνέχεια και να περιμένεις να ρεφάρεις ενώ ταυτόχρονα χάνεις χρήματα δεν είναι δημιουργικό αλλά καταστροφικό στην τσέπη και στη συνήθεια. Το δύσκολο είναι, ότι πρέπει να δικαιολογήσεις στους γονείς σου, τα χρήματα που χάνεις συνέχεια. Θα πρέπει να υπάρχει μέτρο. Αλλά και άγνοια για το συγκεκριμένο παιχνίδι να υπήρχε ακόμα καλύτερα».

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass