ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, «διορθώνει» ο Ταγιάνι

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 7:10

ΑΘΗΝΑ

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωση του για τα Σκόπια.

Με ανάρτηση του στο Twitter, η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά, ο Ταγιάνι ανασκευάζει την αρχική του δήλωση, έχοντας επισημάνει ότι "το ΕΚ αναγνωρίζει ως ονομασία μόνο το ΠΓΔΜ".

Συγκεκριμένα γράφει: "Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης".

Στο ίδιο πνεύμα είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΕΚ στα Σκόπια.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Η πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο που δείχνει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σε επίσκεψή του στα Σκόπια ως Επίτροπος -τον περασμένο Φεβρουάριο- να αποκαλεί τη χώρα "Μακεδονία" και μάλιστα να θεωρεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Β' ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.

Στο βίντεο ο Ταγιάνι αναφέρει: "Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Η γνωστοποίηση των θέσεων του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του Ant1, προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους των ελλήνων ευρωβουλευτών, που έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν.

"Ο κ. Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

"Αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι", δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ.

"Φανταστείτε η μητέρα του κ. Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε", αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη: "Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε".

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, τόνισε: "Ο Αν. Ταγιάνι υπέπεσε σε θεσμικό κ ιστορικό ατόπημα. Οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οφείλει δημόσια επανόρθωση. Ο Πρόεδρος του ΕΚ οφείλει να τηρεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ κ του ΟΗΕ για την FYROM. Αύριο το πρωί, του αποστέλλω σχετική επιστολή".

Ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ότι η ΠΓΔΜ είναι Μακεδονία και ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος, πρόγονοι τους, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς, τόνισε ότι το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει στείλει γραπτή διαμαρτυρία.

Η Μάλτα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»

ΒΑΛΕΤΑ

Η Μάλτα προχώρησε στη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η χώρα σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Μάλτα, μία εξέλιξη που την χαρακτηρίζει “εξαιρετικής σημασίας”, επειδή η Μάλτα και η Κύπρος ήταν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ με τις οποίες τα Σκόπια δεν είχαν ακόμα διπλωματικές σχέσεις.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων με τη Μάλτα έγινε με τη “συνταγματική ονομασία” της χώρας.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνουν ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το “συνταγματικό όνομά” της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα).

Προσθέτουν ότι η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass