ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σοκ στο Eurogroup: Σκληρές πιέσεις για προληπτικά μέτρα μετά το 2018

* Τσακαλώτος: Δεν είναι ορθό να ζητούν μέτρα όταν βγούμε από το πρόγραμμα

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 8:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup.

Τα μέτρα αυτά, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους - και δια χειλεων του ίδιου του Πρωθυπουργού - έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να «κουνήσουν το δάχτυλο» στην Αθήνα.

Ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι:

1. Είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

2. Απαιτείται συνολική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η «καρδιά» του προβλήματος έγκειται στο κατά πόσο η υπεραπόδοση εσόδων του 2016 έχει δομικά χαρακτηριστικά – αν είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενη ή περιστασιακή.

3. Ζητούν να θεσμοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 σε πεδία τα οποία εξειδίκευσαν: Τα εργασιακά, την φορολογία (ύψος αφορολόγητου) και τις συντάξεις.

4. Απέφυγαν να πουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα

«Τα δύσκολα έχουν μείνει για το τέλος είπε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος πάντως όταν ρωτήθηκε για πόσα χρόνια πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα 3,5% απάντησε διπλωματικά: «Μεσοπρόθεσμα πρέπει να είναι 3,5%».

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ – ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση. Τόνισε, δε, πως ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

«Ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης», καλώντας «τους Ελληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε να κάνει θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι για τα δημοσιονομικά θα ξεπεραστούν.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ανέφερε ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

*Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ο ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε τις πιέσεις αλλά υποστήριξε ότι το ζήτημα θεσμοθέτησης μέτρων μετά το 2018 είναι «εκκρεμές»

Οπως είπε «θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε ανοδική τροχιά. Αφετέρου γιατί δεν είναι ορθό σε μια χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα να της ζητείται να θεσμοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα. «Αυτό υπερβαίνει τα όσα επιτάσσει η δημοκρατική μας κουλτούρα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο της δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσακαλώτος επιμένοντας ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για μια «γρήγορη λύση».

ΜΕ ΣΟΪΜΠΛΕ

Σημειώνεται πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroworkingGroup, Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια, οι δύο Έλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με ανώτερους εκπροσώπους των Θεσμών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της οικονομικής διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συμμετείχαν ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι.

Στη συνάντηση ήταν "παρών" επίσης ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησαν ο Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνάντηση έδωσε το "παρών" και ο Tόμας Βίζερ.

ΔΝΤ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ:

Μη βιώσιμο, ακόμη και με πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Β.Σόιμπλε, δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Εάν η θέση αυτή υιοθετηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου, αποκλείεται η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει.

Ωστόσο, βάσει των παραπάνω πληροφοριών και δεδομένης της εν λόγω θέσης των συντακτών της έκθεσης, το Ταμείο φαίνεται να προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η επιμονή του Ταμείου σε αυτή την τοποθέτηση, και η επιμονή της πλευράς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη δική της θέση, συντηρούν τον πυρήνα της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για παράμετρο που έχει επισημάνει επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση, αποκρούοντας αιτιάσεις περί δικών της "ευθυνών" για κωλυσιεργίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:

«Κόφτης» το 2020 και «εάν χρειαστεί»

ΑΘΗΝΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα προσαρμογής, προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δανειστές, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανταπόκριση του ΣΚΑΪ από τις Βρυξέλλες, αναφέρει πως οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται σε δεύτερη επιστολή του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επιστολή περιλαμβάνει τα εξής:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον "κόφτη" για μετά το 2018.

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass