ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Παραβιάσεις και στον αέρα μετά τη «βόλτα» στα Ίμια

* Ζητούν να αποφυλακιστούν οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2017 8:25

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, στον Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο, στο Γ’ Σώμα Στρατού, παρευρέθη χθες το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατά την διάρκεια της εκεί παρουσίας του ο Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ερωτήθηκε για το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωινό της Κυριακής στην περιοχή των Ιμίων.

«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή'» ενώ σημείωσε παράλληλα: «Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί σοβαρό το περιστατικό: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή».

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Εν τω μεταξύ μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκαν χθες , μια ημέρα μετά την κρουαζιέρα τουρκικής πυραυλακάτου στα Ίμια στην οποία επέβαινε ο Τούρκος επιτελάρχης και ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Μάλιστα, τα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΠΟΖΕΣ

Στο μεταξύ, η πρωτοφανής παραβίαση των ελληνικών υδάτων από τουρκική πυραυλάκατο, στην οποία επέβαιναν τα ηγετικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έρχεται να προκαλέσει νέα διπλωματική κρίση.

Όπως αναφέρει το Έθνος σε ανάλυση, η χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς συμπίπτει με μία σειρά από εξελίξεις και γεγονότα:

Τη συμπλήρωση 21 χρόνων από τα γεγονότα των Ιμίων του 1996, την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, τις αυξανόμενες στρατιωτικές απώλειες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, καθώς και με το δημοψήφισμα για την υπερπροεδρία Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Κι όλα αυτά, με τον τουρκικό στρατό να διανύει παράλληλα κρίση ταυτότητας και εσωτερικών αναδιατάξεων στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως επαναφέροντας το θέμα των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, η Άγκυρα πετυχαίνει μία “αντεπίθεση” στην Αθήνα για τη μη έκδοση των οχτώ, επενδύει σε λογικές εθνικιστικής πλειοδοσίας με στόχευση ψηφοθηρική, αποπροσανατολίζει τους “μέσα” από άλλα σημαντικά προβλήματα (στην τουρκική οικονομία, στο μέτωπο της Συρίας κ.α.), ενώ παράλληλα κάνει και επίδειξη δύναμης (και ενότητας του τουρκικού στρατεύματος).

Όπως γράφει η εφημερίδα το “σόου” της πυραυλακάτου ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ που είναι φιλικά στον πρόεδρο Ερντογάν.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

Παράλληλα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εξετάζεται αυτεπάγγελτα η επικύρωση ή όχι της παράτασης της κράτησης, επί τρίμηνο, των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στη γείτονα χώρα. Οι αξιωματικοί προσήχθησαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, υποστήριξαν ότι δεν ήθελαν να παραμείνουν κρατούμενοι και ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι, έως ότου κριθεί το αίτημα για άσυλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν ενώπιον του δικαστηρίου: «Δεν θεωρούμε ότι ένας αθώος θα πρέπει να παραμένει έστω και μία ημέρα κρατούμενος».

Πάντως, δεν αναμένεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο να εκδώσει σήμερα απόφαση, αλλά θα επιφυλαχθεί να την εκδώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται, ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ παρέτεινε την κράτηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass