ΝΤΡΑΓΚΙ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ QE

Κομισιόν: Εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2017 8:10

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εργάζονται στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ορίζει η συνθήκη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

 «Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων, οι οποίες πρόσφατα επαναβεβαιώθηκαν από το ΔΝΤ. Βάσει της συνθήκης του ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατό, μαζί με το ΔΝΤ, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής των όρων που συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ», ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ.

 Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει τη θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε λέγοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχολιάζει τη στάση οποιασδήποτε κυβέρνησης για τον ρόλο του ΔΝΤ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καθορισμό και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέτει ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, χωρίς να μπορεί να δώσει πρόβλεψη για το πότε οι όροι αυτοί θα έχουν ικανοποιηθεί.

«Μπορεί να είμαστε κοντά σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, εάν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, μπορεί όμως να πάρει και χρόνο» ήταν η απάντησή του, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, μίλησε για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση.

«Έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, είπε ότι «κολλάει σε τρία πράγματα» και διευκρίνισε: Πρώτον να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μακρά χρονική περίοδο. Δεύτερον, στο κλείσιμο του δημοσιονομικού χάσματος και τρίτον σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αγορά εργασίας, η ενέργεια και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι όροι για ένταξη στο QE

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο αφότου η κεντρική τράπεζα κρίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα τη βιωσιμότητας χρέους. Για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν τόσο τα βραχυπρόθεσμα (που είναι σε ισχύ) όσο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελούν υπό διαπραγμάτευση και τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ (in place), ενώ και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Τότε η ΕΚΤ με πλήρη ανεξαρτησία θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αγορά χρέους».

Η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη στήριξη

Στην ίδια ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη θέση του ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να χρήσει νομισματικής τόνωσης.

Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει, επισήμανε.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο Ντράγκι στην ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι.

«Εμείς επομένως συνεχίζουμε να μελετάμε τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ (σ.σ.: του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για να εξακριβώσουμε εάν θα επηρεάσουν ή όχι με διάρκεια τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

ΑΘΗΝΑ

«Η αβεβαιότητα θα τελειώσει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας τη Δευτέρα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με συνεργάτες του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real εξέφρασε αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την χώρα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν ευνοεί κανένα» να έχουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ο κ. Παππάς απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass