Από το «πάρτι» στην Υγεία το 1/4 του δημόσιου χρέους

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 9:49

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γι' αυτό και εκκινούμε τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας, για την περίοδο 1997-2014. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο  συνέντευξης Τύπου που παρουσιάστηκε το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης είπε ότι, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας».

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή η συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, που αφορούν στην περίοδο 1997-2014. Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για το θέμα εξήγησε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι γινόταν πάρτι και οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες. Θα διερευνήσουν τυχόν κακουργηματικές πράξεις ώστε να μην υπάρχει υπόνοια συγκάλυψης αυτής της ασυδοσίας που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής δεν καλύπτει και το διάστημα από το 2014 έως σήμερα ο κ. Ξανθός τόνισε ότι: «Δεν είχαμε σχέση με αυτό το πάρτι και δεν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντα εκπροσωπούσε το καλό τμήμα της Υγείας και δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Έχουμε το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα να ζητήσουμε την απόδοση ευθυνών γιατί οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Και αυτό είναι πολιτική τοποθέτηση».

Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι, δεν πιστεύει πως σταμάτησαν οι ανομίες στην Υγεία μετά το 2014 αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστό απ' όλους ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ουσιαστική προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας και «γι' αυτό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», κατέληξε.

ΠΟΛΑΚΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για το θέμα της εξεταστικής είπε ότι «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το "μαύρο χρήμα" της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας».

«Ήταν ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το... 'μοιράσι' του» είπε.

Αναφερόμενος ο κ. Πολάκης στο ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι «αντί για Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων μετατράπηκε προοδευτικά σε μαγαζί ρουσφετολογικών διορισμών, μοιράσματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα κάποιων "μελετών" που ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο πρακτικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα ...μία διαδικασία μετατροπής του σε μηχανισμό ελέγχου όλων των ΜΜΕ, μεγάλων και μικρών, πανελλαδικά, μέσα από το μοίρασμα διαφημιστικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ΜΜΕ να λιβανίζουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, οτιδήποτε και αν έκαναν, είτε σπαταλούσαν είτε κουτσούρευαν δαπάνες».

Σε ό,τι αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» ανέφερε ότι «θα ελέγξουμε τη διαδικασία στην οποία φαίνεται, από την κατάθεση του κ. Μαρτίνη να εμπλέκονται τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) και πρακτικά λέει ότι οργάνωσαν, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τη διαδικασία εκχώρησης του Ντυνάν στον κ. Βγενόπουλο και την Τράπεζα Πειραιώς και αυτό θα ελεγχθεί».

Και συμπλήρωσε πως «είναι και πολλά άλλα, θα βγουν στη διαδικασία, όπως το εργοστάσιο παραγωγής πλάσματος για το οποίο ξοδέψαμε 18 εκατ. ευρώ συνολικά, από το 1999 ως το 2007 και ποτέ δεν λειτούργησε. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια. Όλα αυτά θα τα ψάξει η Επιτροπή προκειμένου να αποδώσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass