Με 187 «ναι» η Εξεταστική για την Υγεία

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 8:10
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας χθες στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας χθες στη Βουλή.

Δεκτή με 187 «ναι» έναντι 71 «όχι» έγινε η πρόταση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, για την περίοδο 1996 μέχρι σήμερα, απορρίφθηκε με 107 «ναι», 151 «όχι» και 21 «παρών».

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν όμως τέθηκε σε ψηφοφορία και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι ψήφισαν «ναι» και στις δύο προτάσεις. Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε "βέρτιγκο" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι έβαλε όλα τα λεφτά του στην καταστροφή και τώρα που αυτή δεν ήρθε, αισθάνεται αμήχανα.

"Κατανοώ το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αντιπολίτευση και γι αυτό θα είμαι πιο επιεικής με τον κ. Μητσοτάκη", είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προτάσεις για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη είναι σαν του τζογαδόρου που πάει στο καζίνο και χάνει συνεχώς.

Σε ότι αφορά στο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές άμεσα τόνισε πως κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού και για τον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητάει για 4 χρόνια εκλογές κι αυτές δεν θα γίνονται και όταν γίνουν θα τις χάσει. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και όταν γίνουν θα τις χάσετε κιόλας» ανέφερε ο κ.Τσίπρας .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη συμφωνία στην Μάλτα και τόνισε πως πήραμε μια συμφωνία συνολική και ξεκαθάρισαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε να μετρά τις αντιφάσεις της.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι η β' αξιολόγηση αποτελεί το βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται και το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον.

«Βουλιάξατε την οικονομία και αντί να ρίξετε σωσίβιο πάτε να πνίξετε τους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συμφώνησε σε ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά. «Είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε συνθηκολόγηση και εκλογές. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές» τόνισε.

Aναφορικά με το αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ζήτησε να βγουν «όλα στο φως» και η τελευταία διετία και το 1996, όπως είπε.

Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διερωτήθηκε «με ποια λογική ξεκινάτε την εξεταστική από το 1997;». «Δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1996 αν είναι να πιάσουμε όλη την περίοδο Σημίτη;», συνέχισε και απάντησε: «Γιατί τότε ήταν γ.γ. του υπουργείου Υγείας ο υπουργός κ. Κουρουμπλής. Και για να αποφύγετε τον έλεγχο της περιόδου του κόβετε μια χρονιά από την περίοδο Σημίτη».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Όταν ανοίξατε την πόρτα σε διάφορους περιπλανώμενους από το ΠΑΣΟΚ και στα ορφανά του κ. Τσοχατζόπουλου, πήρατε μαζί και τις ευθύνες τους».

* Λαϊκισμό χρέωσε στη Ν.Δ. ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή μετά την ομιλία του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές», τόνισε και πρόσθεσε: «Βλέπω συνεχώς έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράταξής σας».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, το μόνο που έκανε η Ν.Δ. ήταν να βοηθήσει να πάει χειρότερα η οικονομία με το να κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, όταν όλοι στην Ευρώπη παραδέχονταν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στον τσακωμό Γερμανίας – ΔΝΤ.

* Επίθεση στην κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».

«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

ΦΩΦΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στο τομέα της υγείας από το 1982 μέχρι σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Υπογράμμισε ακόμη πως κράτος πρόνοιας δεν υπήρχε πριν το ΠΑΣΟΚ και πως το ΕΣΥ έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση αναφέροντας πως έχει βαθύτατες ευθύνες για τη συμφωνία συνθηκολόγησης που φέρνει.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και απαιτεί να συμπεριληφθεί και η περίοδος των δύο τελευταίων ετών», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτοεξαιρείται. «Άμεμπτοι αλ καρτ δεν υπάρχουν. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την πρότασή μας να διερευνηθεί και η δική σας περίοδος. Η διαφάνεια δεν είναι αλά καρτ και με ημερομηνία λήξης», πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Φώφη Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση, επιμένοντας στην δική της.

Επιπλέον άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελεγχθεί η περίοδος της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, όταν αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 136%.

«Γιατί αρνείστε; Τι δεσμεύσεις έχετε αναλάβει για τη περίοδο 2004-2009;» διερωτήθηκε και υπερασπίστηκε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών το ΕΣΥ που έγινε, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Να διερευνηθούν από την εξεταστική επιτροπή οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας χωρίς χρονικούς περιορισμούς ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής.

Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο συμφερόντων.

«Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο, αλλά κανένας για τον δολοφόνο».

Για το Ερρίκος Ντυνάν, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο.

Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

«Από το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας στήθηκε το κράτος της διαπλοκής», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του. Απαντώντας δε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως «θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες» και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον ελληνικό λαό «μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση».

Τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε Εξεταστική Επιτροπή», είπε ότι πρέπει να ανοίξουν λογαριασμοί γιατρών, ενώ επισήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, των media shop και του "Ερρίκος Ντυνάν".

Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι μετά την προφυλάκιση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Αντρέα Μαρτίνη, «άρχισαν να ανοίγουν στόματα», προσθέτοντας ότι η «πρώτη ερώτηση» για την υπόθεση αυτή διατυπώθηκε πριν το 2000, με έρευνα που είχε ξεκινήσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, με αποτέλεσμα να υποστεί επαγγελματικές διώξεις.

Ο Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος προς το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τί θα απογίνετε όλοι αν υπάρξει πραγματικός έλεγχος, και πάνε αυτά τα στοιχεία στα ΜΜΕ που στηρίζουν άλλα την ΝΔ και άλλα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ανέφερε ότι σπαταλήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην υπόθεση Νοβάρτις και υποστήριξε ότι υπάρχουν βίντεο, τα οποία ο εκπρόσωπος της ΧΑ θα ζητήσει να ελεγχθούν στην Εξεταστική, «ώστε να γίνει γνωστό ποιος μιλούσε με ποιους».

Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Φαίνεται ότι η Βουλή έλυσε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και για αυτό αρχίζει τις Εξεταστικές και να κυνηγάει μάγισσες. Πρέπει αν το θέλετε να ερευνήσουμε αληθινά το θέμα και όχι να κάνουμε απλά ένα πανηγύρι. Στο χέρι μας είναι αυτό, με την προϋπόθεση να είναι σοβαρή η πρόταση» είπε ο κ Λεβέντης τονίζοντας ότι «σίγουρα στο χώρο της υγείας γινόταν πάρτι» και ότι «η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων βοήθησαν στο να ανδρωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα».

ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΡΟΥΜΠΛΗ ΔΕΝΔΙΑ

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για μη τιμολόγηση φαρμάκων επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Δημόσιο και να ευνοηθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Η τιμολόγηση καθυστέρησε λίγο αφού η τρόικα ζήτησε να καταργήσουμε το όριο προστασίας των 12 ευρώ, αλλά έγινε, υπήρξε υπουργική απόφαση. Πού βλέπετε τη σκοπιμότητα; Στις 20 Αυγούστου ελέγχθηκε η υπουργική απόφαση. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κενό, στείλτε το στον εισαγγελέα και να παραιτηθώ από την ασυλία. Αλλά να είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Παράλληλα, απαντώντας στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι εξαιρέθηκε η περίοδος Κουρουμπλή από την έρευνα της Εξεταστικής, σχολίασε πως η αντιπολίτευση αναγνωρίζει σε αυτόν μεγάλη ικανότητα ότι ως γενικός γραμματέας διοικούσε το υπουργείο Υγείας. «Επί της θητείας μου, πάντως, διατάχθηκαν δέκα έλεγχοι. Εσείς μπορείτε να πείτε πότε ελέγξατε και τι;» προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας προκάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει να γίνει έρευνα το 1996, αφού επιθυμεί απαντήσεις για το Σωματείο της Μαρίκας Μητσοτάκη, αλλά και για την περίοδο του 2015- 2017, ώστε να αποδειχθεί ότι έγινε τιμολόγηση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass