ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ «ΠΑΡΤΙ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κατηγορώ με ονοματεπώνυμο…

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 9:13
Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Άδωνης Γεωργιάδης διασταύρωσαν επιχειρήματα και αντάλλαξαν κατηγορίες χθες στη Βουλή Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Άδωνης Γεωργιάδης διασταύρωσαν επιχειρήματα και αντάλλαξαν κατηγορίες χθες στη Βουλή

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση φέρνει εξεταστική για την Υγεία και την φέρνει γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της σαπίλας και διαφθοράς, ούτε μας έχουν στο χέρι, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Το μαύρο χρήμα, είπε ο κ. Πολάκης, ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους και έφερε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν, όπως είπε, με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια.

Από το 1991 ώς το 2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν «μαύρο χρήμα».

Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001 έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «παραπάνω από τα μισά κάθε χρονιάς είναι μαύρο χρήμα και αυτό έγινε επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων».

Αναφέρθηκε στην αποζημίωση των φαρμάκων στην Ελλάδα, αμφισβητώντας ότι τηρείτο η διαδικασία με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, μίλησε για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες Novartis και Roche χρέωναν μοριακό έλεγχο του αίματος το 2006 50 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 8,5 και δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης είπε ότι «μίζα από την Pfizer έπαιρναν 3.000 γιατροί, για να προωθήσουν στατίνες, βηματοδότης στην Ελλάδα είχε μέση τιμή 6.500 και στην Ευρώπη 600 ευρώ».

«Δεν θα λογοδοτήσει κανένας γι’ αυτό, να μην τα ψάξουμε, λήθη στο παρελθόν...» είπε τονίζοντας ότι όλα αυτά «κάποιος τα καθοδηγούσε πολιτικά».

Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε «μαυσωλείο διαφθοράς και offshore κυβερνήσεων», ενώ μίλησε και για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας, αναφέροντας τον κ. Γεωργιάδη.

Το άλλο σκάνδαλο αφορά το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, του οποίου το πέρασμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα οργανώθηκε από «τρεις υπουργούς».

Απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, γιατί στην εξεταστική δεν περιλαμβάνονται και τα δύο τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μοιάζουμε κουμπάρε. Δεν είμαστε το ίδιο. Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς».

Για πρώτη φορά, κατέληξε ο κ. Πολάκης, υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν την έχουν στο χέρι, που δεν μπορούν να την απειλήσουν και θα δοθεί η δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος και «κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι».

Ο ΑΝΔΡ. ΞΑΝΘΟΣ

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, για την «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας, εντάσσεται η συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός και ταυτοχρόνως κάλεσε να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι προς όφελος της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής.

«Κάνουμε αυτή την συζήτηση, επειδή η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι στοιχείο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, που θέλει καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στην δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και κυρίως σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο, το οποίο υπηρετούμε και η προσπάθεια αυτή είναι οργανικό στοιχείο του» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει «ομερτά» και συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος.

Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Για λάσπη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας. Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να αρνηθεί την παραγραφή τυχόν αδικημάτων του, ώστε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει το ίδιο.

«Στη πολιτική μπορεί να έχουμε τεράστιες διαφωνίες, αλλά το να διοργανώνουμε και να ρίχνουμε λάσπη δείχνει το πραγματικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Κάνω δήλωση αμετάκλητη. Παραιτούμαι πάσης διαγραφής αδικημάτων, και αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να κάνετε και εσείς το ίδιο και να πάμε σε Προανακριτική».

Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «τον κατηγόρησε για 23 δήθεν παράνομους διορισμούς στο ΚΕΛΠΝΟ, μπλέκοντας και τη σύζυγο του, ενώ από την έρευνα που ζήτησε ο κ. Πολάκης και έγινε από τη Δικαιοσύνη, δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη».

Προσέθεσε δε, ότι σε αντίθεση με τον ίδιο που δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη από την Δικαιοσύνη, τρεις υπάλληλοι στους οποίους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε εντολή διώκονται για κακουργήματα. «Η αναφορά ότι στο ΚΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος είναι αστεία. Έγιναν σειρά έλεγχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών, το σώμα ελεγκτών. Η διαφορά είναι ότι εσείς με κατηγορείτε για παράνομες προσλήψεις και όχι η Δικαιοσύνη, ενώ εσάς σας διώκει η Δικαιοσύνη», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης αντέκρουσε και τις κατηγορίες που βασίζονται στα όσα κατέθεσε από τις φυλακές ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, τονίζοντας ότι ο ίδιος τον είχε απομακρύνει γιατί έφτασε το νοσοκομείο να χρωστά 200 εκατ. ευρώ.

«Ισχυρίστηκε ο κ. Μαρτίνης στο δικαστήριο ότι δεν είχα δικαίωμα να διορίσω νέα διοίκηση και το δικαστήριο έκρινε ότι είχα δικαίωμα» ανέφερε. Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι κατηγορίες του κ. Μαρτίνη εναντίον τόσο του Νότη Μηταράκη όσο και του Ανδρέα Λυκουρέντζου αλλά και του Κώστα Χατζηδάκη είναι επειδή αρνήθηκαν να τον δουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass