ΠΟΕΔΗΝ:ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γερασμένο και ελλιπές το νοσηλευτικό προσωπικό

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 7:45

ΑΘΗΝΑ

Δυσοίωνα τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για το νοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα.

Με το 35% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές, το γηρασμένο και «λιγοστό» νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υποχρεούται σε εξοντωτικά ωράρια.

Ο μέσος όρος υπηρεσίας του νοσηλευτικού προσωπικού είναι τα 25 χρόνια, αναφέρει η έρευνα ενώ μόλις το 15% , δηλαδή περίπου 4.500 υπάλληλοι, νοσηλευτικής υπηρεσίας διαθέτει πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών με προβλήματα υγείας και τουλάχιστον 200.000 ημέρες είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες κατ' έτος.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πιθανότητες σφάλματος κατά την νοσηλευτική φροντίδα, καθότι η κάθε βάρδια καλύπτεται με 1 νοσηλευτή σε κλινικές των 40 ασθενών».

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι σε κανένα Νοσοκομείο δεν τηρείται η εργατική Νομοθεσία και ότι περίπου 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες δεν έχουν δοθεί.

«Εάν χορηγηθούν τα νόμιμα δικαιώματα στο νοσηλευτικό προσωπικό ως οφείλει η κυβέρνηση έκλεισαν τα Νοσοκομεία», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επισημαίνει δε, ότι εκκρεμούν 5.000 αιτήματα υπαλλήλων νοσηλευτικών υπηρεσιών με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα για απαλλαγή από τις βάρδιες, 4.500 νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας, 7.000 υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά «εάν συνταξιοδοτηθούν τα Νοσοκομεία βάζουν λουκέτο».

Ελλείψεις

Σε 44.819 οργανικές θέσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων υπηρετούν 29.004 και 35% είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Το σύνολο όλων, όσοι υπηρετούν είναι: ΠΕ 819 - ΤΕ 15.366 - ΔΕ 9756 - ΥΕ 3063.

Υπηρετούν επίσης 1.200 υπάλληλοι επικουρικοί και μέσω των προγραμμάτων STAGE, ενώ 1.000 υπάλληλοι απουσιάζουν σε άδειας μητρότητας (τοκετού - λοχείας) ή ανατροφής παιδιού (πατέρες - μητέρες), 1.500 υπάλληλοι που εμφανίζονται ως υπηρετούντες στα Νοσοκομεία είναι αποσπασμένοι σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών και τις ΥΠΕ.

 Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ακόμα ότι 15.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαθέτουν μεταπτυχιακό ή σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια.

«Εργάζονται κυκλικά ωράρια, νύκτα, αργίες, βάρδιες και η αμοιβή τους είναι 100 ευρώ ο μήνας» αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ενταγμένο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παρότι το επάγγελμα είναι χαρακτηρισμένο ως ΒΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass