Θολό τοπίο ενόψει «Eurogroup»

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2017 19:24

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου.

» Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την 'καυτή πατάτα' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλεί τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της μετά την υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων όλων των τελευταίων μέτρων, ορισμένα από τα οποία ήταν, όπως είπε, δύσκολα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των συντάξεων.

«Τώρα εναπόκειται στους εταίρους της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της.

Μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της, τονίζει ο γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πάνω σε αυτή τη βάση η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόιμπλε δεν την απέκλειε διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο αυριανό Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μεταφέροντας παράλληλα την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε για την κατάληξη του αυριανού Eurogroup.

ΤΟ ΔΝΤ

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Το ΔΝΤ, είπε ο Λίπτον, προσέρχεται στη συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. «Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Λίπτον είπε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν η λεγόμενη αρχή της έγκρισης, που θα «μας επέτρεπε να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».

ΝΔ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε την Τετάρτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, λέγοντας ότι από τη χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο «αποδεικνύεται ότι δεν είχε και δεν έχει ούτε στρατηγική, ούτε σχέδιο, αλλά αλλάζει θέσεις».

Κατά τον Βασίλη Κικίλια, «δεν υπάρχει ενημέρωση του ελληνικού λαού για το χρέος. Ο λαός και οι βουλευτές είναι στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει καθαρή θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας αυτοεγκλωβίστηκε στο θέμα του χρέους, καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση και φόρτωσε όλον τον ελληνικό λαό με νέα μέτρα λιτότητας. Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έχει συνέπεια να είμαστε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης».

Για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας θα πάρει ό,τι του δώσουν για να κρατηθεί στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Ομως, οι έκτακτες καταστάσεις και τα προβλήματα των πολιτών απαιτούν σχέδιο σε όλους τους τομείς» είπε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass