Με «κρυφές» απειλές στην Αθήνα ο Γιλντιρίμ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 15:02

Η έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος και στους πραξικοπηματίες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πολιτική τοποθέτηση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί. «Φυσικά υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν» παρατήρησε.

«Θα θέλαμε να εκδοθούν από την Ελλάδα. Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν θέλουμε οι πραξικοπηματίες να κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν».

Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

O Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

 «Εργαζόμαστε, προκειμένου η 'Γενεύη 2' να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός ισπανού ποιητή: «Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».

«Συμφωνώ απόλυτα» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων» υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία» δήλωσε την Δευτέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε μάλιστα πρόταση για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο επισήμανε ότι για να μπορεί κάποιος να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι προς την κατεύθυνση αυτή να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν το χρειασθεί».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι θα διευκόλυνε πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ό,τι είναι εκείνο που μας χωρίζει να το λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, σύμφωνα με τους κανόνες εκείνους που διασφαλίζουν την ειρηνική μας συνύπαρξη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Παυλόπουλου για την επίλυση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι «φυσικά, υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για τα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, είναι πολυάριθμα. Ως εκ τούτου, φρονώ ότι μια θετική προσέγγιση σε αυτή την θετική ατζέντα θα αποβεί επ΄ ωφελεία των δυο λαών και των δυο χωρών» σημείωσε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως η ΕΕ δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της στο θέμα. Για αυτό και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας, είπε. Ζήτησε, τέλος, να αναγνωριστούν οι τουρκικές προσπάθειες στο προσφυγικό αλλά και για έναν κόσμο περισσότερο ασφαλή.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο κ. Γιλντιρίμ στην Αθήνα, είχε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η συζήτηση ήταν ουσιαστική και ειλικρινής και περιελάμβανε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί. Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας.

» Αλλά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

» Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

«Υποδέχομαι εδώ στην Αλεξανδρούπολη τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά τις συνομιλίες που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο. Είναι ευκαιρία νομίζω ο κ. πρωθυπουργός να δει ότι εδώ στη Θράκη είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών σε όλη την Ευρώπη. Θα τον συνοδέψω σε επισκέψεις τις οποίες θα κάνει σε μια παραγωγική μονάδα όπως και στο δημαρχείο Αρειανών», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος υποδέχθηκε, λίγο μετά τις 6.00 μμ, τον κ. Γιλντιρίμ.

Ο κ. Γιλντιριμ πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Δυτική Θράκη όπου μεταξύ άλλων επισκέψεων θα παρακαθήσει σε δείπνο της νηστείας του Ραμαζανίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass