«Μετωπική» για τα σκουπίδια

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2017 15:00
Παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα- ΠΟΕ ΟΤΑ η απεργία δεν λύθηκε. Νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση με απεργούς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα- ΠΟΕ ΟΤΑ η απεργία δεν λύθηκε. Νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση με απεργούς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους, χθες το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Σε ανακοίνωσή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει, ότι η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα» και καλεί τα μέλη της να ενισχύσουν τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο το πρωί της ίδια ημέρας μπροστά από τα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Πλήρη απαλοιφή του ηλικακού ορίου για τις μόνιμες προσλήψεις συμβασιούχων, μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων, οι 2.500 μόνιμες προσλήψεις να αποτελέσουν τη βάση εκκίνησης και δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν θα γίνεται από ιδιώτες είναι η συνολική πρόταση που παρουσιάστηκε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η συνολική πρόταση έχει ως εξής:

«1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

» 2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

» 3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

» 4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

Έγινε μια καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό και στο τραπέζι κατατέθηκαν νέες προτάσεις, δήλωσε ο Νίκος Τράκας, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 10 το πρωί και η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Νωρίτερα επικράτησε μικροένταση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο μεταξύ, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, όπως είπε, συγκεκριμένων ανθρώπων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Προέβλεψε δε, ότι και η νέα τροπολογία θα δημιουργήσει εμπλοκή και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα είναι θετικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» για μια ακόμα φορά στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, για να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει νέους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για πολιτική απάτη που δεν σταματά εκεί.

«Κάθε φράση της “λύσης” αποδεικνύει πως μόνη έγνοια τους είναι να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, να φύγει από τα χέρια τους η καυτή πατάτα. Οι υπογράφοντες υπουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία δική τους δέσμευση, ούτε καν την εκ μέρους τους έγκριση και προώθηση των αιτημάτων των Δήμων, θέτουν προθεσμίες μόνο στις ενέργειες των άλλων. Είναι δε εντυπωσιακό πως καμία διασφάλιση δε φαίνεται να υπάρχει για τα δεδουλευμένα χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για ρουσφετολογικές πελατειακές λογικές που είναι ίδιες με των προηγούμενων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός.

Έντονα επικριτική, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, όσο και στην αυταρχική λογική, όπως είπε, με την οποία νομοθετεί, ήταν και η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να φέρνει στη Βουλή νόμους αντισυνταγματικούς.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ…

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση με κάθε πρόσφορο μέσο θα προστατέψει την δημόσια υγεία .

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι με εντολή του κ Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα και η ΝΔ, πρόσθεσε, έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή .

Όπως είπε ο υπουργός στον Alpha σε πάρα πολλούς δήμους γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών ενώ στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ- ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, με τίτλο: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν!».
«Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις «ΝΔ» και «εργολάβοι» ταυτίζονται».

Η Ν.Δ.

"Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες", επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων.

"Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους.  Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος", τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα, ενώ σωρεύονται τόνοι σκουπίδια, δεν υπάρχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί ούτε τα βασικά θέματα της καθημερινότητας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την «πολύ αναμενόμενη λύση η οποία στερείται στοιχειωδών δικλείδων εφαρμοσιμότητας», όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν» ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για πολιτική απάτη που δεν σταματά εκεί.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

 «Μετά από δέκα μέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την Αθήνα ο κ.Τσίπρας βρήκε τη λύση. Θα παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ μοιράζοντας μπόνους μόρια κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των δήμων να αποφασίζουν πώς θα συλλέγονται τα σκουπίδια θεωρώντας ότι πρέπει να συλλέγονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. Αυτές πρέπει να αποφασίζουν πώς και από ποιους θα μαζεύονται. Τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες πρέπει να πιάνουν τόπο και οι δήμαρχοι πρέπει να λογοδοτούν. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς τα έχουν καταφέρει, και σήμερα και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές», επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός οδήγησαν και οδηγούν σε μη βιώσιμες λύσεις και αβίωτες πόλεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass