Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 82ης ΔΕΘ:

Τσίπρας - Καμμένος έφεραν το 4ο μνημόνιο, δεν πρόκειται να συνεργαστώ μαζί τους

* Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» είπε «Όχι σε χρίσματα και στηρίξεις υποψηφίων» * Τι ανέφερε για τον πρωτογενή τομέα και τις επενδύσεις

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2017 16:15

Σε αντίθεση με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην οποία προτίμησε να παρουσιάσει το «κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την Ελλάδα του μέλλοντος», στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη παρουσία του στην 82η ΔΕΘ στη συμπρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, για τους οποίους ανέφερε ότι «τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την καρέκλα", ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να επικρίνει ακόμη και τους Ευρωπαίους, χαρακτηρίζοντας «λάθος την αποδοχή τους στην επιλογή Τσίπρα να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αντί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδόν και οι αναφορές του, για τα στελέχη της ΝΔ που μένουν προσκολλημένα σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «όσοι προεξοφλούν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές θα έχουν την τύχη του υιού Τραγάκη». Όσον αφορά δε στη ΔΑΠ, ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλει να ξαναδεί αφίσες της στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να παραδεχθεί το λάθος του, όταν επισκεπτόμενος το περίπτερο του ΠΑΟΚ στη ΔΕΘ, ευχήθηκε «καλή ευρωπαϊκή πορεία», ενώ η ομάδα έχει αποκλειστεί. Ακόμη διευκρίνισε ότι «δεν έχει πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία, όσο αυτός περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Έχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει ΜΜΕ για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «αντιπαράθεσή» του με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. 

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για «το πού αποδίδει ο ίδιος την παθητική στάση του ελληνικού λαού στα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση», παραδέχθηκε ότι « σήμερα έχουμε μια κοινωνία, η οποία είναι πολύ κουρασμένη και απογοητευμένη. Και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Και που πιστεύουν ότι όλοι είναι το ίδιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω είναι να τους πείσω ότι αυτό δεν ισχύει. Ότι δεν είμαστε το ίδιο».

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης μας ξεκαθάρισε ότι «το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει χρίσμα ή στήριξη σε κανέναν υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές στους Ιατρικούς κι άλλους επιστημονικούς φορείς ή στην μάχη των Επιμελητηρίων, διότι αυτή η τακτική είναι μακριά από την φιλοσοφία του».

Αναφερόμενος δε στο αγροτικό ζήτημα επανέλαβε την ανάγκη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους παραγωγής, την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και την οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών.       

Οι υπόλοιπες αναφορές του σε θέματα επικαιρότητας έχουν ως εξής:

* Μνημόνιο

Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη της κυβέρνησης, που του επιτέθηκαν για την ομιλία του στη ΔΕΘ, σχολιάζοντας ότι ο ίδιος φέρνει νέο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση κατηγορεί εμένα ότι δήθεν δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, μείωση συντάξεων. Έχει δεσμεύσει τη χώρα σε αυστηρότατο πλαίσιο μέχρι το 2022. Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου»,

* Επενδύσεις-Περιβάλλον

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις. «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες και για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο. Εγώ δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού». Κατέληξε λέγοντας πως «θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα επόμενα 6-7 χρόνια για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Για τις Σκουριές υποστήριξε ότι «καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος». 

Για τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας θα έπρεπε να είχε «φύγει» μόνο και μόνο γιατί καθυστέρησε 4 μέρες, να ενημερώσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την αντιμετώπιση περιπτώσεων θαλάσσιας ρύπανσης και να στείλει το ειδικό σκάφος νωρίτερα»

* Εκλογές

«Όσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνω αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές. Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει».

* Παιδεία

Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες» είπε και επανέλαβε ότι «οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν». Στόχος του «να υπάρχουν στη χώρα ποιοτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό και θα σταματήσουν τη διαρροή φοιτητών από τη χώρα.

* Η κυβέρνηση της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε πολύ χρόνο της συνέντευξής του, στο να εξηγήσει πώς θα πείσει τους δανειστές ότι το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ είναι εφαρμόσιμο και αναπτυξιακό, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω μεγάλο άνοιγμα στην Κοινωνία. Θα ψάξω για ανθρώπους έντιμους. Στην επόμενη Κυβέρνηση θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα σας εκπλήξουν. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Όπως είπα ήδη είναι ένα κόμμα που προσβλέπει να σπάσει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να ανοιχτεί σε συμπολίτες μας που δεν την έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μια ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Για τον εαυτό του, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Είμαι μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός».

* Πρωτογενής τομέας

Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα, εάν δεν συνεργαστούμε, εάν δεν μεγαλώσουμε, εάν δεν δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, εάν δεν προωθήσουμε τα νέα συνεργατικά σχήματα παραγωγών, τα οποία θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια. Και τα οποία θα διεκδικούν θέση για τα προϊόντα μας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους. Όποιος συμμετέχει σε μία συνεργατική δομή, θα έχει φορολογικό πλεονέκτημα, σε σχέση με το να επιχειρεί μόνος του. Δεν γίνεται, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη, στην πατρίδα μου, να έχουμε τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτόν τον τρόπο, με μικρές παραγωγές, που καθεμιά θα ψάχνει να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές. Το δεύτερο αφορά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε πολύ πίσω. Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν σημαντικοί πόροι, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται ακριβώς και σε τέτοιες δράσεις καινοτομίας, εκπαίδευσης και να μην αξιοποιούνται. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε τελευταία ευκαιρία, αξιοποιώντας το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και τους όποιους πόρους είναι διαθέσιμοι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εμείς ήμασταν αυτοί που εισηγηθήκαμε τη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, την οποία υλοποίησε η Κυβέρνηση. Και την οποία ακούω, τώρα, ότι ενδεχομένως, πάλι, να την πάρει πίσω. Άλλη μια παλινωδία. Να βελτιωθούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές και στο ζήτημα του κόστους παραγωγής.

Η ερώτηση της «Ε»

Η «Ε» υπέβαλε στον κ. Μητσοτάκη την ακόλουθη ερώτηση:

Κύριε Πρόεδρε, εφόσον η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού - αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται και από τις δημοσκοπήσεις - γιατί η ελληνική κοινωνία δείχνει μια ανοχή στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική; Δεν αντιδρά δυναμικά με κινητοποιήσεις, με απεργίες; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, αν αυτά τα μέτρα τα ελάμβανε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα θα είχε καεί. Θεωρείτε ότι υπάρχει μια απαξίωση, για παράδειγμα, του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο δεν μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους να αντιδράσουν; Και μιας και αναφέρομαι στο συνδικαλιστικό κίνημα: Διαβάζω ότι η Νέα Δημοκρατία ίσως δώσει χρίσματα και στήριξη σε εκλογές που έρχονται, είτε στους Ιατρικούς Συλλόγους ή άλλους επιστημονικούς φορείς, στα Επιμελητήρια και λοιπά. Ισχύει;

Και η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας απάντησε ως εξής:

«Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε εκλογές επαγγελματικών φορέων. Προφανώς, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν πρόκειται να υπάρχει καμία ουσιαστική κεντρική ανάμειξη σε αυτές τις εκλογές. Δεν ταιριάζουν ούτε στο δικό μου χαρακτήρα και αισθάνομαι ότι, αν το κάναμε, δεν θα σεβόμασταν και την αυτονομία αυτών των επαγγελματικών οργανώσεων.

Πράγματι, η Ελλάδα είχε καεί στο παρελθόν, μερικές φορές. Και θα έλεγα ότι αυτές οι πρακτικές των πολύ βίαιων αντιδράσεων τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τις πλήρωσαν και κάποιοι άνθρωποι με την ζωή τους. Ακόμα τα θύματα της «Μαρφίν» δεν έχουν, δυστυχώς, δικαιωθεί. Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξω οποιεσδήποτε τέτοιες αντιδράσεις. Όσο και να διαφωνώ με την κυβερνητική πολιτική. Εμείς αντιπολιτευόμαστε την Κυβέρνηση με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα. Δεν υποκινούμε κινητοποιήσεις. Αν οι πολίτες θέλουν να διαμαρτυρηθούν είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε και με μια κοινωνία, η οποία είναι πολύ κουρασμένη σήμερα. Και είναι και απογοητευμένη. Και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Και που πιστεύουν ότι όλοι είναι το ίδιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω είναι να τους πείσω ότι αυτό δεν ισχύει. Ότι δεν είμαστε το ίδιο. Δεν έχουμε ούτε τα ίδια σχέδια, ούτε - κατά την άποψη μου - και τις ίδιες δυνατότητες. Και ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε, με αργά και σταθερά βήματα και με πάρα πολύ δουλειά, αυτή τη χαμένη εμπιστοσύνη. Και, κυρίως, οι πολίτες να ξαναπιστέψουν ότι υπάρχει ένας πολιτικός φορέας και μια ηγεσία που μπορεί να τους βγάλει από την κρίση. Και ότι τα πράγματα δεν είναι νομοτελειακό να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και ότι υπάρχει και άλλος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια καλύτερη μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση την οποία αντιμετωπίζω και - όπως είπα και χθες - θα έχω πετύχει τον στόχο μου αν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δουν τον εαυτό τους ως μέρος του σχεδίου που έχω για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass