ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Μέχρι τη Σαρωνίδα η ρύπανση

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2017 15:19
Συνεργεία  καθαρίζουν  την παραλία του Άγιου Κοσμά αφού η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στις ακτές μετά το ναυάγιο του πλοίου στον Σαρωνικό Συνεργεία καθαρίζουν την παραλία του Άγιου Κοσμά αφού η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στις ακτές μετά το ναυάγιο του πλοίου στον Σαρωνικό

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ. Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης. Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση για το συμβάν με το «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθισή του στο Σαρωνικό και τις ακτές της Αττικής, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως επιτάσσεται «να καταλογιστούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση να τιμωρηθούν.
Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, αποτρέποντας την εξάπλωση της ρύπανσης, με την ανακοίνωση να συμπληρώνει πως «οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποδομών που έχουν επιστρατευτεί για την απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών, αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που ασχολούνται με τη ναυτιλία με την υψηλή εποπτεία του δημοσίου, αποτελούν σημαντικά βήματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο σημειώνει πως «η επιχείρηση αυτή, ωστόσο, ανέδειξε και τις χρόνιες παθογένειες των μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα σύμπτωμα του δικομματικού συστήματος του τρόπου και της αδράνειας με τον οποίο αντιμετώπισε τον κρατικό μηχανισμό».
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνιστά πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου αλλά και η ενίσχυση των μηχανισμών του δημοσίου για τον έλεγχο των θαλάσσιων μεταφορών και την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Επιπλέον, είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την απεμπλοκή από ένα ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και το πέρασμα σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε ήπιες μορφές ενέργειας» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass