ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Αισιοδοξία για "λευκή χρονιά" στα χιονοδρομικά κέντρα

*Τι εκτιμά για την επισκεψιμότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος Ηρακλής Λεφούσης

Δημοσίευση: 05 Νοε 2017 22:24

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου. Οι φαν των χειμερινών σπορ αναμένουν με ανυπομονησία την πρώτη πυκνή χιονόπτωση ώστε να ξεκινήσει με το … δεξί η φετινή χειμερινή περίοδος.

Οι αρμόδιοι των χιονοδρομικών κέντρων πάντως φαίνεται να αισιοδοξούν καθώς ήδη οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στα ορεινά.

Αυτό το διάστημα σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προετοιμασίες, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των αναβατήρων, η απαγκίστρωση όλων των εξαρτημάτων που κουβαλούν τους χιονοδρόμους, ενώ τοποθετούνται τα καρεκλάκια στους εναέριους αναβατήρες και καθαρίζονται οι πίστες.

«Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για τη φετινή χειμερινή σεζόν» θα δηλώσει στην "Ελευθερία" ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ηρακλής Λεφούσης (φωτ.). «Για τέτοια εποχή το ύψος του χιονιού είναι ικανοποιητικό σε όλα τα βουνά της Βορείου Ελλάδος αλλά και της Νοτίου, στα Καλάβρυτα και τον Παρνασσό και αποτελεί δείγμα γραφής ότι περιμένουμε κάτι καλό για τη φετινή σεζόν».

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και περιμένει ότι τα πρώτα πυκνά χιόνια θα πέσουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να είναι κατάλευκες οι κορυφές στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένοντας να υποδεχτούν τους χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Όσον αφορά στη στροφή προς τον χειμερινό τουρισμό ο κ. Λεφούσης τόνισε πως «η τάση αυτή ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Έως τότε ήταν σχεδόν άγνωστος. Η οικονομική κρίση όμως που μαστίζει την ελληνική κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστη και την επισκεψιμότητα στα χιονοδρομικά. Δεν είναι ότι δεν τα επισκέπτονται, απλά τα επισκέπτονται με αραιή συχνότητα».

Για τη φετινή επερχόμενη σεζόν ο κ. Λεφούσης και οι ιθύνοντες όλων των χιονοδρομικών δηλώνουν αισιόδοξοι, καιρού επιτρέποντος βέβαια, και εκτιμούν πως η πληρότητα στα καταλύματα των ορεινών περιοχών όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, θα κυμανθεί γύρω στο 70- 75%. Το ποσοστό βέβαια, αν πάρουμε ως βάση και την περσινή χρονιά θα εκτοξευτεί στο 100% κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Πέρυσι, θα πει χαρακτηριστικά, το χιόνι στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ευνόησε τα χιονοδρομικά κέντρα του Πηλίου, των Καλαβρύτων στην Αχαΐα και της Βασιλίτσας Γρεβενών, που έκαναν «χρυσές δουλειές» ενώ υπολειτούργησαν τα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας.

«Τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας λειτουργούν το πολύ τέσσερις μήνες τον χρόνο, ενώ στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο τζίρος που κάνουν αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος. Αντιλαμβάνεστε ότι η ζημία είναι τεράστια» εξήγησε.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 21 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να «αποδράσουν» από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά στην «ταυτότητα» των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ισραηλινοί, Ρώσοι, Κύπριοι και επισκέπτες γειτονικών βαλκανικών χωρών και λίγοι από αραβικές χώρες. Όλοι βέβαια οι επισκέπτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% της επισκεψιμότητας.

ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ...ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία διετία σε ποσοστό 20% και τα «snow buses» προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, είχαν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ «ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας».

ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Γ. Πέτρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass